Timisoara

Anna Karenina

Detalii

Categorie
Spectacole
Modificat
acum 3 ani si 11 luni
Apartine de
Teatrul National Timisoara
Vizualizari
1832

Voteaza & Distribuie

Descriere

adaptare de Helen Edmundson după romanul lui Lev Tolstoi
data premierei: 02.06.2013
locația spectacolului: Sala Mare
Distribuția
CLAUDIA IEREMIA, ION RIZEA, MATEI CHIOARIU, VICTOR MANOVICI, VICTOR BUCUR,
ANA MARIA COJOCARU, MĂDĂLINA GHIȚESCU-PETRE / VICTORIA RUSU, CĂTĂLIN URSU, DANIELA BOSTAN,
MĂLINA PETRE, DORU IOSIF, MIRELA PUIA, VALENTIN IVANCIUC,
PAULA MARIA FRUNZETTI, IULIANA CRĂESCU, ANA-MARIA PANDELE

decoruri RODICA ARGHIR
costume ALINA LĂȚAN
muzica TIBOR CÁRI
mișcarea scenică RĂZVAN MAZILU
light design LUCIAN MOGA
Un spectacol de ADA LUPU

Povestea
Anna Karenina este povestea unei metamorfoze. Înconjurată de oameni captivi în dilemele morale ale unei societăți înghețate în nemișcare, Karenina pornește, cu conștiința trează, pe un drum care o poartă înspre spațiile necunoscute, obscure, înspre tenebrele distructive ale ființei sale. Descoperă în sine o lume complet nouă, o lume a pulsiunilor esențiale, în care onestitatea nu lasă loc clemenței. Se abandonează cu voluptate, cu disperare acestei uriașe singurătăți care o transformă iremediabil. Face țăndări fragilul înveliș social care o ținea legată, descoperind că ceilalți nu sunt „tot ce avea ea”, după cum postulează un alt personaj. Drumul cu sens unic al cunoașterii de sine este un drum al efervescenței spiritului, dar și un drum al distrugerii și al singurătății absolute.

Autorul
Lev Tolstoi este, el însuși, un personaj desprins parcă din propria sa operă. Unul dintre cele mai proeminente nume ale literaturii universale, Lev Tolstoi ilustrează în mod desăvârșit ceea ce s-a numit „vârsta de aur a literaturii ruse”. Romanele sale (Război și pace, Anna Karenina, Învierea), cele aproape 30 de nuvele (între care celebra Sonata Kreutzer), ca și piesele sale de teatru (Cadavrul viu, Puterea întunericului etc.) transced timpul, păstrându-și nealterate forța introspectivă și profundul umanism.
Helen Edmundson este o regizoare britanică. A dramatizat numeroase opere din literatura universală, dintre care cele mai cunoscute sunt Anna Karenina și Război și pace.

Sursa informatii: ro.tntimisoara.com