Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Simion Barnutiu

Euroinstal Timisoara - instalatii sanitare, centrale termice, cazane lemne
https://euro-instal.ro

Biblioteca Uniunii Sarbilor din Romania

Detalii articol

Categorie
Articole arta / cultura
Modificat
acum 1 deceniu si 2 luni
Vizualizari
3211

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Biblioteca Uniunii Sarbilor din Romania

Istoric

Biblioteca Uniunii Sarbilor din Romania functioneaza in Piata Unirii nr. 5, intr-un spatiu apartinator de Vicariatul Bisericii Ortodoxe Sarbe. Initiativa infiintarii unei biblioteci publice destinata cititorilor de limba sarba, dar si celor ce cunosc sau doresc sa cunoasca sau sa invete aceasta limba, apartine unui grup de membri ai Uniunii sarbilor, profesori, scriitori, artisti, intelectuali de diverse formatii. Infiintata in anul 1992, cu sprijinul BOS, care a acordat US spatiul adecvat, Biblioteca Uniunii Sarbilor din Timisoara reinnoada de fapt, o veche traditie: se pare ca in acest oras a luat fiinta cea dintai biblioteca publica in arealul limbii sarbe, inca la inceputul secolului 19. Cunoscuti cercetatori ca Stevan Bugarski si Ljubomir Stepanov, preocupati de traditiile si istoria sarbilor in acest spatiu, au dedus, pe baza documentelor oficiale existente in arhive, precum si din presa vremii, existenta bibliotecii in cadrul Societatii iubitorilor de literatura sarba, fondata la Timisoara in 1827 de catre proeminentul carturar sarb din Ciacova, Dimitrije P. (Georgijević) – Tirol. Tot acesta este si fondator, la 1851, al Societatii de lectura a cartierului timisorean Fabric, aceasta din urma dotata si cu o sala de lectura. Activitatea acesteia se prelungeste, surmontand dificultatile financiare nu rare, pana dupa al doilea razboi mondial. Despre entuziasmul cu care publicul participa la intrunirile si seratele literare organizate de Biblioteca din Fabric vorbeste si marele scriitor sarb, Miloš Crnjanski, martor ocular. De altfel, sediul actual al Bibliotecii USR se afla chiar in spatiul care pe vremuri gazduia o scoala primara sarbeasca, unde M. Crnjanski a urmat primele patru clase. Un bust al scriitorului, si o placa memoriala instalata cu ocazia centenarului Crnjanski, in dreapta intrarii la biblioteca, marcheaza prezenta acestuia la Timisoara timp de 16 ani.

Organizare

In conditiile actuale, Biblioteca detine un fond de carte ce se apropie de 16.000 de unitati bibliografice si intampina aceleasi probleme ca si celelalte biblioteci din oras, in primul rand legate de spatiu. Fondul de carte se constituie cu precadere din donatii oferite de Biblioteca Nationala a Serbiei din Belgrad si, sporadic, de alte biblioteci, in masura posibilitatilor financiare. De asemenea, fondul cuprinde si carti reprezentand activitatea editoriala, deosebit de prodigioasa, a Editurii Uniunii Sarbilor din Romania.Tot aici pot fi citite si publicatiile USR, ziarul saptamanal Naša reč si revista literara Knjiženi život, sau parte din publicatiile aparute in perioada interbelica, cum ar fi ziarul Temišvarski vesnik sau tiparituri scoase de BOS. Fondul principal al bibliotecii il constituie literatura beletristica, sarba si universala (in traducere sarba); un numar carti, anuare, periodice de stiinta, indeosebi limba si literatura, dar si istorie, stiinte ale naturii se adreseaza studentilor si elevilor, dar si cercetatorilor in aceste domenii. Biblioteca detine si un numar de carti in limba romana, rusa, germana, de asemenea primite ca donatii.

Regulament

Nemaidispunand de o sala de lectura, biblioteca functioneaza doar ca biblioteca de imprumut. Inscrierea se face pe baza actului de identitate, nu se percepe nici un fel taxa.

Orarul bibliotecii

luni, miercuri: 12-19
marti, joi: 10-19
vineri:10-18

Contact
Telefon: 0721880789

Informatiile despre biblioteci provin din prezentarile pe care acestea si le-au facut in propriile materiale promotionale. Texte adunate de: Cristina Delia Florescu. Brosura realizata de Cristina Delia Florescu.

Material furnizat de Biblioteca Centrului Cultural German
care face parte din brosura "Biblioteci din Timisoara"
realizata in cadrul proiectului "…drum spre Biblioteca"

Anunt Diamant Timisoreni.ro - publicitate online

Oferim publicitatea online prin intermediul site-urilor: timisoreni.ro, ​bucuresteni.ro, ​aradeni.ro, ​roportal.ro, ​clujeni.com, ​ghid-constructii.ro etc, medicina-umana.ro si constanteni.ro suport clientului pentru o promovare de calitatea in mediul online.
https://www.timisoreni.ro/site/publicitate/