Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Giroc

Euroinstal Giroc - boilere, centrale termice, sisteme de incalzire
https://euro-instal.ro

Peștele, esențial pentru o dietă sănătoasă. Cât de des și cum să-l consumi?

Peștele, esențial pentru o dietă sănătoasă. Cât de des și cum să-l consumi?

Detalii articol

Categorie
Articole mancare si bautura
Modificat
acum 2 ani si 4 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
409

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Peștele este unul dintre cele mai sănătoase tipuri de carne, conținând grăsimi sănătoase Omega 3 și Omega 6, dar și o mulțime de proteine. Însă cât de des poți consuma pește și cum îl poți prepara? Răspunsurile acestor întrebări le vei găsi în rândurile de mai jos, dar și motivele pentru care peștele este esențial pentru o alimentație sănătoasă.

De ce este recomandat consumul de pește?


Conform specialiștilor, organismul are nevoie de o doză sănătoasă din tipul potrivit de grăsime, pentru o alimentație sănătoasă. Cel mai mare avantaj al consumului de pește îl reprezintă conținutul acestuia de acizi grași Omega 3. Aceștia susțin sănătatea cardiovasculară, ajută la prevenirea anomaliilor ritmului cardiac, îmbunătățesc flexibilitatea arterelor și ajută la scăderea colesterolului din organism.

Peștele abundă în substanțe nutritive, precum proteine de calitate, vitamine și minerale. Cele mai importante substanțe nutritive din carnea de pește sunt vitamina B2, vitamina D, calciu, fosfor, fier, zinc, magneziu, iod și potasiu. Pe lângă reducerea riscului de infarct sau accidente vasculare cerebrale, peștele este bun pentru creier, prevenind afecțiuni neurodegenerative, precum boala Alzheimer, previne și tratează depresia, stimulează imunitatea și poate reduce riscul de boli autoimune.

Cât de des poți consuma pește?

Nutriționiștii sunt de părere că putem consuma pește chiar și zilnic, însă depinde de modul în care structurăm restul meselor. O dietă sănătoasă și echilibrată, însă, ar trebui să includă cel puțin două porții de pește pe săptămână, inclusiv pește gras, precum macrou, somonu, heringu, păstrăv, sardine sau ton.

Desigur, pentru a putea beneficia de toate substanțele nutritive pe care carnea de pește le oferă, este important și modul de servire al peștelui. De pildă, peștele la grătar este o variantă de servire mai sănătoasă decât peștele prăjit, prăjirea putând crește semnificativ conținutul de grăsime din pește. Dacă alegi să consumi pește gătit la abur, la cuptor sau în folie și îl asociezi cu legume de culoare verde, precum salata verde, fasolea verde sau lintea verde, peștele poate face parte din meniul tău zilnic.

Cum poți consuma pește?

Carnea de pește este consumată, de regulă, la grătar sau la cuptor. Însă această carne delicioasă, bogată în substanțe nutritive poate fi preparată într-o mulțime de alte moduri, care îi pot evidenția gustul specific.

Pește prăjit în baie de ulei

Chiar dacă este o metodă mai puțin sănătoasă de pregătire a peștelui, peștele prăjit poate fi de-a dreptul delicios atâta vreme cât alegi asezonarea perfectă a acestuia. Ierburile aromatice, de pildă, reprezintă condimentele ideale pentru acest preparat.

Pește la cuptor

Gătirea peștelui la temperaturi ridicate nu va face decât să-i evidențieze aroma și ajută la caramelizarea exteriorului peștelui. Chimenul sau pudra de chilli pot face minuni pentru peștele gătit la cuptor, precum și asezonarea cu ierburi aromatice. Mai mult decât atât, există numeroase produse semipreparate congelate din fructe de mare și peste care vor căpăta o crustă aurie delicioasă și crocantă când sunt gătite la cuptor.

Pește la grătar

Tonul și somonul, de exemplu, se potrivesc de minune pe grătar. Dacă ai la îndemână pești cu carne mai slabă, aceștia pot fi gătiți și pe tigaia grill. Asigură-te, înainte de prepararea peștelui, că grătarul este curat și unge-l cu puțin ulei de măsline înainte de a așeza carnea pe grătar.

Pește sote

Dacă vrei să servești peștele sote ideal, trebuie să ții cont de două aspecte importante: preîncălzește tigaia și pregătește peștele în ulei de măsline. Lasă apoi peștele la gătit pentru câteva minute, pentru a te asigura că formează crustă la suprafață. Pentru peștele mai slab este nevoie de un foc mediu pentru 2-3 minute (preîncălzirea tigăii), după care peștele va sta în tigaie 1-2 minute. Îndepărtează apoi tigaia de pe foc și lasă căldura absorbită de tigaie să se transfere în carnea de pește.

Pește la aburi


Fie că alegi să gătești peștele la aburi într-un aparat special cu aburi sau ajutându-te de două vase pe foc, pentru a oferi aromă peștelui e nevoie ca asezonarea să includă lămâie și ghimbir. Acest proces durează până la 30 de minute, iar rezultatul este unul delicios.

Pește în folie


Pește în folie sau „en papillote”, după denumirea franțuzească, se referă la învelirea peștelui într-o hârtie de copt sau o folie de aluminiu. Gătirea peștelui în acest mod menține carnea fragedă și concentrează aroma peștelui. Peștele „en papillote” se poate găti atât la cuptor, cât și în tigaia grill.

Sperăm ca la finalul acestui articol te-ai convins de ce peștele este esențial într-o alimentație sănătoasă și echilibrată, dar și că vei alege să servești această carne în cel mai sănătos și nutritiv mod posibil. Tu cum servești, în general, peștele?

Sursa foto: shutterstock.com

Anunt Diamant Timisoreni.ro - publicitate online

Oferim publicitatea online prin intermediul site-urilor: timisoreni.ro, ​bucuresteni.ro, ​aradeni.ro, ​roportal.ro, ​clujeni.com, ​ghid-constructii.ro etc, medicina-umana.ro si constanteni.ro suport clientului pentru o promovare de calitatea in mediul online.
https://www.timisoreni.ro/site/publicitate/