Timisoara

Festivalul de film Cinecultura 2017

Detalii

Web
http://www.cinecultura.ro/
Social links
Categorie
Festivaluri
Modificat
acum 1 an si 2 luni
Vizualizari
3404

Voteaza & Distribuie

Descriere

Aflat la cea de-a opta ediție, FESTIVALUL DE FILM CINECULTURA reunește și în acest an o serie de filme reprezentative, apărute în ultimii ani.

Vă așteptăm în perioada 20-25 martie 2017, în fiecare seară, în Aula Magna „Ioan Curea” a Universității de Vest din Timișoara, cu filme din Europa și din America Latină, aduse în atenția publicului de către lectorii de limbi străine și de limba română pentru străini, de la Universitatea de Vest și de la Universitatea Politehnică.

Toate filmele vor fi difuzate in limba de origine, cu subtitrare în limbile română sau engleză.

Acces gratuit!

Program

Luni, 20 martie
19:00 Deschiderea Festivalului
"Cel Ales" (România, Sub: engl.)

Marţi, 21 martie
18:00 A Los 40 (Peru, Sub: engl.)
20:00 Victoria (Germania, Sub: ro.)

Miercuri, 22 martie
18:00Perfetti Sconosciuti (Italia, Sub: ro.)
20:00Mi Gran Noche (Spania, Sub: engl.)

Joi, 23 martie
18:00Viagem A Portugal (Portugalia, Sub: engl.)
20:00La Famille Bélier (Franța, Sub: ro.)

Vineri, 24 martie
18:00Maikäfer Flieg (Austria, Sub: engl.)
20:00Палата №6 - Salonul Nr. 6 (Russia, Sub: ro)

Sâmbătă, 25 martie
18:00 Маймуна - Maimuţa (Bulgaria, Sub: engl.)
20:00 Ивкова слава - Ospaţul lui Ivko (Serbia, Sub: ro)

