Timisoara

Anunt Diamant Alexandru Mușătoiu Cabinet de Avocat

Alexandru Mușătoiu Cabinet de Avocat Timișoara - Alexandru Mușătoiu este membru al Baroului Timiș. Cabinetul de avocat a fost fondat în anul 2006, poziționându-se în segmentul cu cei mai buni și serioși avocați din Timișoara.
https://musatoiu.com

Zsigmond Ormos

Detalii articol

Categorie
Articole arta / cultura
Modificat
acum 1 deceniu si 3 luni
Vizualizari
1994

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Personalitate complexa care a marcat istoria secolului XIX in comitatul Temes, Zsigmond Ormos s-a remarcat ca politician, diplomat si om de cultura. Detractat post-mortem de catre regimul comunist pentru spiritul sau liberal, a fost sters din constiinta locului si aruncat (la propriu – mormantul si osemintele fiindu-i distruse) in uitare.

Nascut in 1813, la Pecica (judetul Arad) si adoptat la varsta de 10 ani de unchiul sau mai instarit din Sacosul Turcesc, Ormos a urmat studiile in Timisoara, Szeged, Oradea si Pesta, indreptandu-se inspre o cariera in administratie.

In anul 1934 a fost trimis la Dieta de la Bratislava ca grefier al comitatului Temes, acolo unde a stabilit primele contacte cu miscarea liberala si a legat o prietenie stabila cu revolutionarul Sava Vukovics. Dupa un deceniu, s-a intors la Timisoara, unde a fost numit vicenotar al comitatului, apoi pretor al comunelor Recas si Buzias. In anul revolutiei, Ormos era singurul liberal al comitatului Temes (ca pretor de Ciacova).

In urma revolutiei din 1848 – cu ale carei deziderate s-a identificat – si a prieteniei cu Sava Vukovics, Ormos a fost arestat si inchis timp de 9 luni in cazematele din Timisoara. Dupa ispasirea pedepsei, a iesit din politica si s-a retras la mosia de la Buzias (mostenita de la unchiul sau), unde si-a redescoperit o mai veche pasiune: scrisul. Totusi, constant persecutat si perchezitionat, decide sa-si vanda averea si sa plece din tara.

A calatorit in Europa de Vest si Ialia. In timpul sejurului de la Venetia, Ormos i-a intalnit pe pictorul Szamossy Elek si pe sculptorul Kugler Pal Ferencs. Acestia au devenit calauzitorii sai sai in lumea artelor si amici pentru toata viata. S-a dedicat istoriei artei, cu precadere studiului artei italiene, dar si a scoalii germane. In aceasta perioada, Ormos a inceput sa achizitioneze obiecte de arta. Un adevarat Mecena, Ormos a reusit sa creeze o colectie de obiecte de arta universala de mare valoare. De asemenea, a incurajat si artistii autohtoni, achizitiontnd picturile acestora – fratii Vizkelety, Szamossy, Carlo Pelz sau Nicolae Popescu.

Ormos a revenit in tara in 1960 si a reluat cariera administrativa, ajungand prefect al comitatului Temes. In anul 1872, impreuna cu un grup de pasionati intelectuali, a pus bazele Societatatii de Istorie si Arheologie din Banat, cu scopul de a proteja ruinele existente in aceasta zona, de a realiza harti adecvate a locurilor de importanta arheologica si de a intreprinde cercetari viitoare. Societatea a constituit un prim pas in proiectul de constituire a Muzeului Banatului.

In 1889, cu ocazia inaugurarii festive a muzeului, Ormos a donat acestei institutii un numar de aproximativ 1000 de obiecte – picturi, sculpturi, miniaturi, bijuterii, piese numismatice, carti si reviste stiintifice. Aceste obiecte fac parte astazi din patrimoniul Muzeului de Arta Timisoara si vor putea fi admirate de catre publicul larg odata cu deschiderea Palatului Baroc.

Anunt Diamant Timisoreni.ro - publicitate online

Oferim publicitatea online prin intermediul site-urilor: timisoreni.ro, ​bucuresteni.ro, ​aradeni.ro, ​roportal.ro, ​clujeni.com, ​ghid-constructii.ro etc, medicina-umana.ro si constanteni.ro suport clientului pentru o promovare de calitatea in mediul online.
https://www.timisoreni.ro/site/publicitate/