Timisoara

Adio, Ferenczy Annamaria !

Detalii stire

Categorie
Stiri social
Modificat
acum 5 ani si 6 luni
Vizualizari
410

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

ADIO, FERENCZY ANNAMÁRIA !

S-a stins din viață actrița Ferenczy Annamária, venerabil societar al Teatrului Maghiar de Stat ”Csiky Gergely” și decana de vârstă a actorilor maghiari din Timișoara, De numele Máiei, cum o alintau prietenii și publicul, se leagă mulți ani și roluri impresionante la teatrele maghiare din Timișoara și Oradea.

Ferenczy Annamária s-a născut în 1926, la Târgu Lăpuș. A absolvit Academia de Artă Teatrală de la Cluj în 1961, apoi și-a dedicat aproape un deceniu și jumătate din viața artistică Teatrului Szigligeti de la Oradea. Printre cele mai de success spectacole pe care le-a jucat aici se numără Trei nopți ale unei iubiri de Hubay Miklós, Bánk Bán de Katona József, Cei din urmă de Maxim Gorki, Intrigă și iubire de Schiller, Învierea de Lev Tolstoi, Iubire de Barta Lajos, Mutter Courage deBertolt Brecht, Gaițele deAlexandruKiriţescu.

Pe scena Teatrului Maghiar ”Csiky Gergely” din Timișoara, Ferenczy Annamária a debutat în spectacolul cu piesa Volpone de Ben Johnson. Cu o aură de veritabilă divă admirată de generații întregi de spectatori, Ferenczy Annamária a fost o prezență esențială în trupa actorilor și în Furtuna de Aleksandr N. Ostrovky, Tango de Sławomir Mrożek, Lizistrata de Aristofan, 33 de scriori anonime de Méhes György, Mama promite somn ușor de Sütő András, Familia Buborékok de Csiky Gergely.
Chiar și după pensionare, Ferenczy Annamária a continuat seria de roluri memorabile în spectacole precum: Cavalerul de la Mancha, Cartea junglei, Nunta lui Figaro, Soțul merge la vânat, Lorenzaccio, Uși închise, Scripcarul pe acoperiș, Șatra.
În 2002 Ferenczy Annamária a devenit membru onorific pe viață al Teatrului Maghiar de Stat din Timișoara. Adevărată legendă a Teatrului Maghiar din Timișoara, ea a fost distinsă cu numeroase dovezi de apreciere, precum premiul pentru întreaga activitate la festivalul de la Kisvárda, premiul Pro Cultura Timisiensis, Premiul de Loialitate decernat de Compania Maghiară de Teatru.
În ultimii ani din viață și-a găsit adăpost și liniște la Ciacova, stingându-se din viață în 9 august 2015. Funeraliile au avut loc în 10 august.
Amintirea ei va rămne un tezaur de emoție pentru toți colegii de teatru și spectatorii din Timișoara. Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara va anunța în curând data ceremoniei comemorative.
Odihnească-se în pace!