Mai multe detalii: www.cinecultura.roFestivalul Internațional de Film CINECULTURA
20-25 martie 2017, Aula Magna, Universitatea de Vest din Timișoara
6 zile, 11 filme, 10 limbi – la sfârșitul lui martie ne întâlnim din nou în Aula Magna a
Universității de Vest din Timișoara pentru o nouă ediție a Festivalului Internațional de Film CINECULTURA. Aflat la cea de-a opta ediție, festivalul organizat de către lectorii de limbi străine și de limba română pentru străini, de la Universitatea de Vest și de la Universitatea Politehnica, precum și de către voluntari, se va desfășura în acest an, în perioada 20-25 martie 2017.
Deschiderea festivalului va avea loc luni, 20 martie, la ora 19:00 și va sta sub semnul filmului românesc „Cel Ales”, de Cristian Comeagă. Vorbitorul ales să facă trecerea dinspre realitatea obiectiv-contextuală spre lumea de dincolo de ecran este un glas al femininului scriitoricesc contemporan – Ioana Duda, creatoarea Instinctului și continuatoarea trăirii după și dincolo de prima moarte. Va vorbi, așadar, despre „Cel Ales” cineva care înțelege și drama, și polifonia de stiluri și voci, și realul, și misterul, și imaginarul.
În următoarele zile, programul va include filme din Austria, Franța, Germania, Italia, Peru, Portugalia, Serbia, Spania și – pentru prima dată la Cinecultura – din Bulgaria și Rusia. În cea de-a doua seară, în 21 martie, ne întâlnim la ora 18:00 cu unul dintre cele mai cunoscute filme peruane ale tuturor timpurilor. “A los 40” este o comedie despre neliniștile care încep să ne macine pe toți cam pe la jumătatea vieții. La ora 20:00, prin thrillerul german “Victoria”, ne întâlnim cu o tânără din Spania care ajunge să fie implicată în jaful unei bănci, într-o noapte memorabilă, la Berlin. Regizat de Sebastian Schipper, filmul a fost turnat dintr-un singur cadru continuu, fără montaj.
Seara de miercuri, 22 martie, este dăruită cu totul comediilor. Primul film, cu începere de la ora 18:00, este producția italiană “Perfetti Sconoscutti”. La o cină obișnuită, niște prieteni decid să fie complet transparenți și fiecare începe să citească mesajele celuilalt. A doua comedie, care începe la ora 20:00, este producția spaniolă “Mi Gran Noche”, a faimosului regizor Álex de la Iglesias, avându-l în rolul principal pe Mario Casas și care se descrie simplu, astfel: intrigi și o emisiune înregistrată pentru Anul Nou.
Joi, 23 martie, la ora 18:00, ne întâlnim cu drama portugheză “Viagem A Portugal”. Regizorul Sérgio Tréfaut filmează în alb și negru prejudecățile unui sistem care nu reușește să vadă mai departe de naționalitate și de culoarea pielii. Filmul francez, cu începere de la ora 20:00, este “La Famille Bélier”, o producție care s-a bucurat de un mare succes în țara de origine. Popstar Louane joacă rolul unei adolescente perfect sănătoase, care își dorește să urmeze o carieră muzicală, chiar dacă provine dintr-o familie cu deficiențe de auz.Cele două filme de vineri, 24 martie, sunt adaptări cinematografice ale unor opere literare.
“Maikäfer Flieg”, filmul austriac de la ora 18:00, este o adaptare după faimoasa carte pentru copii, a autoarei Christine Nöstlinger. Filmul descrie ultimele zile ale războiului din Viena anului 1945. De la ora 20:00 pășim în universul lui Anton Chekhov, prin adaptarea pentru marele ecran a nuvelei “Палата No 6” (Salonul Nr. 6). Prima prezență a Rusiei la Cinecultura îi va purta pe spectatori pe coridoarele psihiatriei rusești, unde atât doctorul, cât și pacientul cugetă asupra unor concepte filosofice.
Ultima seară a festivalului, sâmbătă, 25 martie, este dedicată în întregime filmelor din spațiul slav. Bulgaria debutează la Cinecultura, la ora 18:00, cu filmul “Маймуна“ (Monkey)”. Acțiunea se desfășoară la Sofia și urmărește viața a două surori, adolescentele Iva și Maya. Al doilea film al serii, cu începere de la ora 20:00, este producția sârbească “Ивкова слава” (Ivko’s Feast), o comedie plasată în Nis, în s. al XIX-lea, unde ospățul lui Ivko scapă de sub control din pricina unor oaspeți insolenți.
Filmele vor fi difuzate în limbile originale, cu subtitrări în română sau în engleză. Intrarea este liberă în toate serile festivalului. Acest lucru este posibil datorită sponsorilor noștri, ambasadelor și institutelor culturale din țările participante, precum și caselor de producție, regizorilor și voluntarilor prezenți.

Organizatori
Österreichischer Akademischer Auslandsdienst (OeAD), Lectorat de Français Timişoara,
Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD), Lettorato Italiano UVT, Camões, Instituto
da Cooperação e da Língua, I.P. Portugal, Srpski Lektorat u Temishwaru, Instituto Cervantes
Bucarest, Universitatea de Vest din Timişoara

Parteneri
Österreichisches Kulturforum Bukarest, Österreich Bibliothek Temeswar, Posolstvo na Balgaria v Rumania, Ambassade de France en Roumanie, Institut Français Timişoara, Hexagone, Deutsches Kulturzentrum Temeswar, Goethe-Institut, Ambasciata d ́Italia a Bucarest, Consolato Onorario d'Italia a Timisoara, Instituto Italiano Bucurest, Consulado Honorario del Perú Timişoara, Embaixada de Portugal em Bucareste, Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură la Bucureşti (Rossotrudnicestvo), Generalni Konsulat Republike Srbije Temišvar, Embajada de España en Bucarest, Consulado Honorario de España Timişoara, Universitatea Politehnica Timişoara, Facultatea de Ştiinţe ale Comunicarii UPT, Domino Film, Biblioteca Centrală Universitară Eugen Todoran, Marele Ecran, Pelicula Culturală

Sponsori
Continental, Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD), Österreichisches Kulturforum Bukarest, Institut Français Timişoara, Konsulat der Bundesrepublik Deutschland in Temeswar, Via Rumania Cultura, Consolato Onorario d'Italia a Timisoara, Fropin Persoane de contact: iolanda.vasile@gmail.com; emina.capalnasan@e-uvt.ro
Site: http://cinecultura.ro/
Facebook: https://www.facebook.com/cine.cultura.5?fref=ts