Timisoara

Anunt Diamant PFS Cleaning

PFS Cleaning Timisoara - curatenie industriala in Timisoara, Craiova, Targu Jiu, Turnu Severin, Oradea, Arad - alpinism utilitar, vanzare produse curatenie, curatenie pentru birouri, curatenie pentru hale, curateniedupa constructori, spalat mocheta cu monodisc
https://pfscleaning.ro

Cum să ai grijă de sănătatea sistemului osos și articulații

Cum să ai grijă de sănătatea sistemului osos și articulații

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
1069

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Omul este un mamifer vertebrat și deține unul dintre cele mai complexe sisteme osoase dintre toate mamiferele. Sistemul osos al homo sapiens are rolul de a asigura protecția și susținerea corectă și coerentă a părților moi și protejarea organelor sensibile. Plămânii, inima, stomacul, rinichii, ficatul, bila, pancreasul, creierul, organele reproducătoare au nevoie de un sistem osos sănătos.

Sistemul osos uman conține 12 perechi de coaste false care fac parte din cutia toracica, avem 5 vertebre esențiale și datorită cutiei craniene ne putem proteja creierul. Prin dezvoltarea membrului inferior și superior și a degetului opozabil, omul a fost capabil să se hrănească și să supraviețuiască.

Sistemul complex de oase constituie în același timp un mecanism intrinsec de pârghii care, alături de muşchii scheletici oferă mobilitate și flexibilitate. Ca idee, termenul de schelet provine din cuvântul grecesc skeleton, care înseamnă corp uscat sau corp fără carne.

Ce trebuie să știi despre sistemul osos la o persoană adultă

Sistemul osos al unui om adult este alcătuit din oase legate între ele prin diferite articulaţii şi ligamente. Oasele umane sunt compuse din Calciu și alte minerale, iar calciul se fixează în organism cu ajutorul vitaminei D și a altor vitamine solubile. Oasele umane sănătoase sunt piese dure, rezistente și în complexitatea lor formează aparatul locomotor.

Ce formă au oasele umane

Așa cum am spus anterior, sistemul osos al unui om matur este complex și este format din diferite oase de diferite mărimi. Cel mai mic os de exemplu pe care îl avem se numește scărița și face parte din sistemul auditiv. Această formă osoasă are 3 mm și cântărește la maturitate maxim 3 grame. Cel mai lung os din corpul uman este femurul. Lungimea acestui os la o persoană adultă sănătoasă poate atinge și jumătate de metru.

Bebelușii se nasc cu 300 de oase, dar la maturitate numărul de oase care rămân în organism ajung la 206. Unele dintre oase, cum ar fi cele ale craniului, se îmbină unele cu altele și formează un tot unitar. Oasele late au două din cele trei dimensiuni aproape egale (grosimea este mai mică decât lungimea şi lăţimea). Osul lat prezintă două feţe şi mai multe margini. Dacă oasele lungi le întâlnim în zona membrelor superioare și inferioare, oasele late le găsim în zona toracică și în alcătuirea cutiei craniane, la zona de imbinare membre superioare (omoplatul) sau realizează suporturi foarte stabile cum este coccisul.

Scheletul uman și diferitele sale aspecte

Cele 206 oase ale unui om adult din care este format scheletul uman, se împart în două zone principale scheletice: zona axială (oasele craniului şi trunchiului) și apendiculară (oasele membrelor).

Scheletul axial este format din circa 80 de oase aranjate în trei regiuni: craniu, coloana vertebrală şi zona toracică. Scheletul apendicular conține scheletul membrelor (superioare şi inferioare), fiecare având o centură (scapulară/pelviană) şi un schelet al membrului propriu-zis.

Cele mai comune probleme ale sistemului osos și articular

Din păcate, ca oricare altă parte din corpul uman și sistemul osos suferă mutații și este atacat de diferite boli de-a lungul vieții. Una dintre cele mai comune probleme legată de sistemul osos este osteoporoza. Fracturile osteoporotice reprezintă o cauză majoră de dizabilitate și deces la populația de peste 50 de ani, iar costurile acestei boli world wide depășesc cele ale multor boli cronice majore. Și asta nu e tot.

Din cauza îmbătrânirii populației în anumite țări de pe glob și a scăderii natalității cum se întâmplă și în România, din cauza numărului în creștere de persoane vârstnice sau pensionate pe caz de boală, numărul de fracturi cauzate de osteoporoză este preconizat să crească la nivel mondial cu până la 3 ori față de valorile înregistrate în prezent în următorii 5 - 10 ani.

Altfel spus, după vârsta de 50 de ani, una din trei femei și unul din cinci bărbați prezintă risc de cel puțin o fractură osteoporotică. La nivel global, între 12 și 20% dintre pacienți mor în primul an după fractura de șold și se estimeaza ca 80% dintre cei aflați la risc înalt de osteoporoză încă nu știu de acest risc și nu sunt diagnosticați.

Metode de prevenire și tratare

Când vorbim de sănătatea sistemului osos, a articulațiilor și a cartilagelor trebuie să avem în vedere minerale și produse care să ajută la menținerea sănătății acestor componente. Vitamina D și Calciu pentru sănătatea oaselor și diferite minerale pentru articulații.

Dacă vorbim de un produs 100% natural realizat din lipidele specifice scoicii Perna Canaliculus din Noua Zeelandă și cu Omega 3, atunci vorbim de Lyprinol pentru sănătatea oaselor și articulațiilor.

Pentru articulații sănătoase este foarte important colagenul, dar și coercitina, un antioxidant puternic. Se recomandă consumul de broccoli, varză de bruxelles, mere, somon, migdale, ghimbir și papaya.

Sursa foto: pxhere.com/en/photo/537175

Anunt Diamant Brol Medical Center

Brol Medical Center este o clinica privata situata in centrul orasului Timisoara cu o experienta de peste 21 ani in chirurgia estetica, infiintata in 1996.
https://www.brol.ro