Timisoara

Ziua inginerului 2016 - Omagiu Inginerului Stan Vidrighin

Detalii eveniment

Categorie
Evenimente sociale
Modificat
acum 4 ani si 4 luni
Vizualizari
485

Reprezentari

DataOraLocatie
Miercuri 14 septembrie 201612:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare eveniment


Ziua inginerului 2016
Omagiu Inginerului Stan Vidrighin

Cu ocazia Zilei Inginerului – 2016, Asociaţia Generală a Inginerilor din România, Sucursala Timiş, împreună cu Universitatea Politehnica Timișoara și Aquatim îl vor omagia pe inginerul Stan Vidrighin. Manifestarea organizată în data de 14 septembrie 2016, cu începere de la ora 12, în sala Senatului Universităţii Politehnica, dorește să evidențieze rolul complex pe care l-a avut inginerul Stan Vidrigin în dezvoltarea și modernizarea Municipiului Timișoara.
Contribuțiile acestei personalităţi marcante pentru Timișoara interbelică vor fi grupate pe trei direcții esențiale și prezentate după cum urmează:

  1. Stan Vidrighin – primar al Timișoarei în perioada 1919-1922, Cătălin IAPĂ, consilier personal al primarului Nicolae ROBU;
  2. Stan Vidrighin în Școala Politecnică, prof.dr.ing. Marius OTEȘTEANU, prorector Universitatea Politehnica Timișoara;
  3. Stan Vidrighin – reper național pentru sectorul apă, Cristina BORCA, Aquatim SA
Stan Vidrighin s-a născut în anul 1876 la Răşinari, a fost inginer, primar al Timişoarei între 1 septembrie 1919 – 30 aprilie 1921 respectiv 3 ianuarie 1922 – 31 august 1922. A mai fost senator, director general la Poşta Română, CFR, fabrica de vagoane „Astra”, fiind o personalitate reprezentativă a României.
Stan Vidrighin a fost numit, în anul 1902, inginer la Serviciul Tehnic al Primăriei Timişoara, în urma câştigării unui concurs pentru proiectul de canalizare al oraşului. Doi ani mai târziu, a ajuns inginer-şef al aceluiaşi serviciu, poziţie din care a demarat pregătirea proiectului general de canalizare a apelor uzate şi meteorice, precum şi cel de alimentare cu apă al Timişoarei. După un stagiu de pregătire, efectuat în Germania şi Anglia, a întocmit proiectele de alimentare cu apă şi canalizare ale Timişoarei, implicându-se direct în realizarea lor.
La 27 februarie 1920, în calitate de primar al Timișoarei, adresează un memoriu Ministerului Instrucțiunii și Cultelor care susținea înființarea unei Școli Politehnice la Timișoara. La 11 noiembrie 1920, se semnează decretul de înființare al Școlii Politecnice, Stan Vidrighin devenind membru fondator. Prin acțiunile sale ulterioare, ca primar, membru în conducerea Școlii și rector al Școlii în 1921, Stan Vidrighin a susținut constant dezvoltarea primei instituții de învățământ superior din Vestul României.