Timisoara

Anunt Diamant PFS Cleaning

PFS Cleaning Timisoara - curatenie industriala in Timisoara, Craiova, Targu Jiu, Turnu Severin, Oradea, Arad - alpinism utilitar, vanzare produse curatenie, curatenie pentru birouri, curatenie pentru hale, curateniedupa constructori, spalat mocheta cu monodisc
https://pfscleaning.ro

Doctor endocrinolog in Timisoara

Doctor endocrinolog in Timisoara

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Apartine de
Centru medical Profilaxia
Vizualizari
2851

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

In cadrul Centrului Medical Profilaxia beneficiati de serviciile unui specialist doctor endocrinolog Amzar Daniela care ofera pe langa consultul endocrinologic si serviciile: ecografii tiroidiene, mamare, abdominale si ganglionare efectuate cu un ecograf performant si de serviciile laboratorului de analize BioHem.

Sistemul endocrin are rol de comunicare şi coordonare şi se bazează în exercitarea funcţiilor sale pe hormoni (substanţe chimice ce sunt eliberate în sânge pentru a trimite mesaje celulelor organismului). Hormonii sunt produşi de glandele endocrine şi de alte organe ne-endocrine ale organismului. Hormonii controlează creşterea, reproducerea şi stabilesc reacţia organismului la factorii de stres fizici ori emoţionali. Hormonii influenţează celulele prin cuplarea lor la receptori specifici ai celulelor..
Glandele ce intra in componeta sistemului endocrin sunt hipofiza, glanda tiroida, glandele corticosuprarenale, glandele medulosuprarenale, glandele paratiroide, gonadele (ovare, testicule) si pancreasul endocrin.

Hipofiza‬ (glanda pituitară) are greutatea de 0,5 grame. Este formată din trei lobi, anterior, mijlociu şi posterior, ultimul fiind conectat la hipotalamus. Hormonii secretaţi de hipofiză sunt:

Hormonul somatotrop: este hormonul de creştere.
De asemenea, intervine în dezvoltarea celulelor, activează transportul aminoacizilor în celule şi stimulează secreţia glandelor mamare. Hipersecreţia acestui hormon înainte de pubertate determină gigantismul, iar secreţia insuficientă cauzează nanismul hipofizar.
* Hormonul adenocorticotrop sau corticotropina stimulează creşterea.
* Hormonul tireotrop sau tireotropina stimulează dezvoltarea organismului.
* Hormonii gonadotropi controlează funcţia glandelor femeişti şi bărbăteşti.
* Hormonul luteotrop sau prolactina stimulează la femeie secreţia lactată.
* Hormonul antidiuretic sau vasopresina contribuie la menţinerea volumului normal al lichidelor extracelulare în organism prin stimularea absorbţiei de apă la nivel renal.
* Ocitocina favorizează naşterea prin stimularea contracţiilor musculaturii uterului şi alăptarea.

Hipotalamusul, componenta a sistemului nervos central este considerat si glanda endocrina deoarece secreta hormoni care asigura controlul nervos al hormonilor secretati de hipofiza si implicit si al celor al altor glande endocrine.

‪Tiroida‬, glanda situata in regiunea gatului intre trahee si laringe produce si secreta trei hormoni tiroxina (T4) si triiodotironina (T3) - importanti pentru cresterea si dezvoltarea normala si armonioasa a organismului, cu efecte pe metabolismul glucidelor, proteinelor si lipidelor cu producere de energie, calcitonina fiind cel de-al treilea hormon tiroidian, rolul principal fiind prevenirea cresterilor de calciu seric peste limita normala.

Paratiroidele‬ in numar de patru, situate la polii lobilor tiroidieni secreta parathormonul - hormonul metabolismului fosfo-calcic (rol in dezvoltarea osului, dar mai ales in contractia tuturor muschilor - extirparea paratiroidelor este incompatibila cu supravietuirea).

