Timisoara

Borcanul cu Ulei

Detalii

Categorie
Stiri social
Modificat
acum 3 ani si 4 luni
Vizualizari
522

Voteaza & Distribuie

Descriere

Borcanul cu Ulei

Timișoara mai numără o premieră: actrița Ana Munteanu lansează un proiect inedit – Borcanul cu Ulei, proiect dezvoltat și implementat împreună cu Asociația ECO CLUB Timișoara.
Proiectul presupune colectarea uleiului alimentar utilizat la gătit cu ajutorul unor borcane furnizate personal, transportate apoi până la locul de depozitare cu un mijloc de transport eco: un cargo-bike. Astfel încât aceste soluţii alternative uleiului aruncat prin chiuvetă direct în reţeaua de canalizare publică, alături de educația ecologică oferită și modelul de bună-practică sunt pilonii motivaționali care susțin proiectul.
Scopul proiectului “Borcanul cu ULEI” este conștientizarea și informarea, la scară largă, a cetățenilor cu privire la efectul unui simplu gest negativ - aruncarea uleiului uzat prin chiuveta în canalizare- asupra poluării apei, rețelei publice de canalizare, naturii și totodată asupra calității vieții fiecărui om în parte.
În ceea ce priveşte derularea propriu-zisă a proiectului, procedura presupune ca în fiecare sâmbătă va avea loc colectarea uleiului folosit, fiecare borcan având inscripționat pe el atât instrucțiunile de colectare ale uleiului cât și un număr special de telefon – unde se vor face programările colectării borcanelor cu ulei, de la persoane fizice. După colectarea borcanelor cu ulei, acestea vor fi depozitate şi mai apoi redirecţionate către un agent economic colector final, Respiră Verde, care va recicla uleiul. Banii obtinuți din vânzarea uleiului alimentar uzat colectat vor fi directionați spre susținerea reabilitării Școlii Waldorf – Grădinița și pentru cheltuielile de întreținere ale proiectului.
Prima ieșire cu cargo-bike-ul va avea loc duminică, 24 mai 2015, în cadrul evenimentului Cochete pe Biciclete, organizat de Fundația Bega sub marca Verde pentru Biciclete. Atunci se vor distribui sacoșe ECO CLUB Timișoara și borcane pentru colectarea uleiului alimentar uzat.

Proiectul “Borcanul cu ULEI”, este inițiat de către actrița Ana Munteanu (project manager), dezvoltat și implementat împreună cu Asociația ECO CLUB Timișoara.
Sponsor principal: SC.Continental Automotive Products SA
Susținătorul principal: Orașul Zânelor.
Parteneri – Consiliul Local și Primăria Municipiului Timişoara, Aquatim, Retim Ecologic Services, Iulius Mall
Susținători – Verde pentru Biciclete, Ambasada, Flavius Neamciuc, Bicicle TeMe, Kiss FM, Liceul Ucecom.

Despre iniţiator
Ana Munteanu este o tânără actriță, cu o experiență de peste 15 ani în televiziune atât ca reporter tv cât și ca prezentator tv, moderator și producător de emisiuni.
Ana este o prezență activă în mediul virtual fiind fondatoarea site-ului www.orasulzanelor.ro – site, care se adresează femeilor între 23-40 de ani, din mediul urban, interesate de subiecte legate de perioada maternității, un stil de viață sănătos și educația timpurie a copiilor. Cu o bogață experiență în voluntariat - Ana Munteanu alege să se implice în proiecte cu un puternic impact social, de la cazuri sociale, la informarea publicului pe subiecte de ecologie și attachment parenting. Din sfera ecologiei ,unul dintre proiectele cele mai importante ale Anei a fost emisiunea tv "Cu rolele prin București" difuzată în perioada sept. 2008 - ian. 2011 pe postul de televiziune TVR Cultural - o emisiune unde, pe lângă promovarea orașului, artista promova și un stil de viață sănătos.
Adepta declarată a unui stil de educaţie prin exemplu, Ana Munteanu îşi doreşte ca "Borcanul cu ulei" să fie un statement, aşa cum afirmă Ana: "Un gest dedicat generaţiei care urmează după noi- iar dacă generaţiile din faţa noastră au făcut gesturi prin care demonstrau că nu le pasă ce rămâne după ei, noi trebuie să arătăm că suntem o generaţie de părinţi lucizi, responsabili, care preferă educaţia prin exemplu". Acesta este şi motivul pentru care fiecare colectare de ulei va fi făcută în echipă, Ana va fi însoţită de fiul ei Ari (2 ani). „Prin acest demers, ne propunem să demonstrăm că educaţia ecologică timpurie este o componentă importantă în dezvoltarea armonioasă a viitoarelor generaţii”.

Despre ECO CLUB Timişoara
ECO CLUB Timişoara a luat naştere în anul 2007 ca grup de iniţiativă al Asociaţiei Leaders Timişoara. Începând din 17.12.2009, ECO CLUB Timişoara este o organizaţie non-profit de sine stătătoare. Scopul nostru este acela de a informa şi educa cetăţenii din comunitatea timişoreană (cu precădere tinerii), de a colabora cu organismele şi autorităţile locale pe probleme de mediu, de a contribui la reducerea poluării și a deşeurilor la nivel de oraş prin activităţile de informare şi conştientizare, ecologizare și prin oferirea de alternative de recuperare a deșeului.
La nivel de comunitate și județ, ECO CLUB Timişoara s-a remarcat prin proiecte cu impact mare în educația ecologică, continuă a cetățenilor, referitoare la: colectarea deșeurilor de hârtie, carton, plastic, cartușe de imprimantă, anvelope uzate. De asemenea, s-au realizat campanii de plantat puieți în vederea împădurii. S-a realizat și un Ghid de colectare duală și selectivă a deșeurilor în Timișoara și diferite colaborări cu instituții de mediu, învățământ și nu numai.