Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal - Aeroterme si convectoare, Aparate de aer conditionat, Boilere, Calorifere, Cazane, Centrale termice, Panouri radiante, Panouri solare, Pompe de apă, hidrofoare, Pompe de caldura, Radiatoare, Sobe si seminee, Termostate, Tevi si robineti, Ventilatoare
https://euro-instal.ro

Zambetul este cea mai buna carte de vizita

Detalii

Social links
Categorie
Stil de viata
Modificat
acum 3 ani si 2 luni
Vizualizari
2137

Voteaza & Distribuie

Prezentare

ZÂMBETUL AUTENTIC și INTELIGENȚA EMOȚIONALĂ
Echilibrul dintre emoție și rațiune este, ceea ce se cheamă ”inteligența emoțională.” Termenul a fost inventat de către cercetătorii Universității Yale și New Hampshire și a devenit celebru datorită cărții lui Daniel Goleman. Prin activitatea lor, s-a pus în evidență o altă formă de inteligență, aparte de inteligența logică și abstractă. Acest tip de inteligență determină reușita în viață, într-un procent covărșitor de 80%! Practic, inteligența emoțională explică succesul mai bine decât oricare altă formă de inteligență. Conform mai multor studii, succesul în viață ține de IQ doar în proporție de cel mult 20%. Uimitor, nu-i așa?

Cercetătorii de la Yale și New Hampshire au stabilit un coeficient al inteligenței emoționale care se măsoară prin patru elemente esențiale:
  • capacitatea de a identifica propria stare emoțională și pe a celorlalți;
  • capacitatea de a înțelege cursul firesc al emoțiilor - de exemplu: frica și mânia evoluează diferit, având consecințe diferite;
  • capacitatea de a raționa asupra emoțiilor proprii și ale celorlalți;
  • capacitatea de a gestiona propriile emoții și pe ale celorlalți.
Aceste aptitudini sunt esențaile în ce privește stăpânirea de sine și reușita în plan social, stând la baza cunoașterii de sine, autrocontrolului, compasiunii, capacități de a gestiona conflictele și a le rezolva.

Emoțiile nu sunt venite a ne lăsa să trăim într-un frumos basm. Ele trebuie preluate de analiza rațională a creierului cognitiv. Orice hotărâre luată emoțional ”la cald”, periclitează echilibrul complex al relațiilor cu ceilalți. Ghidați doar de emoțional picăm pradă plăcerilor, hazardului, frustrărilor, tocmai de aceea avem nevoie de gândire, planificare, concentrare. ”Necontrolând emoțiile, pierdem controlul vieții, ce-și poate pierde mai apoi și sensul.”

Buna stare de armonie dintre noi și cei din jur este menținută prin păstrarea unui echilibru între reacții la emoții imediate - instinctive - și răspunsurile raționale care ne protejează legăturile sociale pe termen lung. Când cele două părți ale creierului aria corticală - rațiunea și aria sistemului limbic - centrul emoțiilor cooperează în mod constant, gândurile curg firesc, la fel ca și deciziile și gesturile noastre, fără o preocupare specială, permanentă. Acțiunile și valorile sunt într-un acord firesc, acord în care concentrarea naturală îndeplinește firesc percepția, analiza și mai apoi deciziile gândurilor noastre.

Creierul emoțional este cel care furnizează enegie și stabilește obiectivele, iar creierul cognitiv este cel care le duce la împlinire. Această armonie poate fi denumită ”STARE DE FLUX.” Temenul de ”flux” a fost introdus de către un psiholog american, crescut în perioada interbelică în Ungaria, Mihaly Csikszentmihaly. ”Întreaga sa viața și-a dedicat-o studiului bunăstării psihice a omului.”

Remarcabilă este existența unui indiciu fiziologic neînchipuit de simplu al armoniei cerebrale, respectiv al armoniei dintre sistemul cognitiv și sistemul limbic. Fundamentele biologice ale acestui simplu indiciu a fost studiat de către Darwin, în urmă cu mai bine de un secol. Cât de simplu este să dăruiești și să primeși un ZÂMBET autentic. Putem să vorbim de zâmbet în două forme:
  • un zâmbet de complezență, forțat ce mobilizează mușchii zigomatici din jurul gurii, descoperind dinții;
  • zâmbetul adevărat, cel armonios, care antrenează și mușchii din jurul ochilor. Acești mușchi nu pot fi mobilizați de creierul cognitiv, comanda către ei trebuie să pornească din regiunea primitivă, profundă a sistemului limbic. De aici vine și gândul că, ”un zâmbet nu minte niciodată!”
Cel mai simplu mod prin care ne putem da seama dacă cel din fața noastră se află într-o armonie între ce gândește și simte, între cogniție și emoție, un simplu zâmbet…” Această stare, așa cum am spus, este starea de flux pe care creierul are capacitatea să o manifeste. Simbolul universal al stării de flux este ZÂMBETUL

Despre zâmbetul tău și inteligența emoțională ai șansă să înveți o viață întreagă. Oricând poți să întărești coerența cogniției cu emoția, crescând armonia și aducând fluxul firesc în viața ta. Spre deosebire de inteligența cognitivă care variază foarte puțin în cursul vieții, emoționalul poate fi cultivat la orice vârstă. Oricând putem să îmbunătățim relația pe care o avem cu noi și cu semenii noștri. Și, amintește-ți să zâmbești autentic, mai mult!

Bibliografie: David Servan-Schreiber, ”Vindecă”, Ed. Elena Francisc Publishing - 2007

Autor

Anunt Diamant Claudia Nastacă

Claudia Nastacă - organizator de cursuri din Timisoara pentru copii, ateliere pentru copii