Ciorba de Vacuta
Cea mai buna carne pentru ciorba este cea cu oase, dar depinde si de ce este in frigider.
Se taie carnea in cubulete nu mai mici de 2 cm patrati, iar oasele chiar daca raman intr-o bucata mare este mai bine, pentru ca prin taierea lor si in procesul fierberii se dezlipesc aschiute de oase care sparg si dintii cateodata!!! Se spala bine carnea si se lasa in apa sarata sa se mai curete de impuritati si se pune la fiert cand apa de limpezit este clara. Intr-o oala mai mare in apa sarata se fierbe cel putin 1 ora carnea de vita dupa care se spala bucatile in apa fierbinte se arunca apa si se pun bucatile inc'odata la fiert in apa curata dar de data asta clocotinda!!! Cand deja este pe jumate fiert, incepe adaugarea ingredientelor: morcovi taiati in cubulete, ceapa la fel, ardei gras, pastarnac, usturoi spart, telina tulpini verzi dar si radacina de patrunjel si de telina, mai la urma merge si dovlecel dar si cartofi si la urma urmei niste rosii. Rosiile nu permit sa fiarba restul vegetalelor!!! am vazut la cineva ca rosiile au fost calite si pe urma au intrat in ciorba ultimii dupa fidelute sau cateva boabe de orez. Se poate adauga si mazare dulce sau varza in cubulete mici insa atentie la cantitati sa nu fie prea groasa. Sare si piper dupa gust dar si verdeturile preferate de marar si patrunjel pe langa leustean cu care mai clocoteste una oala!!! Smantana sau yaurt in farfurie numai recomand ca se strica mai repede mancarea. Se tine cont ca aproape toate ingrediente absorba apa plus fidelutele, se face zeama destula in oala. Oua zdrente nu este necesar ca deja e bogata supa, gulie se mai poate adauga insa la romani nu prea le place, sau conopida ... bame daca sint!!!
Carnea trebuie sa fie fiarta bine ca restul se poate manca si crud.
Cu smantina are un gust foarte bun.
Eu dupa acest model fac ciorbele si inlocuiesc carnea eventual sau pestele si nu este necesar sa fie in oala nici toate zarzavaturile deodata. In caz de pui, prima oara se fierb zarzavaturile si intre timp intra si puiul sau pestele in oala.
Gustul de restaurant nu-l cauta in bucataria ta ca nu-l vei gasi, am avut ocazia sa vorbesc cu cineva aici in Phoenix care a lucrat intr-un mare restaurant la Bucuresti la pregatit totul sub mana bucatarului sef si mi-a spus ca in cazanul de supa prima data intra oase dintr-o vita aproape si bucati de carne care sint prea tari pentru altele si au grasime destula, plus tendoane, copite cu piele, coada, cap, plamini si ficat in asa fel sa nu se sparga in focul prea iute. Sper ca n-am uitat nimic ca nu recenta a fost discutia si toate au fiert intr-un cazan sub presiune, cand au deschis si scos capacul a inceput sa adauge aromele ca nu se schimba apa: foaie de dafin si piper boabe, frunze de telina si radacina de patrunjel ca e foarte aromata, etc., nu se punea fidelute sau nimic in cazan doar in supa, ciorba sau in ce era transformat zeama ... pilaf, risotto!!! ciulama
Aceasta postare a fost editata de The Unknown: 13 February 2012 - 07:42 AM