Timisoara

Elisabeta Lipă: MTS va lansa un program după modelul Daciada pentru a stimula copiii să facă sport

Directorul sportiv Rosenblum nu-l ajuta pe managerul sportiv Rosenblum

Detalii stire sportiva

Categorie
Stiri Sport
Modificat
acum 4 ani si 5 luni
Apartine de
Directia Judeteana pentru Sport si Tineret TIMIS (D.J.S.T.)
Vizualizari
447

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire sportiva

Ministrul Tineretului și Sportului, Elisabeta Lipă, a anunțat marți că instituția pe care o conduce va lansa împreună cu Ministerul Educației un program după modelul Daciada de dinainte de 1989, adresat populației școlare și universitare, pentru a stimula copiii să facă sport.
"MTS își propune să lanseze începând cu noul an școlar, alături de Ministerul Educației, un nou program adresat populației școlare și universitare, respectiv modelul noua Daciadă. Pe vechea Daciadă nu o putem aplica pentru că nici instituțiile nu mai corespund, dar să stimulăm copiii de la grădiniță la universitate se poate face. Mecanismul este prin competiții, un program bine definit și o bază de selecție reală astfel încât majoritatea copiilor practicanți de sport de masă să se regăsească și în sportul de performanță. Programul include în principal întreceri la nivel primar, gimnazial, liceal și universitar", a spus Lipă, prezentă marți la forumul "Sportul — disciplină cheie pentru dezvoltarea personală".
De asemenea, ministrul a menționat că Programul Național Sportul pentru Toți va fi optimizat în vederea creșterii efective a nivelului de educație fizică a populației. În plus, MTS va organiza în perioada următoare o dezbatere pe tema strategiei naționale de dezvoltare a sportului și va lansa o platformă digitală de înregistrare a sportivilor, a antrenorilor din România. "Este nevoie de o evidență pentru că noi, la ora actuală, nu știm câți sportivi practicanți avem, câți antrenori, câte cluburi și așa mai departe", a adăugat ministrul.
Elisabeta Lipă speră ca în viitor copiii să poată face sport pe perioada vacanțelor în incinta bazelor sportive școlare. "Suntem conștienți că la ora actuală sportul este într-o situație foarte delicată. Sport nu se mai face nici în școală, nici în studenție și nici acolo unde ar trebui să se facă de performanță. Dacă reușim un singur lucru, să implementăm, de exemplu să vedem copiii pe perioada vacanțelor în bazele sportive ale școlilor, atunci înseamnă că această dezbatere de azi a avut succes", a menționat ea.
Referitor la Legea Educației Fizice și Sportului, Lipă a afirmat că aceasta are nevoie de modificări, dând exemplul rentelor viagere de care, în momentul de față, poate beneficia și o persoană care și-a obținut de curând cetățenia română dar care a realizat performanțe la Jocurile Olimpice pentru un alt stat. "Printre modificările de bază se numără problema rentelor, problema finanțării sau problema clasificării federațiilor. Nu vor crește rentele pentru foștii sportivi, dar va fi o situație mai clară de acordare a lor. Un exemplu este faptul că acum în Lege nu scrie că trebuie să fii cetățean român și să fi obținut rezultate pentru statul român. Practic acum orice persoană care obține cetățenia și se stabilește la noi poate să primească renta viageră", a mai spus Lipă.
Ministrul Tineretului și Sportului, Elisabeta Lipă, a fost prezent marți la forumul ''Sportul — disciplină cheie pentru dezvoltarea personală'', care a avut loc la Palatul Parlamentului. La eveniment au mai participat Vasile Dîncu (viceprim-ministru), Mircea Dumitru (ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice), Elisabeta Lipă (ministrul Tineretului și Sportului), Gabriela Firea (primarul general al Capitalei), Alin Petrache (președintele COSR), Camelia Potec (președinta Federației Române de Natație și Pentatlon Modern), Nicu Vlad (președintele Federației Române de Haltere), George Cosac (președintele Federației Române de Tenis), dar și foști mari sportivi precum Ion Țiriac, Ilie Năstase sau Andreea Răducan.