Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Simion Barnutiu

Euroinstal Timisoara - instalatii sanitare, centrale termice, cazane lemne
https://euro-instal.ro

Dupa 25 de ani - Proiect dedicat comemorarii a 25 de ani de la Revolutia din Decembrie 1989

Detalii stire

Categorie
Stiri eveniment
Modificat
acum 4 ani si 2 luni
Vizualizari
1535

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Evenimente organizate de Primăria Municipiului Timișoara, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Institutul Cultural Român de la Viena, Forumul Cultural Austriac la București, Filarmonica Banatul Timișoara, Asociația Culturală Musikforum Europasub înaltul patronaj al Ambasadei Republicii Austria la București și al Consulatului Onorific al Republicii Austria la Timișoara, cu sprijinul financiar al (sigla BCR)

Vineri, 19 decembrie 2014, ora 19
Sala Capitol
(Evenimente transmise live pe ecrane în Piața Operei)

17.30 – Decernarea titlului de Cetățean de Onoare domnului Robert Dornhelm
18.00 - Proiecția filmului Recviem pentru Dominic, regia Robert Dornhelm
19.30 – Moment de reculegere
19.45 – Concert vocal-simfonic – REQUIEM de W. A. Mozart în re minor KV 626

Crina Vezentan- soprană- Opera Națională Română Timișoara
Andrada Ioana Roșu-Mezzosoprană- Opera Națională Română Cluj-Napoca
Tiberiu Simu-tenor-Opera Națională Română Cluj-Napoca
KS Walter Fink-bas bariton- Opera de Stat din Viena

Dirijor: Wolfgang Groehs- Austria
Dirijorul corului: Lucian Oniță – Filarmonica de Stat ”Banatul”Timișoara
Orchestra și Corul Filarmonicii de Stat ”Banatul” Timișoara

Luna decembrie nu ne aduce numai Sărbătoarea Zilei Naţionale, bucuria Crăciunului şi speranţa unui An Nou mai bun, dar şi amintirea grea şi dureroasă a evenimentelor din 1989, când poporul român a plătit scump curajul ruperii lanţurilor. Cu gândul la acele momente tragice şi la martirii eliberării noastre, Filarmonica Banatul oferă Timişoarei cea mai de preţ lucrare sacră din câte există — Recviemul de Wolfgang Amadeus Mozart. Recviemul în re minor K.V.626 pentru solişti vocali, cor şi orchestră a fost ultima lucrare a marelui geniu al muzicii, cântecul său de lebădă. Deşi a fost comandat de Contele Walsegg-Stupach, în fapt se poate spune că Mozart l-a compus pentru propriile funerarii. Era foarte bolnav, avea mereu febră şi se simţea din ce în ce mai rău. Nu a reuşit să-l termine, murind la 5 decembrie 1791, la doar 35 de ani. A mai avut putere, cu o zi înainte, să le cânte unor prieteni părţi din neterminatul Recviem. După moartea lui Mozart, soţia sa, Constanze, l-a rugat pe unul dintre studenţii compozitorului să completeze lucrarea, şi Franz Süssmayr a făcut-o cu destul talent, compunând chiar el sau folosind schiţele maestrului şi reluând unele părţi. Să ne întoarcem la excentricul conte care a comandat lui Mozart compunerea Recviemului, dar a făcut-o prin mesageri anonimi. De multe ori Walsegg, un muzician amator în muzica de cameră, plătea compunerea unor compoziţii pe care mai apoi le prezenta ca şi cum le-ar fi scris el. De această dată a cerut un recviem pe care să-l prezinte prietenilor ca pe un omagiu adus de el pentru soţia sa, dispărută de curând. El îi plătise lui Mozart jumătate de sumă în avans, astfel că soţia lui Mozart a dorit în mare secret să fie terminată compoziţia, punându-l la treabă pe elevul cel mai talentat al soţului ei. Dorea să nu se ştie că Mozart nu a putut termina lucrarea - şi de asemenea, dorea restul de bani. Există multe taine încă neelucidate despre cine a completat în realitate lucrarea, despre cauzele reale ale morţii lui Mozart şi cum de a ajuns să fie înmormântat într-o groapă comună. Părăsind aceste aspecte cu iz anecdotic vom arăta, cu deosebită emoţie, că părerea unanimă a muzicologilor este că Mozart s-a stins cu opt măsuri înainte de a termina Lacrimosa, una dintre paginile cele mai minunate ale literaturii muzicale.

Concertul vocal-simfonic al Filarmonicii, de vineri, 19 decembrie, ora 19.45 va fi dirijat de maestrul Wolfgang Groechs. Solişti vor fi: soprana Crina Vezentan, mezzosoprana Andrada Ioana Roşu, tenorul Tiberiu Simu şi bas-baritonul Walter Fink. Corul Ion Românu a fost pregătit de maestrul Lucian Oniţa.

Comemorarea a 25 de ani de la Revoluţia din Decembrie va începe vineri, 19 decembrie, la sala Capitol, de la ora 17.30, cu decernarea titlului de Cetăţean de onoare al Timișoarei domnului Robert Dornhelm. La ora 18 va avea loc proiecţia filmului „Recviem pentru Dominic” în regia lui Robert Dornhelm, după care va urma concertul vocal-simfonic.

Filtre stire

Perioada: Astazi, Saptamana curenta, Luna curenta

Anunt Diamant Euroinstal - Sever Bocu

Euroinstal Timisoara - instalatii sanitare, centrale termice
https://euro-instal.ro