Timisoara

Anunt Diamant Timisoreni.ro - publicitate online

Oferim publicitatea online prin intermediul site-urilor: timisoreni.ro, ​bucuresteni.ro, ​aradeni.ro, ​roportal.ro, ​clujeni.com, ​ghid-constructii.ro etc, medicina-umana.ro si constanteni.ro suport clientului pentru o promovare de calitatea in mediul online.
https://www.timisoreni.ro/site/publicitate/

Sfaturi pentru pacienti cu melasma

Sfaturi pentru pacienti cu melasma

Detalii

Categorie
Boli / afectiuni
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Apartine de
Derma Health
Vizualizari
2602

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Melasma este o afectiune frecventa a pielii care cauzeaza pete brune, marou sau gri-brune de obicei la nivelul fetei. Desi cauzele exacte ale melasmei sunt neclare, printre factorii ce o declanseaza se numara expunerea la soare, sarcina, anticonceptionalele si produsele cosmetice.

Dacă aveți melasma, dermatologii recomanda urmatoarele sfaturi pentru obtinerea unei pieli uniforme:
Purtati protectie solara in fiecare zi: Unul dintre cele mai comune tratamente pentru melasma este protectia solara. Deoarece lumina soarelui declanseaza melasma, este foarte important sa purtati protectie solara in fiecare zi, chiar si in zilele innorate, dupa inot sau transpiratii. Alegeti o crema care ofera protectie solara cu spectru larg, un factor de protectie solara (SPF) 30 sau chiar mai mare si oxid de zinc si/sau dioxid de titan pentru a limita fizic efectele razelor soarelui pe piele. Aplicati protectia solara cu 15 minute inainte de a merge afara si reaplicati cel putin o data la 2 ore.

Purtati o palarie cu boruri largi cand sunteti afara: Conform unui studiu recent publicat in revista Nature, este posibil ca doar crema cu protectie solara sa nu va ofere protectia solara de care aveti nevoie. Ori de cate ori este posibil, cautati umbra si purtati haine protectoare, pe langa aplicarea protectiei solare.

Alegeti produse blande de ingrijire a pielii: Cautati produse care nu inteapa sau ard, deoarece produsele care irita pielea pot agrava melasma.

Evitati epilarea cu ceara: Epilarea cu ceara poate provoca inflamarea pielii care poate agrava melasma, asadar este important sa evitati epilarea cu ceara pe zonele afectate de melasma. Consultati un dermatolog pentru a va indica alte tipuri de indepartare a parului, potrivite pentru pielea dumneavoastra. Daca melasma nu dispare, consultati un medic dermatolog autorizat pentru a discuta tratamente disponibile pentru melasma, precum medicamentatie prescrisa sau proceduri in cadrul cabinetului.

Semnele frecvente de melasma (care se vad) sunt petele brune sau gri-brune, cel mai adesea pe fata. Aceste pete apar cel mai frecvent pe:

  • Obraji
  • Frunte
  • Podul nasului
  • Deasupra i superioare
  • Barbie.

Aceste pete pot aparea la unele persoane pe gat sau antebrate, cazuri mai putin frecvente.
Melasma nu provoaca nici un fel de simptome (persoanele afectate nu simt nimic). Ceea ce deranjeaza, este in fapt, aspectul neplacut al pielii afectate de melasma.

Melasma: Pete inestetice de culoare inchisa care apar de regula pe obraji. Femeia in poza din dreapta a dezvoltat petele maronii in timpul sarcinii.

Cum pot dermatologii diagnostica melasma?


Dermatologii pot diagnostica melasma la majoritatea pacientilor doar uitandu-se la pielea lor. Pentru a putea observa cat de profund in piele s-a dezvoltat melasma, dermatologul se poate uita la piele sub lumina ultravioleta folosind un dispozitiv numit lampa Wood. Uneori melasma poate arata ca o alta afectiune a pielii. Pentru a exclude o alta afectiune a pielii, dermatologul poate preleva o mostra de piele. Aceasta procedura se numeste biopsie. Un dermatolog poate efectua in siguranta si foarte usor o biopsie in timpul unei vizite la cabinet.

Cum poate trata un dermatolog Melasma?


Melasma poate disparea de la sine. Acest lucru se intampla de obicei daca melasma este declansata de sarcina sau pilule anticonceptionale. Dupa nastere sau in momentul in care se opreste luarea anticonceptionalelor, melasma poate disparea. Cu toate acestea unele persoane, pot ramane cu melasma ani de zile — sau chiar toata viata. Daca melasma nu dispare sau in cazul in care nu se doreste renuntarea la anticonceptionale, sunt disponibile tratamente impotriva melasmei.

