Timisoara

Weekendul gardeniilor la Timisoara. Patru femei de doua ori

Weekendul gardeniilor la Timisoara. Patru femei de doua ori/

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 6 ani si 11 luni
Vizualizari
942

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” vă dă întâlnire la un spectacol invitat în cadrul programului OFF al intituţiei, în data de 13 octombrie, duminică de la ora 19:00. Trupa K.V. din Budapesta va prezenta spectacolul Gardenia, de Elżbieta Chowaniec, în regia lui Pelsőczy Réka. Cu o zi înainte, sâmbătă, în data de 12 octombrie, de la ora 19:00, publicul va avea șansa să vizioneze spectacolul bazat pe acelaşi text al Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, în regia lui Koltai M. Gábor, producţie pentru care actriţa Lőrincz Rita a fost laureată cu Premiul pentru cel mai bun rol feminin în cadrul Festivalului de Teatru Scurt Oradea 2013.
După absolvirea facultății, dramaturga contemporană poloneză, Elżbieta Chowaniec a devenit membră a Laboratorului de Dramă, condus de Tadeusz Sƚobodzianek. Gardenia a fost scrisă în cursul acestei experiențe. Prima reprezentație a avut loc în anul 2007, la Cracovia. În urma traducerii textului în limba maghiară de către Pászt Patrícia, în anul 2010, Gardenia a fost prezentată ca spectacol-lectură la teatrul Merlin din Budapesta, în regia lui Pelsőczy Réka. Un an mai târziu, în 2011 a avut loc premiera absolută în limba maghiară, în sala studio a Teatrului Thália din Budapesta, spectacolul fiind jucat de Trupa K.V., în aceeaşi regie.
Gardenia este o poveste despre patru femei, ilustrând drama a patru generații care îşi caută, în van, calea spre fericire, trăind istoria europeană a secolului al XX-lea şi supraviețuindu-i. Povestea lor ne înfăţişează imposibilitatea comunicării între generații și accentuează întrebările și problemele referitoare la soarta pe care o moștenim. Este posibilă o schimbare radicală a comportamentului învățat de la părinți? Există o cale prin care putem să evităm soarta strămoșilor și condițiile sociale transmise? Acestea sunt câteva dintre întrebările la care caută răspunsuri – cu umor şi ironie – montarea Trupei K.V.
Spectacolul este alcătuit din monoloage subiective, câte o arie pentru cele patru femei, scene de două, trei şi patru personaje – duete, terțe și cvartete.
Regizoarea Pelsőczy Réka, absolventă a Universităţii de Artă Teatrală și Film la Budapesta, a lucrat ca actriță la Teatrul Katona József până în anul 2004, când a regizat primul spectacol la Teatrul Kolibri. În 2010 s-a întâlnit prima dată cu Trupa K.V., care a fost înființată de două actrițe ale teatrului din Kaposvár, Száger Zsuzsanna și Urbanovits Krisztina, în anul 2006.
După premiera absolută în Ungaria, în 2012, Gardenia a fost montată la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, în regia lui Koltai M. Gábor, care a mai semnat aici și regia spectacolului Cum vă place de William Shakespeare în anul 2010.
După spectacolul de duminică al Trupei K.V. vă așteptăm la o discuție cu actriţele din cele două distribuții, moderată de către Balázs Attila, actorul și directorul Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely”.
Spectacolul Trupei K.V. se va desfăşura în limba maghiară, fără traducere în limba română.

Elżbieta Chowaniec: Gardenia


Trupa K.V., Budapesta

Regia: Pelsőczy Réka
Distribuția: Bartsch Kata
Spiegl Anna/Sipos Vera
Száger Zsuzsa
Urbanovits Krisztina
Dramaturgia: Markó Róbert
Scenografia: Nagy Fruzsina
Muzică – pianist: Kákonyi Árpád

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, Timișoara

Regia: Koltai M. Gábor
Distribuția: Tokai Andrea
Borbély B. Emília
Lőrincz Rita
Tar Mónika
Dramaturgia: Sediánszky Nóra
Scenografia: Iuliana Vîlsan
Asistent regie: Mátyás Zsolt Imre