Timisoara

Concerte simfonice in cadrul Festivalului George Enescu

Detalii

Categorie
Spectacole
Modificat
acum 10 luni si 3 saptamani
Apartine de
Filarmonica Banatul
Vizualizari
919

Voteaza & Distribuie

Descriere

Festivalul Internațional George Enescu


Miercuri, 20 septembrie 2017, ora 19, Sala Capitol

RECITAL EXTRAORDINAR

MAXIM VENGEROV – vioară
VAG PAPIAN – pian

J. BRAHMS Scherzo în do minor din Sonata F.A.E.
J. BRAHMS – Sonata pentru vioară și pian nr. 3 în re minor Op. 108
G. ENESCU – Sonata pentru vioară și pian nr. 3 în la minor Op. 25
C. FRANCK – Sonata pentru vioară și pian în La Major
Joi, 21 septembrie 2017, ora 19, Sala Capitol

CONCERT SIMFONIC


Orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul
Dirijor: RUMON GAMBA (Anglia)
Solistă: LUIZA BORAC (Germania) – pian
(Laureată a Concursului Internațional George Enescu, ediția 1991)

ROLF MARTINSSON Open Mind Op. 71
VALENTIN GHEORGHIU Concertul pentru pian şi orchestră
SVEN HELBIG Pocket SymphoniesJoi, 21 septembrie 2017, ora 19
De câte ori Filarmonica „Banatul” este invitată să concerteze la Bucureşti, în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu”, dorim să prezentăm mai întâi publicului nostru programul simfonic. Concertul va avea loc joi, 21 septembrie ora 19, în sala Capitol. Pentru această ediţie conducerea festivalului a ales pentru noi următorul program — Open Mind op.71 de Rolf Martinsson, Concertul pentru pian şi orchestră de Valentin Gheorghiu şi Pocket Symphonies de Sven Helbig.
Azi, Martinsson este unul dintre cei mai străluciţi compozitori suedezi, o importantă personalitate muzicală. S-a născut la 1 mai 1956 la Glimǻkra, o mică localitate din landul Skǻne. A studiat la Academia de Muzică din Malmö. Este fondatorul mai multor societăţi muzicale orientate spre compoziţie. În 1986 a fost ales membru al Asociaţiei Compozitorilor din Suedia. A fost director artistic pentru lucrările moderne şi contemporane la orchestra simfonică din Malmö. A creat muzică de toate genurile, compunând şi lucrări comandate de renumite ansambluri muzicale din lume. Muzica lui a mai fost prezentă pe scena Capitol la 1 septembrie 2013, când orchestra noastră a interpretat Concertul pentru orchestră. Atunci, lucrarea a fost în primă audiţie în România. Open Mind, minte receptivă, deschisă, este o piesă introductivă, un fel de uvertură ca cele care se programează în debutul concertelor simfonice. Este o invitaţie muzicală a unui compozitor care doreşte să comunice cu publicul într-o manieră expresivă, cu idei, gesturi şi structuri armonice fără a apela la tipare, sau rigurozităţi, de unde şi titlul.
Pe maestrul Valentin Gheorghiu, care anul viitor împlineşte frumoasa vârstă de 90 de ani, îl cunoaşte toată lumea muzicală din România şi din lumea largă. Marele său talent de pianist este dublat de o extraordinară modestie şi frumuseţe sufletească, aşa cum am dori să fie toţi marii artişti. Ultima dată când am ascultat concertul său pentru pian a fost la 28 septembrie 2003. Joi, avem un bun prilej să-l reascultăm, de acestă dată în interpretarea pianistei Luiza Borac.
Este clar că pentru tinerii compozitori de azi este foarte greu să aducă noutăţi în muzica simfonică. Sven Helbig, tânăr compozitor german, născut în 1968 la Eisenhüttenstadt, talentat şi bine pregătit, nedorind să fie un epigon, a căutat să se înscrie într-un cadru muzical care să îmbine în mod egal muzica clasică cu muzica pop şi pop hip-hop, gen evoluat din muzica pop. Această alăturare a prins foarte bine la public, el devenind faimos şi lucrările sale fiind des interpretate. Fiind atât de popular, a putut deveni compozitor, producător şi maestru de aranjament al multor producţii muzicale, chiar şi pentru filme. Numele său este strâns legat de Filarmonica din Dresda, unde a activat mult timp, devenind chiar şi director pentru o perioadă. El a fost descris deseori ca un artist la răscruce de stiluri, dar în lucrarea pe care o vom asculta, unde întâlnim mai multe miniaturi de mici dimensiuni, vom putea observa o muzică pe înţelesul nostru. Dominantă este dispoziţia introspectivă şi melancolia tipică anotimpului pe care-l trăim acum — toamna. La această ediţie a festivalului avem şansa de a cânta lucrări interpretate deja în multe părţi ale lumii şi totodată de a demonstra forţa de expresie a colectivului orchestrei noastre simfonice. Ne va ajuta în mod definitoriu maestrul Rumon Gamba, dirijorul concertului.
Mircea Tătaru