Timisoara

Discursul primarului la lansarea candidaturii Timisoarei pentru titlul Capitala Europeana a Culturii

 Discursul primarului la lansarea candidaturii Timisoarei pentru titlul Capitala Europeana a Culturii

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 7 ani si 7 luni
Vizualizari
1249

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

„Mă bucur să fim împreaună în această seară de 20 decembrie în număr atât de mare, în această superbă sală a Teatrului Național Român Timișoara.
Astăzi, 20 decembrie, este o zi deosebită pentru noi timișorenii. Este ziua pe care o ținem minte și o vom ține pentru totdeauna, ca marcând eliberarea orașului nostru de comunism, ca premieră națională. În aceste momente, nu putem să nu-i aducem în memorie pe cei care în Decembrie 1989 și-au sacrificat viața, prin curajul lor, prin implicarea lor, prin dăruirea lor, în crezul întru libertate și nu putem să nu le aducem omagiul nostru.
Vă propun să păstrăm un moment de reculegere pentru toți cei care și-au sacrificat viața în Decembrie 1989. Vă mulțumesc!
În acel Decembrie 1989, prin curajul lor, timișorenii au demonstrat că a sosit vremea schimbării și în România, că anii de dictatură au fost destui. Ieșirea în stradă în număr atât de mare în ziua de 20 decembrie a dat un imbold concetățenilor noștri din alte orașe și în urma acelui imbold, știm bine, că s-au asigurat premize ca toată România să fie pusă în mișcare, pentru ca sistemul totalitar comunist să fie înlăturat.
Am ales această zi de 20 decembrie nu întâmplător ca zi în care să asumăm public hotărârea fermă ca orașul nostru să candideze pentru a deveni capitală europeană a culturii în anul 2021.
De ce credem noi că Timișoara ar merita să fie capitală europeană culturală?
Sunt multe valențele orașului care cred că îl îndrituiesc să aibă o asemenea aspirație.
În primul rând, cred eu, Timișoara este un oraș al multiculturalității, al multietnicității, al multiconfesionalității, al diversității în general. În acest areal s-au cumulat în lungul istoriei valori aduse de fiecare grup cu specificitatea sa. În acest oraș oamenii au trăit în toleranță deplină unii față de alții, respectându-și diferențele și apreciindu-și fiecare celuilalt tot ce avea.
Dincolo de aceste valori ale orașului, Timișoara este un centru cultural puternic cu o agendă culturală importantă. Instituțiile culturale ale orașului nu sunt puține și sunt de valoare apreciabilă. Timișoara este unul dintre cele mai mari centre univesitare din România și totodată un centru universitar cu o bună recunoaștere internațională. Timișoara este un puternic centru economic. Timișoara este un oraș plăcut, un oraș în care localnicilor și vizitatorilor le face plăcere să trăiască, să vină, să-și petreacă în parte sau în totalitate viața. Timișoara are un patrimoniu de clădiri istorice deosebit.
Are însă și puncte slabe. Acest patrimoniu de clădiri istorice trebuie reabilitat pentru că starea în care aceste minunate clădiri se află nu ne poate face mulțumiți și în niciun caz nu ne onorează.
Infrastructura urbanistică a orașului este una care nu mai corespunde standardelor actuale și ea trebuie modernizată de urgență. Noi, toți cei care am hotărât să asumăm această candidatură, suntem conștienți de câte avem de făcut pentru ca această candidatură să se finalizeze printr-o reușită. Credem în potențialul nostru și credem în capacitatea de a pune în practică, de a efectiviza acest potențial.
Vreau să vă spun că noi vedem această postură de capitală europeană a culturii pentru Timișoara ca una extrem de complexă. Timișoara trebuie să se reprezinte în aceea postură nu numai pe sine însăși, ci județul, regiunea, euroregiunea și, bineînțeles România.
Vrem să ne facem temele noi aici în Timișoara, dar îndrăznim să sperăm și o facem cu toată convingerea că avem în ce spera, că vom avea susținere la nivel județean, la nivel regional, la nivel euroregional, la nivel național și la nivel european (în mare vorbind).
În încheiere vreau să vă spun că deși pot afirma că în Timișoara a existat un puls cultural sănătos, o agendă culturală remarcabilă, va trebui ca în 2013 deja și apoi în toți anii care urmează această agendă culturală să devină mult mai bogată și formată din evenimente mult mai consistente, de mult mai mare sonoritate decât cele de până acum. În această seară avem un astfel de eveniment cultural remarcabil, cu artiști de talie mondială și, desigur că nu întâmplător, dvs. sunteți aici. Se întâmplă ca la câteva zeci de metri distană, în fața Operei, să existe un alt eveniment cultural artistic remarcabil, trupa Phoenix, apărută în Timișoara, născută aici, afirmată și confirmată aici, apoi și pe alte meleaguri, sărbătorește 50 de ani de la înființare.
Fie ca ce s-a întâmplat și ce se întâmplă astăzi să fie semnalul că Timișoara merită să devină capitală culturală europeană în 2021 și fie ca demersurile noastre însoțite de enormă muncă să fie încununate de succes în această grea competiție.
Vă doresc sărbători fericite, multă sănătate, noroc, împliniri în tot ce vă propuneți, cât mai multe bucurii și un an 2013 excelent, iar în această seară să petreceți clipe minunate.
Vă mulțumesc!”