Timisoara

Concert de orgă - Jean Paul Imbert din Franța

Concert de orgă Jean Paul Imbert, Franța

Detalii

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 2 ani si 2 saptamani
Vizualizari
390

Voteaza & Distribuie

Descriere

Un faimos profesor organist din Paris concertează la Timișoara
Festivalul Timorgelfest 2016 are programat pentru data de 11 octombrie, 2016, ora 19, la Domul Romano-Catolic, Timișoara, un Recital de orgă susținut de maestru Jean Paul Imbert, profesor la Schola Cantorul din Paris. Programul concertului este alcătuit din lucrări de: Max Reger; Marcel Dupré; Jean Berveiller; Wolfgang-Amadeus Mozart. Franz Liszt
Jean Paul Imbert, este născut la Clermont-Ferrand în anul 1942, a studiat pianul şi orga; la vârsta de 15 ani era titularul orgii din Biserica Sainte Jeanne d’Arc. Este student la Paris din anul 1962 până în 1965 unde a studiat cu Pierre Cochereau şi Jean Guillou. În anul 1971 devine organist suplinitor la marea orgă din Catedrala de Saint-Eustache, unde va rămâne până în anul 1993.
În anul 1993 este numit ca titular pe orga Kleuker de Notre-Dame des Neiges d’Alpe d’Huez şi aici este responsabil cu organizarea concertelor de iarnă, loc unde au concertat organişti din lumea întreagă. Din anul 1988 aici va organiza stagii de cursuri de vară unde au participat studenţi din diferite ţări europene, care mai apoi au concertat şi au dat valoare excelentă acestor cursuri. Din anul 1999 conduce o altă serie de cursuri, mereu în luna iulie, la Bad-Rippoldsau en Forêt Noire. Între anii 1997-2006 este titularul orgii din catedrala Notre-Dame du Perpétuel Secours la Paris, unde a contribuit la promovarea orgii magnifice de acolo printr-o serie de concerte de factură contemporană sub genericul «orgue en duo», al cărui concert de inaugurare a fost susţinut de Orchestra Schola Cantorum în Septembre 2004. Aici a realizat numeroase înregistrări. După anul 1982 este profesor la Schola Cantorum din Paris, unde absolvenţii au obţinut diplome ca organişti concertişti şi au fost recunoscuţi ca organişti recitalişti de valoare.
Concertele sale sunt suţinute în majoritate în Europa unde a fost apreciată calitatea concertelor, registraţia inspirată care a exploatat toate posibilităţile orgilor; a paticipat la festivaluri de renume precum cele de la: Caen, Chartres, Radio-France, Ravenne, Turin, Raguse, Messine, Cambridge, Roquevaire, Bordeaux, Moscou, Passau, Fribourg en Brisgau, Gdansk-Oliwa, Portsmouth, Lausanne etc. Este un interpret frecvent al lucrărilor lui Bach şi a celor din şcoala romantică, posedă un larg repertoriu viu şi colorat ca expresie muzicală. De asemenea a îmbogăţit repertoriul organistic prin transcripţii inspirate a unor lucrări de Prokofiev, Rachmaninov, Grieg, Liszt etc.
În anul 2010 a fost decorat cu ordinul de Ofiţer al Artelor şi Literelor de către ministrul culturii. În anul 2014 este numit cavaler al Ordinului Academic Palme de către Ministerul Educației Naționale din Franța
Discografia sa este realizată pe orgi magnifice precum cele din: Saint-Eustache din Paris, Tonhalle din Zürich, Saint-Sernin din Toulouse, Saint-Etienne din Caen, Saint-Bonaventure din Lyon, Notre-Dame des Neiges d’Alpe d’Huez, Notre-Dame du Perpétuel Secours à Paris... unde a promovat un repertoriu original al unor lucrări puţin sau chiar deloc cunoscute, alături de frumoase transcripţii ale unor pagini orchestrale din operele muzicale ale lui Franz Liszt (Preludiile). Pentru discografia sa obține premiul Academiei Charles Cros.