Timisoara

Anunt Diamant Timisoreni.ro - publicitate online

Oferim publicitatea online prin intermediul site-urilor: timisoreni.ro, ​bucuresteni.ro, ​aradeni.ro, ​roportal.ro, ​clujeni.com, ​ghid-constructii.ro etc, medicina-umana.ro si constanteni.ro suport clientului pentru o promovare de calitatea in mediul online.
https://www.timisoreni.ro/site/publicitate/

Unul din doi copii romani, supus riscului saraciei si excluderii sociale

Unul din doi copii romani, supus riscului saraciei si excluderii sociale

Detalii stire

Categorie
Stiri social
Modificat
acum 10 ani si 10 luni
Vizualizari
1057

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Salvați Copiii Româniaa organizat astăzi conferința de lansare a studiilor Sărăcia şi excluziunea socială a copiilor din Europa și Evaluarea fenomenului copiii și tinerii străzii, marcând astfel Ziua mondială împotriva exploatării copiilor prin muncă. Pentru a veni în întâmpinarea copiilor din medii defavorizate, Salvați Copiii a lansat, cu același prilej, proiectul Centre Educaționale Integrate pentru Grupuri Vulnerabile, cofinanțat prin Fondul Social European, prin care peste o mie de copii din medii defavorizate vor avea acces la programe de educație preșcolară și școlară în 17 centre deschise în toate cele opt regiuni de dezvoltare ale țării.
Pornind de la constatarea că, alături de Bulgaria, România este țara europeană cu cei mai mulți copii expuși riscului săraciei și excluziunii sociale (peste 50%), Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al organizației Salvați Copiii, a declarat că „faptul că peste jumătate din copiii români sunt supuși acestor riscuri reclamă luarea imediată de măsuri. Practic, în România, sute de mii de copii sunt condamnați la înfometare, mizerie, analfabetism. Iar tabloul sărăciei copiilor denotă, fără tăgadă, că statul nu se achită de responsabilitatea pe care o are față de cetățenii săi, lăsându-i tocmai pe cei mai neajutorați dintre aceștia în voia sorții. În cel mai nefericit caz, acești copii ajung în stradă. În cel mai fericit caz, un mix de șansă, ajutoare sociale și sprijin din partea ONG-urilor poate garanta reintegrarea socială a micuților. Prin centrele educaționale pe care le lansăm azi, finanțate aproape integral din Fondul Social European, facem un nou pas în direcția estompării inechității și nedreptăților la care sunt supuși acești copii”.
SĂRĂCIA ȘI EXCLUZIUNEA SOCIALĂ A COPIILOR DIN EUROPA

În raportul „Sărăcia şi excluziunea socială a copiilor din Europa – o abordare din perspectiva drepturilor copilului”, Salvaţi Copiii avertizează publicul larg cu privire la amploarea acestei realităţi şi impactul său asupra noilor generații de cetățeni europeni. Studiul arată că România este, alături de Bulgaria, țara cu cei mai mulți copii săraci din Europa.

Câteva dintre cele mai importante cifre extrase din raport:
* În perioada 2008 – 2012, numărul copiilor expuşi riscului de sărăcie sau excluziune socială din Europa a crescut cu aproape 1 milion, cu o evoluție de aproape jumătate de milion în doar un an, între 2011 - 2012.
* 27 de milioane de copii din Europa, reprezentând 28% din populaţia totală cu vârsta sub 18 ani, sunt expuşi riscului de sărăcie sau excluziune socială.
* În ţările nordice (Norvegia, Suedia, Danemarca, Finlanda şi Islanda) şi în Slovenia, Olanda, Germania, Elveţia şi Cehia, între 12 și 19% din copii trăiesc în risc de sărăcie sau excluziune socială. În Grecia, Ungaria şi Letonia, procentul ajunge la 35-41%, iar în România şi Bulgaria reprezintă mai multe de jumătate din total (52%).
* În România şi Ungaria riscul de sărăcie sau excluziune socială în rândul copiilor este cu peste 10 puncte procentuale mai mare decât în cazul populației adulte.
* Unul dintre cele cinci obiective ale strategiei Europa 2020 este să reducă abandonul şcolar timpuriu la o pondere mai mică de 10%. În continuare, însă, aproximativ 13% dintre copiii din UE abandonează şcoala după ciclul gimnazial, pondere care, în cazul României, ajunge la 17,4% din elevi.
* Proporţia copiilor în risc de sărăcie sau excluziune socială în ţările UE a crescut de la 55,3% la 61%, în cazul celor ai căror părinţi au un nivel mai redus de educaţie, în timp ce creşterea a fost de doar 0,5% în cazul copiilor cu părinţi cu un nivel ridicat de educaţie.

