Timisoara

Cele mai bune motive sa veniti la Bookfest Timisoara

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 4 ani si 6 luni
Vizualizari
416

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Cele mai bune motive să veniți la Bookfest Timișoara

  • Viceprimarul Dan Diaconu și Florica Chiriță, directorul Camerei de Comerț, vor tăia panglica celei de-a cincea ediții Bookfest Timișoara, joi de la ora 12
  • Filmul ”Son of Saul”, premiat cu Oscar în 2016, va fi proiectat de la ora 17 și va fi urmat de o dezbatere despre Discursul negaționist în mediile intelectuale
  • Celebra nutriționistă Mihaela Bilic vine cu cel mai recent volum, Tocăniță pentru suflet, vineri, de la ora 19
  • În premieră la Bookfest Timișoara, Mircea Cărtărescu va vorbi despre Solenoid, sâmbătă de la ora 14
  • Concerte extraordinare de muzică veche românească de la Trei Parale și muzică fado cu Ricardo Caria
  • Reduceri spectaculoase, ateliere de jocuri pentru cei mari și mici, scrisori ca odinioară pentru cei încă îndrăgostiți

Deschiderea oficială a celei de a cincea ediții a Salonului de Carte Bookfest Timișoara va avea loc joi, 31 martie, la ora 12, la Centrul Regional de Afaceri – CRAFT, în cadrul unei ceremonii la care vor lua parte viceprimarul Dan Diaconu, Florica Chiriță, director al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, și Mihai Mitrică, directorul Salonului de Carte Bookfest. Bookfest Timișoara va fi deschis zilnic în perioada 31 martie – 3 aprilie 2016, de la 10 la 20.
Chiar în prima zi a Bookfest, vizitatorii sunt așteptați la ora 17:00 la proiecția lungmetrajului Son of Saul, câștigătorul din acest an al premiului Oscar pentru cel mai bun film străin. După vizionare, la ora 19:00, cei prezenți vor putea participa la dezbaterea despre problematica receptării Holocaustului Discursul negaționist în mediile intelectuale, care va fi găzduită de prof.univ.dr. Victor Neumann și conf. univ. dr. Florin Lobonț.

Sesiune de autografe cu „Biblia pierdută”

Editura Universității de Vest pregătește pentru joi, 31 martie, la ora 18:00, lansarea volumului Sever Bocu: Strategii publicistice și geopolitice, de Vest Lucian – Vasile Szabo. Autorul se va afla la eveniment alături de criticul literar Cornel Ungureanu, scriitorul Viorel Marineasa și profesorul universitar dr. Ioan-Viorel Boldureanu.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic va lua parte vineri, 1 aprilie, la ora 19:00, la lansarea în premieră națională a noii sale cărți cu sfaturi despre nutriție Tocăniță pentru suflet, apărută laCurtea Veche Publishing. Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe.
La standul Editurii RAO, sâmbătă, 2 aprilie, la ora 16:00, va avea loc o sesiune de autografe a scriitorului Igor Bergler, autorul romanului Bibila pierdută, volum care a marcat un record absolut de vânzări, de la lansare și până acum.Programul editurii include de asemenea, lansarea a nu mai puțin de patru titluri aparținând istoricului și filosofului Victor Neumann, eveniment care se va desfășura vineri, 1 aprilie, la ora 18:30. Vor fi lansate cărțile: Tentaţia lui homo europaeus, volum ce analizează rolul instituțiilor, al personalităților şi al scrierilor care au marcat trecerea de la perioada medievală la cea modernă în Vestul şi Estul Europei; Ideologie şi fantasmagorie, a cărei temă o reprezintă complexitatea ideologiilor care continuă să-şi dispute întâietatea în zonele în care democraţia a fost victima agresiunilor şovinist-naţionaliste, fasciste şi comuniste; Neam, popor sau națiune? Despre identităţile politice europene, în care autorul încearcă să lămurească noţiunile de trib, rasă, neam, etnie, naţiune şi presupusa lor complementaritate cu o religie şi limbă unică; Conceptualizarea istoriei, carte axată pe cercetările dedicate istoriei conceptelor în Germania postbelică. În cadrul evenimentului vor lua cuvântul Florin Lobonț, Mihai Panu, Miodrag Milin și Ovidiu Enculescu, Directorul Editurii Rao.