Glandele‬ suprarenale, aflate la polul superior al rinichilor produc si elibereaza in circulatia sanguina numitii hormoni mineralocorticoizi - aldosteronul care retine sodiul in organism, glucocorticoizi - cortizolul, important pentru metabolizarea glucidelor, proteinelor si grasimilor, in crestere si dezvoltare, in apararea impotriva infectiilor, mici cantitati de hormoni sexuali androgeni.

Pancreasul‬ endocrin are rol in reglarea valorilor glucozei sanguine prin hormonii sai insulina (anomaliile in secretie sau in raspunsul celulelor tinta la actiunile ei duc la diabet zaharat) si glucagonul.

Testiculele‬ secreta hormoni androgeni - testosteronul care determina dezvoltarea si mentinerea caracterelor secundare masculine (pilozitate, aspect fizic, voce etc.) promoveaza cresterea, participa la formarea spermei, determina caracterul agresiv si cresterea libidoului.

Ovarele‬ produc hormoni steroizi - importanti in dezvoltarea caracterelor sexuale secundare feminine, in dezvoltarea si mentinerea functiei reproductive a femeii, estrogenii care actioneaza pe musculatura uterina, cresc libidoul, scad nivelul colesterolului ceea ce duce la protectie impotriva ateromatozei vasculare si progesteronii cu rol in dezvoltarea tesutului mamar, a modificarilor endometrului in timpul ciclului menstrual.

Epifiza‬ secreta melatonina importanta in mecanismul somn - veghe.
Printre cele mai frecvente afectiuni endocrinologice ce aduc pacientii la un consult de specialitate enumeram:
• patologia glandei tiroide (cea mai cunoscuta glanda endocrina in randul pacientilor) hipotirodia, hipertiroidia (boala Basedow Graves), tiroidita cronica autoimuna (Hashimoto), gusa nodulara.
Frecventa tiroiditei Hashimoto este in crestere o data cu introducerea de rutina a determinarii din sange a markerilor specifici ai autoimunitatii.
• afectiuni ale glandei hipofize supranumita si ’’creierul endocrin’’: adenoame secretante sau nesecretante, insuficienta hipofizara.
• patologia glandelor suprarenale: tumori secretante de catecolamine (feocromocitomul), de aldosteron (sindromul Conn), de glucocorticoizi responsabile printre altele si de aparitia HTA de cauza endocrina.
• patologia glandelor gonadale: sindromul ovarelor polichistice, disfunctia erectila, infertilitatea.
• tulburari ale metabolismului fosfocalcic: hipocalcemia (tetania, spasmofilia) si hipercalcemia.
Dupa menopauza cand organismul femeii este privat de protectia hormonilor sexuali predomina tulburarile metabolismului osos: osteopenia si osteoporoza.
Endocrinologia se ocupa de asemenea de tulburari de comportament alimentar de tip anorexia nervoasa, bulimie sau obezitate, patologii cu frecventa in crestere in randul adolescentilor.
Afectiunile glandelor endocrine sunt complexe, pentru sustinerea diagnosticul fiind necesare pe langa un examen clinic amanuntit, analize de laborator specifice (determinari hormonale) cat si investigatii imagistice:
- ecografia tirodiana - pentru evaluarea dimensiunilor, structurii, vascularizatiei tiroidei si identificarea leziunilor de la nivelul parenchimului – noduli tiroidieni, precum si pentru necesitatea continuarii investigatiilor cu scintigrafia tiroidiana sau punctia cu ac subtire.
- RMN, CT - pentru diagnosticarea tumorilor hipofizare, suprarenale
- osteodensitometria (DEXA) reprezinta standardul de aur pentru determinarea densitatii mineral osoase.
Aceste investigatii permit acuratetea si precocitatea diagnosticului, initierea unei terapii tintite cat si monitorizarea raspunsului la tratament.

Daca doriti un consult de specialitate, ne puteti apela la numarele: 0256490123, 0727165206 sau in online

Anunt Diamant Euroinstal - Giroc

Euroinstal Giroc - boilere, centrale termice, sisteme de incalzire
https://euro-instal.ro