Timisoara

Anunt Trist - Stefan Bertalan

Eveniment de excepție la Timișoara: balerinii ruși au făcut spectacol pe gheață la Sala Olimpia. GALERIE FOTO

Detalii

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 4 ani si 9 luni
Vizualizari
381

Voteaza & Distribuie

Descriere

ANUNŢ TRIST
In data de 30 decembrie 2014 a trecut la cele veşnice renumitul artist plastic ŞTEFAN BERTALAN (1930-2014), una dintre personalităţile marcante ale artei plastice timişorene şi româneşti contemporane.
Înmormântarea va avea loc marţi, 6 ianuarie 2015, orele 13 în Cimitirul din Calea Şagului, de la Capela II.
Condolenaţe familiei îndoliate. Să-i fie ţărâna uşoară!

Filiala din Timişoara a UAP.
ŞTEFAN BERTALAN (1930-2014) În dimineţea zilei de 30 decembrie 2014 în Casa Harmonia din Timişoara a trecut la cele veşnice ilustrul artist plastic, Ştefan Bertalan, una dintre personalităţile marcante ale artei plastice timişorene şi româneşti contemporane.
S-a născut în comuna Răcăştea (Jud. Hunedoara) în 30 mai 1930. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj în anul 1962. În acelaşi an şi-a început cariera de profesor la Liceul de Arte Plastice din Timişoara, pe care au reuşit s-o transforme în prima unitate şcolară de design şi de artă experimentală din România. În perioda 1970-1981 a fost lector universitar la Facultatea de Construcţii din cadrul Institutului Politehnic Timişoara. Fiind co-fondator al primului grup experimental din România 1.1.1., iar între 1970 şi 1980 temeietor şi membru al celebrului Grup Sigma-1 s-a numărat printre primii adepţi şi promotori ai curentelor artistice neoavangardiste, inovatoare din capitala Banatului şi din România. După succesul obţinut în 1969 la Bienala de artă constructivistă de la Nürnberg, a devenit un creator important, recunoscut şi apreciat deopotrivă pe plan naţional şi internaţional. Începând din anul 1964 a fost membru al Filialei din Timişoara a Uniunii Artiştilor Plastici din România. Stabilit în anul 1986 în Germania, Ştefan Bertalan şi-a continuat activitatea artistică şi pedagogică. La propunerea Filialei din Timişoara a UAP, a Ordinului Arhitecţiilor şi a doamnei Ileana Pintilie Consiliul Local Timişoara în 2007 i-a acordat titlul de „Cetăţean de onoare”, pentru contribuţiaadusă la dezvoltarea vieţii artistice, culturale şi spirituale din oraşul de pe Bega. Dedicat împlinirii venerabilei vârste de 80 de ani Fundaţia Triade din Timişoara a publicat în 2010 monografia ŞtefanBertalan. Drumuri la răscruce, semnată de istoricul de artă Ileana Pintilie, cunoscător excepţional al mişcării artistice timişorene şi a artei contemporane din România. În anul 2012 Muzeul de Artă Timişoara i-a organizat o expoziţie reprezentativă, Galeria Quadro sub genericul „Măscăriciul emigrant” i-a prezentat într-o expoziţie personală lucrările create între ani 1986-1989. O selecţie din operele lui Ştefan Bertalan în 2013 au fost expuse în Pavilionul central al Bienalei din Veneţia în cadrul expoziţiei Il Palazzo Enciclopedico. Ultimii săi ani le-a petrecut internat în Casa Harmonia din Timişoara. Dumnezeu să-l odihnească în pace! UAPT