Timisoara

Institutul de Cercetari pentru Energii Regenerabile va face parte dintr-o retea europeana de centre de cercetare

Detalii stire

Categorie
Stiri afaceri - economie
Modificat
acum 8 ani si 1 luna
Vizualizari
1712

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Joi, 12 iunie 2014, Institutul de Cercetări pentru Energii Regenerabile (ICER) a primit vizita d-lui dr. h.c. Jochem Gieraths și a doamnei dr. Angelika Thomas, de la Centrul pentru Europa de Est al Universității Hohenheim, structură specializată în dezvoltarea de proiecte pentru zona Europei Centrale și de Est. Scopul vizitei a fost de a identifica potențialul de cercetare al noului institut în vederea dezvoltării de proiecte comune cu participarea țărilor din această zonă a Europei.
În urma vizitei și a discuțiilor avute, membrii delegației germane vor prezenta la Viena o propunere de rețea de centre de competențe interdisciplinare axate pe valorificarea resurselor energetice și un pachet de propuneri de proiecte de dezvoltare regională cu implicare în spațiul rural. Prin această colaborare Universitatea Politehnica Timișoara urmărește valorificarea Institutului de Cercetări pentru Energii Regenerabile și a celorlalte structuri de cercetare ale UPT, precum și implicarea activă în dezvoltarea regional. „Suntem în faza de declanșare a activităților în cadrul ICER. Astfel de vizite precum cele ale delegației de la Universitatea Hohenheim au menirea de a identifica potențiali colaboratori în vederea dezvoltării de parteneriate și proiecte de cercetare la nivel european.”, a menționat rectorul Universității Politehnica, prof. univ. dr. ing. Viorel-Aurel ȘERBAN.

Despre ICER
Institutul de Cercetări pentru Energii Regenerabile este un proiect ambițios al Universității Politehnica Timișoara, finanțat din fonduri europene cu 17,5 milioane de euro. ICER este unul dintre cele mai moderne institute de cercetare din țară, al cărui sediu se află într-o clădire nou-nouță cu o suprafață de aproximativ 2.000 de metri pătraţi, dotată cu echipamente de ultimă generaţie. Printre achizițiile efectuate prin proiect se numără un microscop electronic de transmisie unic în România care a costat un milion de euro, spectrometre cu rezonanță magnetică nucleară RMN, cromatograf de gaz cuplat cu spectrometru de masă, difractometru cu raze X pentru pulberi etc.
Toate echipamentele achiziționate prin proiect au fost puse ȋn funcţiune. Pentru ca ele să fie utilizate la parametri optimi, unii specialişti au afectuat stagii de pregătire/instruire în ţară și străinătate. Cadrele didactice, cercetătorii, doctoranzii şi postdoctoranzii au utilizat ȋncă de la ȋnceput aceste echipamente, fapt dovedit de numǎrul mare de lucrări ştiinţifice publicate şi comunicate, majoritatea ȋn reviste şi la simpozioane ştiinţifice de prestigiu din strǎinǎtate. Toate acestea au contribuit la propulsarea Universităţii Politehnica Timişoara ȋn topul universitǎţilor europene.