Trei lansări cu dichis de la Brumar

Scriitorul Mircea Cărtărescu, invitatul special al Bookfest Timișoara 2016 se va întâlni cu cititorii și își va prezenta bestsellerul Soleniod sâmbătă, la ora 14:00. El o va avea alături pe Lidia Bodea, directorul general al Editurii Humanitas. După eveniment, Mircea Cărtărescu va acorda autografe celor prezenți. Tot pentru sâmbătă, la ora 13:00, editura anunță întâlnirea cu scriitoarea Ioana Nicolaie și prezentarea volumului său de poeme Lomografii, a volumului colectiv de proză scurtă Cartea Simțurilor, ambele apărute la Editura Humanitas, precum și a cărții pentru copii Ferbonia, publicată de autoare la Editura Arthur. Întâlnirea va fi urmată de o sesiune de autografe.
În aceeași zi, Editura Brumar îi așteaptă pe vizitatori, la ora 17.00, cu un eveniment de lansare a volumelor Literatura Banatului. Istorie, personalități, contexte, de Cornel Ungureanu, Iulia Feier și alte povestiri din memorie, de Ion Nicolae Anghel, Biografii lexicale, de I. Funeriu și Nebun după Paris, de Aurel Gh. Ardeleanu. La eveniment vor fi prezenți, alături de autori, scriitorii Ilie Gyurcsik, Adrian Dinu Rachieru, Rodica Bărbat, Marcel Tolcea și Robert Șerban.

Concerte de muzică fado și muzică veche românească

În afară de literatură și film, Bookfest Timișoara îi va delecta pe vizitatorii din acest an cu două porții consistente de muzică de cea mai bună calitate. Trupa Trei Parale va susține sâmbătă la ora 19:00 un concert special de muzică românească veche, iar a doua zi, la ora 13:00, este programat un concert de muzică fado al artistului portughez, stabilit în România, Ricardo Caria.
Peste 30 de edituri importante vor fi prezente la această ediție a Bookfest Timișoara cu reduceri de până la 70% pentru cărțile din ofertă și o listă de aproximativ 20.000 de titluri, inclusiv volumele care s-au impus deja în topul vânzărilor de la începutul anului până acum. Printre expozanți se vor afla editurile Humanitas, RAO, Curtea Veche Publishing, Nemira, Polirom și Cartea Românească, Editura Universității de Vest, Okian, Antet XX Press, Editura Nomina, Editura Casa, Editura Niculescu, Editura Doxologia, Centrul de Carte Străină Sitka, Editura ALL, Editura Eikon, Editura Trei, Editura Corint, Editura Excelsior Art, Institutul Teologic Romano-Catolic Iași și Grupul Editorial Art.

Caravane cu dragoste și jocuri

Diversitatea programului pregătit pentru această ediție a Bookfest Timișoara va fi îmbogățită de proiectele pregătite de Asociația Arta nu Mușcă și echipa Happy Color. Asociația Arta nu Mușcă va aduce caravana Cutia poștală călătoare, o propunere lansată pe durata celor 4 zile vizitatorilor care vor dori să-și exprime în scris gândurile frumoase pentru cei dragi. Aceștia își vor putea așterne pe hârtie mesajele chiar la standul asociației, unde vor găsi toată recuzita de care au nevoie: tocuri, stilouri, hârtie, ceară pentru sigiliu etc. Echipa asociației va strânge scrisorile și va avea grijă ca ele să ajungă la toți destinatarii.
Echipa Happy Color va veni cu Caravana cu jocuri, un stand amenajat cu mese pe care se vor afla diferite jocuri educative și de societate pentru toate vârstele şi pentru toate gusturile: jocuri de strategie, jocuri de memorie, de logică, jocuri de îndemânare şi de fantezie. Vizitatorii vor putea face aici o pauză între evenimentele din program, sesiunile de autografe și vizitele la standurile editurilor prezente la Bookfest. Echipa Caravanei cu Jocuri este formată din traineri experimentați care participă permanent la târguri si expoziții internaționale de profil.
La fel ca la toate evenimentele Bookfest, intrarea publicului va fi liberă atât în cadrul Salonului de Carte, cât și la toate evenimentele și proiectele interactive programate pe durata acestuia. În toate cele patru zile, Bookfest Timișoara va putea fi vizitat între orele 10:00 și 20:00.
Salonul de Carte Bookfest Timișoara este organizat de Asociaţia Editorilor din România, cu susținerea Primăriei Municipiului Timișoara și a Consiliului Județean Timiș.
Parteneri: Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timișoara, Universitatea de Vest, Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană în 2021, Asociația Arta nu Mușcă.
Parteneri media: TVR Timisoara, HotNews, Radio România Timișoara, Banatul Azi, Ora de Știri.
Sponsor: Banca Transilvania
Bookfest este cel mai important salon de carte din România și singurul eveniment al industriei editoriale care a reușit să capete o dimensiune internațională marcantă. Ediția internațională Bookfest din acest an, a XI-a, va fi organizată la București între 1 și 5 iunie, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Invitatul de Onoare fiind Israel. Începând din 2012, Bookfest s-a extins și în alte orașe din România: Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Tîrgu-Mureș, Brașov, dar a avut și două ediții Bookfest de Crăciun la București.