Timisoara

Lansare de carte: Utopii performative. Artisti radicali ai scenei americane in secolul 21

Detalii lansare de carte

Categorie
Lansari de carte
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Vizualizari
1180

Reprezentari

DataOraLocatie
Duminica 15 iunie 201411:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare lansare de carte

Documentată la fața locului, în New York, și incluzând numeroase referințe academice, dar și foarte personale, noua carte a criticului de teatru Cristina Modreanu, Utopii performative. Artiști radicali ai scenei americane în secolul 21, apărută la editura Humanitas în colecția "Eseu", oferă o imagine la zi a scenei americane contemporane, prin intermediul artiștilor ei radicali – de la binecunoscuții Robert Wilson, Meredith Monk, Richard Foreman, Lee Breuer, Merce Cunningham, Wooster Group, Laurie Anderson și până la noile sale voci – Young Jean Lee, Jay Scheib, Elevator Repair Service, Radiohole, Temporary Distortion, The Civilians, Liz Magic Laser și alții.

Văzute pe fundalul unor mișcări de stradă cu încărcătură politică, precum Occupy Wall Street, spectacolele inovatoare despre care vorbește autoarea capătă semnificația unei continue revoluții scenice, începută în anii 60–70 și continuată azi cu mijloacele noilor tehnologii și ale noilor media.

"În cadrul uneia dintre manifestațiile de stradă ale mișcării Occupy Wall Street ce au avut loc în toamna lui 2011 în Downtown Manhattan, New York, câteva tinere erau «înarmate» cu oglinzi înalte cât ele, pe care le așezau în fața politiștilor gata să acționeze pentru înlăturarea protestatarilor. Pe chipurile acestora, așa cum se priveau singuri în oglindă, se reflectau stări diverse – de la spaimă și furie până la nedumerire, sau, în cazurile mai fericite, zâmbet timid, neîncrezător. Ideea simplă a tinerelor ce creaseră acest performance e una veche de când lumea, pusa de Shakespeare în cuvintele ce definesc rolul teatrului de «a-i pune lumii oglinda în față». Există momente în care e nevoie să scoatem oglinzile și să apărăm felul în care vedem noi lumea", spune autoarea.

Utopii performative va fi lansată pe 30 mai, ora 20, la Teatrul de Comedie, în cadrul Festivalului Comediei Românești – festCo, pe 6 iunie, ora 18.30 la Librăria din Fundul Curții, pe 13 iunie, ora 14.00 la Centrul Habitus din Sibiu, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru și pe 15 iunie, ora 11, la Galeria Calina din Timișoara, în programul Festivalului European al Spectacolului. Lansarea din 6 iunie va fi insoțită de o dezbatere pe tema "Artiștii de mâine – de ce (nu) ne plac?" moderată de profesor universitar Marian Popescu, care a scris și prefața volumului.

Filtre lansare de carte

Perioada: Astazi, Saptamana curenta, Luna curenta