Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Giroc

Euroinstal Giroc - boilere, centrale termice, sisteme de incalzire
https://euro-instal.ro

6 investigații de specialitate pe care ți le poate recomanda medicul de familie

6 investigații de specialitate pe care ți le poate recomanda medicul de familie

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 3 ani si 7 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
816

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Medicul de familie este primul medic la care ajungi atunci când ai o problemă medicală care nu necesită îngrijiri de urgență. În funcție de simptome și examenul clinic efectuat în cabinetul medicului de familie, acesta îți poate recomanda anumite investigații suplimentare. Deși medicul de familie îți poate recomanda în mod neoficial orice investigație (în funcție de istoricul medical și rezultatele altor analize), acesta nu îți poate da bilet de trimitere pentru orice investigație. Unele investigații mai amănunțite sunt recomandate doar de medicul specialist, în urma consultului de specialitate și tot el îți va da biletul de trimitere. Prin urmare, iată care sunt investigațiile de specialitate pe care ți le poate recomanda medicul de familie.

1. Consult de specialitate
Medicul de familie îți poate da bilet de trimitere pentru consultații de specialitate în orice secție medicală (cardiologie, oftalmologie, ginecologie, ORL etc.). Acesta poate menționa dacă pacientul are indicație pentru internare în spital. Mai departe, dacă medicul specialist consideră că este nevoie de efectuarea altor investigații, îți va da biletul de trimitere aferent. Este important de știut că medicul de familie nu îți poate recomanda cu bilet de trimitere un examen RMN, o tomografie computerizată, o angiografie sau alte investigații mai deosebite. Acestea vor fi recomandate de medicul specialist, în urma consultației. Spre exemplu, medicul neurolog îți poate recomanda un consult de neurochirurgie (contact Neurohope), dacă acesta consideră că este nevoie de o intervenție chirurgicală. Un alt lucru important de știut este că în baza biletului de trimitere se pot deconta în clinicile private și unele investigații de specialitate, pe lângă consultația propriu-zisă. Acest lucru diferă în funcție de fiecare clinică.

2. Analize de laborator
Medicul de familie îți poate recomanda analize uzuale de laborator, cum ar fi hemoleucograma, glicemia, creatinina, sumarul de urină, coprocultura, profilul lipidic. Dacă rezultatele analizelor efectuate sunt anormale, medicul de familie te va trimite la medicul specialist corespunzător. Și în acest caz, medicul specialist îți va recomanda alte analize și investigații.

3. Electrocardiogramă
Electrocardiograma este o investigație cardiologică comună pe care medicul de familie o poate recomanda, cu bilet de trimitere. Electrocardiograma ajută la depistarea unei varietăți de afecțiuni cardiace. Aceasta înregistrează activitatea electrică a inimii timp de câteva secunde, în condiții de repaus. Se efectuează prin lipirea unor electrozi pe piept, încheieturi și glezne. Dacă rezultatul electrocardiogramei este anormal, medicul cardiolog va prelua mai departe cazul și îți va recomanda investigații suplimentare.

4. Radiografie
Radiografia este o investigație imagistică care presupune scanarea corpului cu raze X, pentru a prelua imagini ale structurilor interne. Medicul de familie îți poate recomanda diferite tipuri de radiografii, cum ar fi radiografia pulmonară, radiografia de coloană vertebrală sau radiografii ale membrelor.

5. Mamografie
Mamografia este un tip de radiografie care se efectuează la nivelul sânilor. Această investigație este o metodă de screening care ajută la depistarea cancerului de sân. Investigația este recomandată în urma examenului clinic și pe baza simptomatologiei, dar este și o investigație de rutină recomandată după vârsta de 40 de ani. Singura situație în care mamografia este recomandată de rutină mai devreme de această vârstă este atunci când pacienta are istoric medical familial de cancer de sân.

6. Ecografie abdominala
Ecografia abdominală este o metodă imagistică care folosește ultrasunete și un gel special, pentru a prelua imagini ale structurilor interne. Ecografia abdominală ajută la vizualizarea organelor interne (ficat, stomac, splină, rinichi, pancreas, colecist), pentru a depista diferite modificări de structură sau volum. Uneori, ecografia este suficientă pentru diagnosticarea unor afecțiuni. Alteori, ecografia doar ridică suspiciuni, fără a depista cu certitudine o afecțiune, motiv pentru care pacientul este îndrumat către alte investigații.

Așadar, medicul de familie îți poate recomanda investigații de bază, însă investigațiile mai amănunțite vor fi recomandate de medicul specialist. Nu uita să mergi anual la medicul de familie pentru investigații și analize de rutină.

Sursa foto: pexels.com/ro-ro/fotografie/agenda-de-intalniri-bunastare-cercetare-control-40568/

Anunt Diamant PFS Cleaning

PFS Cleaning Timisoara - curatenie industriala in Timisoara, Craiova, Targu Jiu, Turnu Severin, Oradea, Arad - alpinism utilitar, vanzare produse curatenie, curatenie pentru birouri, curatenie pentru hale, curateniedupa constructori, spalat mocheta cu monodisc
https://pfscleaning.ro