EVALUAREA FENOMENULUI COPIII ȘI TINERII STRĂZII

Fenomenul copiii străzii a beneficiat, după 1990, de o atenţie sporită, însă studiile cu privire la numărul şi profilul acestora sunt foarte puţine, ultimele date relevante provenind din 2008. Cercetarea prezentată astăzi de Salvați Copiii arată că populaţia de copii şi tineri ai străzii este, la nivelul Capitalei, de aproximativ 1.100 de persoane, cu următoarele caracteristici sociale:

* 58% locuiesc permanent în stradă (sau în adăposturi improvizate - sistem de canalizare, maşini abandonate, clădiri părăsite, locuinţe improvizate, corturi).
* 42% au o locuinţă, dar petrec o parte din timp în stradă, desfăşurând diverse activităţi pentru procurarea banilor - cerşind (44%), colectând deşeuri (33%), prestând munci ocazionale (23%) etc.
* Marea majoritate a copiilor şi tinerilor care trăiesc în stradă se află în această situaţie de peste un an. Dintre cei aflați permanent în stradă, jumătate spun că sunt în această situaţie de peste 10 ani.
* 7% afirmă că au absolvit liceul.
* 48% afirmă că au beneficiat de servicii de asistenţă în ultimul an. Întrebaţi cine a fost furnizorul acestor servicii, 60% din respondenți au indicat spre diferite organizaţii neguvernamentale şi sub 5% spre autorităţile publice.
* 54% afirmă că cerşesc în mod regulat pentru a obţine bani.
* Pentru 19%, solicitarea banilor pentru un loc de parcare este o îndeletnicire uzuală.
* 33% se ocupă cu colectarea deşeurilor.
* 32% din populaţia aflată permanent în stradă afirmă că utilizează droguri pe cale injectabilă.
* Din populaţia aflată permanent în stradă, 30% spun că sunt infectați cu virusul hepatitei C, iar 13% spun că au contractat virusul HIV. În cazul consumatorilor de droguri injectabile, procentul celor care afirmă că sunt infectaţi cu virusuri hepatice urcă la 64%, iar al celor infectaţi cu HIV la 33%.
* 24% din fete afirmă că au fost obligate să întreţină relaţii sexuale împotriva voinţei lor.
* 21% din persoanele aflate permanent în stradă afirmă ca fură diverse lucruri/bani.
* 27% din persoanele aflate permanent în stradă afirmă că au fost, cel puţin o dată, bătute atât de tare încât au ajuns la spital. Peste jumătate se plâng că au fost victime ale abuzurilor poliției.

CENTRE EDUCAȚIONALE INTEGRATE PENTRU GRUPURI VULNERABILE

Pentru a veni în întâmpinarea copiilor din medii defavorizate, Salvați Copiii a lansat, cu același prilej, proiectul Centre Educaționale Integrate pentru Grupuri Vulnerabile, cofinanțat prin Fondul Social European, prin care peste o mie de copii din medii defavorizate din toate cele opt regiuni ale țării vor avea acces la programe de educație preșcolară și școlară (de tipul „Şcoală-după-Şcoală” şi „A Doua Şansă”), în vederea prevenirii abandonului şcolar, a integrării şi reintegrării şcolare. Proiectul răspunde nevoilor educaționale a sute de mii de copii: potrivit Institutului Naţional de Statistică, în anul 2012, aproape 400.000 de copii nu erau înscrişi la nicio formă de învăţământ.
La finalul celor 18 luni de implementare a proiectului, minimum 1.020 copii vor fi integraţi în programele educaţionale și cel puțin 340 de părinți vor fi implicaţi în luarea deciziilor referitoare la parcursul formativ-educativ al copiilor şi vor participa lunar la şedinţe cu părinţii. De asemenea, 340 de cadre didactice vor fi formate pentru a se implica în dezvoltarea și implementarea programelor de tip A doua Șansă, iar 3.600 de elevi și cadre didactice vor participa la sesiuni de informare cu privire la drepturile copilului.
Proiectul Centre Educaționale Integrate pentru Grupuri Vulnerabile are o valoare totală de 7.518.940 lei și este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - „Investeşte în oameni!”, derulat în parteneriat cu Ministerul Muncii Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice - Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.

Despre Salvați Copiii România:

Salvaţi Copiii România este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care militează activ pentru drepturile şi protecţia copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului.
Programele organizaţiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenţie deosebită către cei aflaţi în situaţii dificile - copiii din comunităţile dezavantajate, copiii victime ale violenţei, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, copiii refugiaţi etc. În cei 24 de ani de activitate, peste un milion de copii au fost implicaţi în campaniile şi programele desfăşurate de organizaţie.
Salvaţi Copiii România este membru al Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări.

Gratuit O nouă aplicație ortodoxă gratuită: Lumea ortodoxiei

Aplicația conține: calendar ortodox 2019-2030, biserici / mănăstiri din România, biblia ortodoxă, bibliotecă ortodoxă (acatiste, tropare, viețile sfinților, proloage, predici, tâlcuiri, filocalia etc.)