Acestea includ:

Hidrochinona: Aceasta substanta este un prim tratament frecvent folosit pentru melasma. Se aplica pe piele si are efect de albire a pielii. Hidrochinona se poate gasi in compozitia unor creme, lotiuni, geluri sau in forma lichida. Unele se pot obtine fara reteta medicala. Aceste produse contin o concentratie mai mica de hidrochinona decat un produs prescris de catre un dermatolog.

Tretinoin si corticosteroizi: Pentru a intensifica albirea pielii, dermatologul poate prescrie un al doilea tratament. Aceasta substanta poate fi tretinoin sau un corticosteroid. Uneori un tratament prescris poate contine 3 substante (hidrochinona, tretinoin, si un corticosteroid) intr-o singura crema. Aceasta se mai numeste si crema tripla.

Alte tratamente topice (aplicate pe piele): Dermatologul poate prescrie acidul azelaic sau acid kojic pentru indepartarea melasmei.

Proceduri: Daca o substanta topica nu prezinta rezultate in indepartarea melasmei, rezultatele pot aparea in urma unei proceduri. Procedurile pentru melasma includ un peeling chimic (cum ar fi acidul glicolic), microdermabraziune, si dermabraziune, laser fractional sau dermapen.

Aceste proceduri se trebuiesc efectuate de catre un medic dermatolog. In cadrul clinicii de dermatologie Derma Health Timisoara aceste proceduri sunt efectuate de catre dr. Skeja Ari, medic primar dermatolog. Pot aparea afectiuni noi la nivelul pielii daca persoana care efectueaza tratamentul, nu il adapteaza la tipul de piele al pacientului. Intrebati dermatologul despre posibilele efecte secundare (probleme care pot aparea in urma tratamentului).

Daca observati urmatoarele afectiuni dupa un tratament pentru melasma, consultati un medic dermatolog:

  • Iritatii
  • Intunecarea pielii sau alte probleme asemanatoare.

Efecte si rezultate

Sub ingrijirea unui medic dermatolog, multe persoane cu melasma prezinta rezultate bune. Melasma poate fi totusi incapatanata. Este posibil sa fie necesare cateva luni de tratament pentru a vedea o imbunatatire. Este foarte important sa urmati sfatul dermatologului. Astfel puteti beneficia cel mai mult de rezultatele tratamentului. De asemenea se poate evita iritarea pielii sau alte efecte secundare. Dupa ce melasma dispare, poate fi necesara in continuare mentinerea unui tratament. Dermatologul o poate considera ca terapie de intretinere. Terapia de intretinere poate impiedica reaparitia melasmei. Puteti ajuta in aceasta prevenire purtand zilnic protectie solara precum si o palarie cu boruri largi.

Care persoane sunt predispuse la melasma?


Melasma apare mult mai des pe pielea femeilor decat la barbati. Doar 10% dintre persoanele care sunt afectate de melasma sunt barbati. Persoanele cu pielea mai inchisa, cum ar fi cei de origine latina/hispanica, nord-africanii, afro-americani, asiatici, indieni, din Orientul Mijlociu, sau de origine mediteraneana sunt mult mai predispusi la melasma. Persoanele cu o ruda de sange care a avut de asemenea melasma, sunt mult mai predispuse la aparitia melasmei.

De ce apare melasma?


Cauzele aparitiei melasmei sunt inca neclare. Probabil ca melasma apare atunci cand celulele epiteliale raspunzatoare de culoarea pielii (melanocitele) produc prea multa culoare. Persoanele de culoare sunt mult mai predispuse la melasma deoarece in cazul lor melanocitele sunt mult mai active decat in cazul persoanelor cu pielea deschisa.

Principalii factori declansatori includ

Expunerea la soare: Lumina ultravioleta (UV) a soarelui stimuleaza melanocitele. De fapt, chiar si o scurta expunere la soare poate provoca reaparitia melasmei dupa ce aceasta s-a retras. Expunerea la soare este motivul pentru care melasma devine mai pregnanta vara. De asemenea este principalul motiv pentru care aceasta continua sa reapara din nou si din nou in cazul persoanelor care au deja melasma.

Dereglarile hormonale: Femeile insarcinate adesea sunt afectate de melasma. In acest caz, aceasta se numeste cloasma sau masca de sarcina. Pilulele anticonceptionale sau medicamentele de substitutie hormonala pot de asemenea declansa melasma.

Produsele cosmetice: Produsele de ingrijire a pielii care irita pielea pot agrava melasma.

Autor

Anunt Diamant Salsa Rebels

Salsa Rebels Timisoara ofer cursuri de salsa, bachata, kizomba si cha cha.
https://salsarebels.ro