Timisoara

Salvati Copiii/ 45% dintre copii afirma ca au fost jigniti in mediul online, in ultimul an

Detalii stire

Categorie
Stiri social
Modificat
acum 6 luni si 3 saptamani
Vizualizari
1122

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

În contextul digitalizării educaţiei, Organizaţia Salvaţi Copiii atrage atenţia asupra importanţei integrării noţiunilor de siguranţă online în procesul de predare.

Bucureşti, 10 Februarie 2015. Salvaţi Copiii România a marcat astăzi Ziua Internațională a Siguranţei pe Internet printr-un eveniment în cadrul căruia s-au discutat implicaţiile digitalizării procesului educaţional pentru elevi şi profesori, eveniment la care au participat reprezentanți ai sectorului public și privat, experţí în domeniu, părinți, elevi, profesori.
Evenimentul a fost deschis de prezentarea rezultatelor Studiului național privind utilizarea Internetului în familie, realizat de Salvaţi Copiii pentru proiectul Sigur.Info. Datele colectate au relevat faptul că aproximativ 45% dintre copii afirmă ca au fost afectaţi emoţional sau jigniţi în ultimul an în spaţiul virtual. Totodată, 22% dintre copii afirmă că au văzut sau primit mesaje cu caracter sexual, 42% dintre aceştia spunând că li s-a trimis personal un mesaj sau o imagine cu conţinut explicit, 8% că li s-a cerut să vorbească despre acte sexuale şi 5% că li s-a solicitat o fotografie sau o înregistrare video în care să îşi arate părţile intime.

Comparativ cu datele obţinute prin studiul omonim, desfăşurat de Salvaţi Copiii în urmă cu doi ani, se observă că bullying-ul în mediul offline a rămas relativ constant, însă cyberbullying-ul a crescut cu aproximativ 13 procente. Varianta online a studiului poate fi regăsită la adresa sigur.info

Ne îngrijorează creşterea procentului copiilor care declară că au fost hărţuiţi în mediul online precum şi creşterea procentului copiilor care afirmă că au avut o experienţă neplăcută ca urmare a unei întâlniri cu o persoană cunoscută online. Din această perspectivă, integrarea Internetului şi tehnologiei în mediul şcolar trebuie privită cu responsabilitate, luând în considerare educarea copiilor, dar şi pregătirea cadrelor didactice cu privire la situaţiile cu potenţial periculos sau riscante la care elevii pot fi expuşi prin utilizarea extinsă a Internetului. Ghidul Şcolar privind utilizarea în siguranţă a Internetului devine o resursă complementară manualelor digitale şi tabletelor“, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv, Salvaţi Copiii România.

Rezultatele studiului au reprezentat punctul de plecare al discuţiilor care au avut loc sub umbrela Soluţii digitale la probleme actuale. Panelulcu tema “Resursele digitale în procesul educaţional. Implicații pentru elevi și profesori” a reunit reprezentanţi ai elevilor, profesorilor, părinţilor, dar şi psihologi care au discutat, printre altele despre nevoile elevilor din perspectiva digitalizării educaţiei, siguranţei pe Internet, manualelor digitale şi resurselor online. Dezbaterea care a urmat a implicat reprezentanți ai sectorului public și privat, ONG-uri şi experți în domeniu, fiecare dintre ei prezentându-şi viziunea asupra subiectului şi propunând modalităţi de abordare a acestei teme, prin care copiilor să li se asigure o educaţie eficientă şi sigură, adaptată nevoilor societăţii actuale.

Dezbaterea a avut ca scop definirea unei metodologii adecvate pentru integrarea în programa școlară, precum și în politicile publice din domeniul educațional, a modalităților de predare a siguranței elevilor pe Internet, precum și a utilizării noilor tehnologii la școală. Documentul va constitui un punct de plecare important în dezbaterile ulterioare atât din cadrul societății civile, cât și din sectorul guvernamental pe marginea problematicii digitalizării educației din România.

La eveniment au participat partenerii organizaţiei: Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, UPC, Orange România, Telekom România, Kaspersky Lab, Google, ECDL România, Euroaptitudini, BitDefender şi Microsoft.
Cu aceeaşi ocazie, au fost anunţaţi câştigătorii concursului naţional „Resurse digitale pentru viitor”, adresat copiilor şi tinerilor între 6 şi 18 ani. Structurată pe două grupe vârstă (6-12 ani, respectiv 13-18 ani), competiţia s-a bucurat de participarea a peste 900 de copii şi tineri din toată ţara, cu peste 300 de proiecte multimedia care au ilustrat resurse utile şi sigure pe care ei le utilizează în mediul online.

Note pentru redactori:
  • Safer Internet Plus (Sigur.Info) este un program sprijinit de Comisia Europeană, care cuprinde centre naţionale active în Uniunea Europeană, având ca obiectiv comun promovarea utilizării în condiţii de mai mare siguranţă a Internet-ului şi a noilor tehnologii online de către copii.
  • Organizaţia Salvaţi Copii România a participat la programul de finanţare al Comisiei Europene şi a câştigat licitaţia de proiect, asumându-şi din 2008 rolul de Coordonator naţional al programului naţional Sigur.Info în cadrul programului comunitar mai sus menţionat
  • Proiectele câştigătoare ale categoriei 6-12 ani sunt: Locul I – Brainly (realizat de Eremia Catalin, Ciunel Mihai); Locul II – WeLikeX (realizat de Fâciu Bogdan, Sichim Rareș) iar Locul III – Călătorie virtuală (realizat de Comăniță David-Andrei, Niculae Bianca-Andreea, Ureche Cristian-David).Pentru categoria de vârstă 13-18 ani, proiectele clasate pe primele locuri sunt: Locul I – Symbolab – resursă digitală pentru viitor (realizat de Mitroi Marius); Locul II – Powtoon (realizat de More Timea Solange) iar locul III este câştigat de proiectul Ilinca şi PIXLR (realizat de Cătescu Georgiana, Iliescu Claudia).
  • În cadrul categoriilor speciale, au fost desemnate cele mai implicate persoane şi instituţii în promovarea şi susţinerea siguranţei online în anul 2014. Selecţia s-a făcut dintre cele 22 de aplicaţii primite la cele 4 categorii. Astfel Colegiul Național „Carol I” Craiova a obţinut locul I la categoria Şcoala Anului, Gradinita nr. 116, din București, a fost desemnată Grădiniţa Anului,Botgros Didinaeste Profesorul Anului, iar Ana-Maria Mocanu este Voluntarul Sigur.info al Anului. Premierea este susţinută de către sponsorii Zilei Siguranţei pe Internet în România: UPC, Orange, Telekom, Google, Kaspersky Lab, ECDL Romania, Euroaptitudini, BitDefender şi Microsoft.