Timisoara

Anunt Diamant Claudia Nastacă

Claudia Nastacă - organizator de cursuri din Timisoara pentru copii, ateliere pentru copii

Infertilitatea la barbati - investigatii

Infertilitatea la barbati - investigatii

Detalii

Categorie
Boli / afectiuni
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Apartine de
Clinica Urologica Tim
Vizualizari
1798

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Infertilitatea la barbati - investigatii

Afectiunile spermei sau lichidului seminal reprezinta principala cauza a infertilitatii la barbati. Acestea pot fi identificate cel mai usor prin realizarea unor teste de laborator, in care lichidul seminal recoltat este supus unor investigatii speciale.

Volumul spermei
Volumul spermei este una dintre caracteristicile spermei pe care le urmaresc medicii atunci cand analizeaza materialul seminal. Se urmareste masurarea volumului de material seminal de la o singura ejaculare.

Rezultate normale: 2-5 ml per ejaculare

Timpul de lichefiere
La momentul ejacularii, sperma are o consistenta groasa, insa in aproximativ 20 de minute devine lichida. Timpul de lichefiere reprezinta un indicator important al starii de sanatate a barbatului si a capacitatii lui de reproducere.

Rezultate normale: 20-30 de minute dupa colectare (daca dureaza mai mult, medicii vor suspecta o posibila infectie)

Cantitatea sau numarul de spermatozoizi
Spermograma cuprinde, pe langa testarea motilitatii, morfologiei, fructozei din sperma, si masurarea cantitatii sau numarului de spermatozoizi care exista intr-un mililitru de lichid seminal.

Rezultate normale: 20 de milioane de spermatozoizi per ml de lichid seminal/ 0 spermatozoizi in cazul in care barbatul a suferit o vasectomie

De obicei, se considera ca daca rezultatele analizei sunt sub aceasta valoare, barbatul este infertil. Insa medicii sustin ca nu este complet infertil. Au existat si cazuri de barbati cu mai putin de un milion de spermatozoizi/ml de lichid seminal care au reusit sa devina tatici. Insa cu cat rezultatele indica valori mai mici, cu atat sansele de a concepe sunt mai reduse.

Morfologia spermatozoizilor
Testul urmareste identificarea numarului de spermatozoizi din lichidul seminal care au o forma sau structura normala.

Rezultate normale: mai mult de 30% din numarul total de spermatozoizi au forma sau aspect normal.

Motilitatea spermatozoizilor
Motilitatea urmareste depistarea numarului de spermatozoizi care se deplaseaza in lichidul seminal.

Rezultate normale: peste 50% din spermatozoizi sunt in miscare.

Nivelul de pH din lichidul seminal

Prin testarea nivelului pH, medicii incearca sa identifice aciditatea (pH jos) sau alcalinitatea spermei (pH mare).

Rezultate normale: 7.1 - 8.0

Concentratia de leucocite din lichidul seminal
Sperma unui barbat sanatos clinic nu ar trebui sa contina leucocite sau celule albe. Daca medicii descopera prezenta acestora, inseamna ca exista o infectie sau problema si ca fertilitatea este afectata.

Nivelul de fructoza din lichidul seminal

Fructoza ese un tip de zahar care se regaseste in mod normal in sperma si care are rolul de a genera energie pentru spermatozoizi.

Rezultate normale: minimun 300 mg/ml de sperma

Cum se recolteaza mostra de lichid seminal?

Pentru analiza lichidului seminal, medicul are nevoie de o mostra de sperma. Barbatul supus evaluarii medicale este pus sa ejaculeze lichidul seminal intr-un recipient steril.

Exista mai multe moduri in care poate avea loc recoltarea mostrei de lichid seminal:

- intr-o incapere privata a spitalului, unde pacientului i se ofera un recipient si mai multe stimulente pentru a facilita erectia si ejacularea (de exemplu, filme si reviste pornografice);

- in propria locuinta, prin masturbare si ejaculare intr-un recipient cumparat de la farmacie; metoda este eficienta doar daca barbatul sta aproape de spital, deoarece trebuie adusa la medic, pentru analiza, in maximum 30 de minute de la recoltare;

- in timpul contactului sexual, prin retragerea penisului din vagin exact inainte de ejaculare (coitus interruptus) sau prin ejacularea intr-un prezervativ steril, atent curatat in prealabil de urme de lubrifiant sau pudra, care ar putea influenta rezultatele testelor.

Articol furnizat de: doctor urolog Tigaran Dan

Filtre

Tip: Afectiuni

Anunt Diamant Alexandru Mușătoiu Cabinet de Avocat

Alexandru Mușătoiu Cabinet de Avocat Timișoara - Alexandru Mușătoiu este membru al Baroului Timiș. Cabinetul de avocat a fost fondat în anul 2006, poziționându-se în segmentul cu cei mai buni și serioși avocați din Timișoara.
https://musatoiu.com