Timisoara

5 sfaturi pentru amenajarea unui dormitor primitor

5 sfaturi pentru amenajarea unui dormitor primitor

Detalii articol

Categorie
Articole amenajare si decoratiuni
Modificat
acum 4 luni si 3 saptamani
Vizualizari
140

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Dormitorul este spațiul cel mai intim, spațiul în care te retragi pentru un somn odihnitor, după o zi lungă. De aceea, spre deosebire de alte încăperi pe care le împarți cu alții, e important să îți amenajezi camera pe gustul tău, astfel încât, prin aspect și funcționalitate, să-ți oferi o atmosferă intimă care să te îmbie la odihnă și relaxare.

În ultimul timp, decorarea dormitorului se face în cele mai mici detalii pentru ca acesta să îndeplinească, pe lângă rolul său funcțional, și cerințe estetice tot mai crescute. Micile detalii care pot înfrumuseța aspectul camerei respective se cer alese cu atenție, iar faptul că e mai puțin expus privirilor altora e un motiv în plus să îl amenajezi în funcție de preferințele tale. Iată câteva sfaturi de care să ții cont astfel încât să amenajezi cu stil dormitorul:

1. Ține cont de configurația și dimensiunile camerei

Atunci când alegi mobilierul pentru dormitor, fă alegerile în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție. În primul rând, contează cum e amplasat patul, piesa cea mai importantă din dormitor. Dacă este supradimensionat, s-ar putea să nu mai ai prea mult loc de mișcare în jur, așadar ai grijă ce alegi. Pentru o atmosferă caldă dar și unitară în cameră, alege din opțiunea de paturi pentru un dormitor complet unele cu structură metalică sau de lemn solidă, și cu tăblia din catifea sau piele ecologică. Dacă e un pat matrimonial, fixează-l în așa fel încât să ai loc de deplasare pe ambele părți, iar dacă e îngust sau extensibil, preferabil cu tăblia lipită de perete.
Piesele cele mai importante dintr-un dormitor sunt: patul, noptierele, lampadarele, șifonierul, deci acordă atenție fiecăruia, atunci când faci alegerea lor. Optează pentru mobilier și rafturi care să ajungă cât mai aproape de tavan, fiindcă așa nici nu se întrerupe vizual spațiul și vei câștiga și spațiu de depozitare.

2. Nu aglomera spațiul cu obiecte sau piese de mobilier inutile

Nu dorești să aduni în camera ta de odihnă ceva care nu își are locul acolo ci ar trebui să se regăsească în alte părți, de exemplu jucăriile copilului. Vezi ce merită păstrat și ce nu, pentru a obține în dormitor o atmosferă cât mai aerisită. Fă la fel, periodic, și cu lucrurile din șifonier, ca să câștigi spațiu și să nu ții, degeaba, lucruri pe care nu le mai folosești.

3. Creează un colțișor doar pentru tine

În măsura în care spațiul permite, adaugă obiecte cu rol funcțional dar și estetic: o ladă de depozitare, amplasată la capătul patului, o consolă elegantă pe care să o folosești ca măsuță de machiaj, sau un fotoliu comod, însoțit de un lampadar elegant, dacă vrei să-ți aranjezi propriul colțișor pentru citit.

4. Ai grijă la calitatea saltelei dar și a lenjeriei de pat, pentru că de ele depinde calitatea somnului tău

Dacă pentru saltele poți opta pentru cele de înaltă densitate sau cu spumă cu memorie, care vor asigura o poziție corectă a corpului în timpul somnului, alege și pentru lenjeria de pat materiale plăcute la atingere, de exemplu satin sau bumbac. Pentru protecția de praf a lenjeriei pe timpul zilei, dar și pentru decor, poți plasa pe pat o pătură sau cuvertură dintr-un material bogat, în imprimeuri vesele, și perne decorative asemănătoare. Motivele diverse, alese în funcție de preferințele tale, vor amplifica senzația de calm și relaxare pe care vrei să o obții în dormitor chiar și pentru perioada zilei.

5. Folosește culori pastelate sau contraste de culoare pentru pereți

În amenajările de design interior contează să obții o armonie între elemente, atât pentru piesele ce compun decorul cât și pentru felul în care se combină culorile. Tendințele anului 2020 în materie de culoare se concentrează foarte mult pe nuanțe pastelate, dar și pe tonuri de albastru eclectic sau maro. Dacă alegi să optezi pentru tonuri întunecate, ai grijă cum le dozezi ca să nu fie în exces. Poți vopsi, de exemplu, doar unul dintre pereți într-o nuanță închisă, pentru că vei întrerupe astfel monotonia unor pereți monocromi prin crearea unui contrast ce va echilibra vizual spațiul. O altă alegere este cea a panourilor decorative 3D sau a unui tapet colorat pe unul dintre pereți, eventual din material textil, care va amplifica senzația de spațiu călduros și primitor.
Dacă dorești să obții o atmosferă relaxată, aerisită și luminoasă, într-un dormitor mic, folosește trucuri optice prin care să dai senzația de spațiu: decorează pereții în culori deschise și tonuri calde, cu oglinzi mari pe perete sau pe ușile șifonierului.

Transformă-ți casa in acasă și creează-ți propriul colț de relaxare și odihnă în dormitor cu ajutorul imaginației și al ofertelor pe care le găsești online!

Sursa foto: unsplash.com/photos/_WEDFTZV0qU