Timisoara

Vinete împănate „a la Miță”

Detalii

Categorie
Retete culinare
Modificat
acum 1 luna si 5 zile
Vizualizari
139

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Gastronomia greceasca nu mai are nevoie de nici o prezentate. Savuroasă și delicioasă!

Dintre ispititoarele mâncăruri vegetariene, cea de vinete este preferata mea. Și, cum anul acesta n-am ajuns în Grecia, să aducem Grecia la noi!

Rețea verii, cu gust de străinătate și inspirată de la vecinul Mihai, de la casa de la munte, pregătită de cineva drag din familie, iat-o chiar aici! Ce frumoase sincronicități, nu-i așa?

Ingrediente:

  • vinete, câte poți pune ușor în evantai, într-o tavă, să nu fie înghesuite;
  • Pentru fiecare vânătă, o ceapă mare, tăiate julien;
  • Ardei gras, curățat, tăiat felii subțiri, pentru împănat;
  • Roșii de grădină, 1 mare pentru fiecare vânătă;
  • Usturoi, din abundență, minim 2-3 căței/vânătă;
  • Ardei iute și măsline opțional.

Vinetele spălate și curățate de codiță și coajă, se fac evantai și se sărează, fiind lăsate apoi la scurs, să piardă apa; pot fi puse și crude în tavă, după această operațiune de spălare/sărate/scurse de apă.

Vecinul spune că, de preferat ar fi să fie coapte înainte și curățate de coajă. Noi, de acestă dată, le-am sărat și scurs de apă, fără coacere și le-am lăsat și în coajă. Data viitoare le vom coace înainte pentru a facilita nu gustul, cât procesul de digestie!

Ardeiul gras pus între fâșiile de vânătă, cu ceapa, usturoiul, la fel și roșiile. Deasupra se presar legumele rămase: ceapă, ardei, roșii - peste vinetele împănate maxim cu legume. Dacă vrei să fie și mai gustoase, poți rade cașcaval sau poți pune o bucată de brânză feta pe fiecare vânătă. Sigur va fi bun și așa!

Totul este stropit cu ulei de măsline și apă, astfel, să fie 2 degete de apă în tavă. Dacă folosești folie sau capac, doar 1 deget de apă este suficient. Noi nu am folosit nimic, lăsând la vedere în cuptor compoziția.

Cuptorul este pregătit înainte, după care se lasă preparatul la 170 grade, timpul fiind variabil. Pentru mine, a fost asemeni unei fripturi bune, fiecare a savurat în felul său delicioasele vinete împănate. Unii dintre noi au folosit și 1-2 lingurițe de smântână și n-am nici o îndoială că și astfel, a fost teribil de gustos!

Merită să pregătești și tu această rețeta, fie pentru un prânz de weekend, fie pentru o cină savuroasă. Puține calorii, mulți nutrienți, gust desăvârșit! Și estetic arată foarte bine!

Și, poate te simți ca și mine, într-o tavernă din Grecia, în vacanță la mare!