Timisoara

Ce este "+2"?

Ce este  "+2"?

Detalii

Categorie
Ghid Timisoreni.ro
Modificat
acum 5 ani si 5 luni
Vizualizari
2217

Voteaza & Distribuie

Prezentare

A. Problema

Este binecunoscut faptul ca retelele de socializare iti urmaresc comportamentul de navigare pe site-urile care le incorporeaza butoanele  si / sau widget-urile (de exemplu, butonul "like" de la Facebook). Ceea ce este mai putin cunoscut este faptul ca delogarea sau stergerea cookie-urilor nu te va ajuta sa scapi de aceasta urmarire permanenta. 

Acest lucru nu este valabil doar pentru retelele sociale. Si alte site-uri terte, cum ar fi retelele de anunturi (pana si Google Analytics) utilizeaza, de asemenea, astfel de tehnici. Ceea ce face speciale retelele de socializare este faptul ca pana si cei mai bine intentionati webmasteri (blog-uri personale, organizatii de voluntariat, etc.), care evita sa intre in acest joc murdar, sunt obligati sa foloseasca aceste widget-uri intruzive in cazul in care doresc ca cititorii lor sa aiba o modalitate usoara, la un clic distanta, de a raspandi informatiile.

B. Solutia: 2 clic-uri pentru o mai buna intimitate

Ideea din spatele conceptului "+2", este ca, daca nu decizi sa recomanzi tu insuti o pagina prin intermediul unei retele de socializare, nu exista nici un motiv pentru afisarea butonului like/tweet/+1 , care ajuta aceste retele sa urmareasca vizitele tale pe diverse site-uri.  Acesta este motivul pentru care widget-ul Social Share Privacy (sau +2) afiseaza "versiuni inactive" ale acestor butoane (a se vedea exemplul de pe aceasta pagina).

Primul clic "activeaza" butonul prin preluarea actualului widget de pe site-ul retelei de socializare si afisandu-l in loc de "versiunea sa inactiva". Al doilea clic este cel cu ajutorul caruia poti da like/tweet/+.

Numai dupa primul clic, vizita ta va fi urmarita de reteaua de socializare, dar acesta este un lucru permis deoarece faptul ca ai vizitat pagina nu mai este un secret (oricum te pregatesti sa faci public acest lucru). De asemenea, retine ca alte retele de socializare nu iti vor urmari vizita (decat daca decizi sa le activezi si lor butoanele).

C. Webmasteri / webmistress-i

Protejati viata privata a utilizatorilor vostri. Instalati widget-ul "+2" si evitati sa folositi Google Analytics instalandu-va propriul software de web analytics. Pe de alta parte, daca nu puteti (sau nu vreti) sa evitati Google Analytics, luati in considerare faptul ca wiget-ul "+2" va protejeaza utilizatorii de o parte din supravegherea la care sunt supusi.

D. Recunoastere si licenta

Widget-ul original Social Share Privacy (sau "+2") a fost dezvoltat si este administrat de revista germana Heise Online. Este distribuit sub licenta MIT. GUI si documentatia sunt in limba germana. Puteti citi mai multe despre ea aici.

Aceasta versiune adauga internalizarea in limba engleza si este distribuita sub aceeasi licenta.