Timisoara

Atelier de fotografie cu stenopa

Detalii workshop

Social links
Categorie
Workshopuri
Modificat
acum 3 ani si 3 luni
Vizualizari
584

Reprezentari

DataOraLocatie
Sambata 4 februarie 201711:00-15:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare workshop

O cutie, o hartie si o gaura de ac. Atat este necesar pentru a crea un aparat fotografic.
Impreuna vom patrunde in ceea ce inseamna cea mai veche tehnica fotografica, vom construi si folosi propriile aparate foto din doze de aluminiu, expunand si developand fotografii. Vom face un pas in spate fata de sharpness, megapixeli si brand, lasand creativitatea si imaginatia fiecaruia sa cladeasca pe 150 de ani de traditie analogica.

Pinhole camera este termenul ce se referă la traducerea în limba engleză a conceptului de „camera obscura”. Fie că vorbim de un aparat fotografic cu stenopă, fie de Lochkamera, de cámara estenopeica ori ピンホールカメラ, toate acesta sunt moşteniri ale conceptelor descrise în antichitate de învăţaţii chinezi şi arabi. Galileo, Kepler, Vermeer, Niépce, Daguerre si nu numai au folosit aceasta tehnica, astazi aproape fiecare avand la indemana un aparat fotografic.

Genul de fotografie pe care il vom experimenta îţi dă posibilitatea să creezi aparate calate pe subiectul pe care vrei să-l explorezi, de fiecare depinzând complexitatea şi versatilitatea pe care doreşte să o atingă. Odată ce se înţelege procesul de calcul şi realizare al stenopei şi se face primul pas către proiectare, aparate supra-angulare, teleobietive care în lumea DSLR-urilor sunt disponibile doar la preţuri prohibitive devin, în lumea pinhole la îndemâna oricui, la preţuri derizorii. În detrimentul imaginilor tăios de clare ale aparatelor care focalizează cu ajutorul lentilelor, cel ce foloseşte o pinhole camera primeşte un câmp de profunzime aprope infinita: avantaje şi dezavantaje care, odată cântărite, permit realizarea de decizii creative!