Timisoara

Filmul maghiar ce a castigat premiul Oscar in acest an - intr-o proiectie speciala la Filarmonica!

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 7 ani si 1 luna
Vizualizari
569

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Nu uitați de “Fiul lui Saul”!

Nu uitați că filmul “Fiul lui Saul”, în regia lui László Nemes, câștigator al Premiului Oscar pentru Cel mai bun film străin din acest an, va putea fi vizionat joi, 14 aprilie, începând cu ora 19.00, într-o proiecție specială ce va avea loc la Filarmonica “Banatul” din Timișoara.

“Fiul lui Saul” este un film ambiţios realizat cu economie de mijloce, care-şi duce spectatorii direct în inima unui lagăr de concentrare. Filmul nu spune povestea Holocaustului, ci povestea simplă a unui om prins într-o situaţie cumplită, într-un cadru spaţio-temporal limitat. Două zile din viaţa unui om obligat să-şi piardă umanitatea, care trebuie să se salveze moral prin salvarea unui cadavru. Urmărim personajul principal, dăm la iveală numai realitatea imediat înconjurătoare şi creăm astfel un spaţiu filmic organic de proporţii reduse, mai aproape de percepţia umană. Descriind o lume cât se poate de aproape de realitatea istorică, sunt făcute vizibile doar fragmentele din evenimentele şi locurile ororii, lăsându-i privitorului loc pentru imaginaţie, loc pentru reconstituirea evenimentelor în mintea acestuia. Dialogul în mai multe limbi din acest Babel al naţiilor întăreşte senzaţia constantă de umanitate prinsă în capcana inumanităţii.

“Pentru mine, această poveste sumbră conţine şi o mare doză de speranţă: când moralitatea, valorile si religia par pierdute complet, un bărbat ascultă de o voce interioară firavă, care-l încurajează să ducă la bun sfârşit un fapt aparent zadarnic, inutil, dar care are de fapt un profund sens uman, vechi de când lumea, sacru; un act plin de seminificaţie, care stă la originea comunităţii şi a religiilor: respectul faţă de trupul celui decedat. Prin acesta îşi găseşte în sine moralitatea şi supravieţuirea.” declară László Nemes, regizorul filmului.

Pelicula a mai fost distinsă și cu Marele Premiu al Juriului și cu Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, cu Cel mai bun film străin la ediția din acest an a Globurilor de Aur şi cu alte peste 40 de premii.

Prețul unui bilet este de 10 lei şi poate fi achiziţionat de la Librăria Cărtureşti, de pe str. Mercy, nr. 7, sau la sală înainte de începerea proiecţie. Filmul este subtitrat în limba română.