Timisoara

Ghid practic: Cum alegi cea mai bună mochetă pentru trafic intens

Ghid practic: Cum alegi cea mai bună mochetă pentru trafic intens

Detalii articol

Categorie
Articole amenajare si decoratiuni
Modificat
acum 1 an si 6 zile
Vizualizari
211

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Când vine vorba despre spații intens circulate, pardoseala trebuie să fie de cea mai înaltă calitate. Fie că vrei să cumperi materiale pentru un birou, o grădiniță, un spațiu comercial sau alt loc cu trafic crescut, trebuie să iei în calcul câteva aspecte de bază.

Pentru început, probabil că te întrebi ce se potrivește cel mai bine: gresie, parchet, covoare sau mochetă? Fiecare dintre ele aduce propriile avantaje și dezavantaje, însă specialiștii recomandă fără ezitare ultima variantă. Mocheta este mai călduroasă și mai confortabilă decât lemnul sau gresia, însă suficient de rezistentă și ușor de întreținut, în comparație cu un covor.

Iată tot ce trebuie să știi despre alegerea mochetei pentru zone cu trafic intens!

Mochetă buclată sau cu fir tăiat?

Mocheta este deseori clasificată în aceste două categorii principale. Este vorba despre felul în care firul de material este prins de baza sa.

În cazul mochetei cu fir tăiat, capătul țesăturii este liber. În schimb, mocheta buclată are fire ale căror capete se întorc în stratul suport, suprafața mochetei fiind formată din „bucle”. Acest tip de mochetă este cel mai indicat pentru zonele cu trafic intens, fiind ceva mai rigid și mai rezistent în timp.

În cazul în care ai nevoie de o suprafață și mai rezistentă, care se curăță cât mai ușor, poți opta pentru o a treia variantă: un covor PVC antibacterian. Acesta are un strat de uzură foarte mic, valorile variind, dar nedepășind un milimetru. De aceea, acest tip de pardoseală este recomandat pentru locuri în care igiena este extrem de importantă (școli, grădinițe, cabinete medicale și nu numai).

Alegerea modelului și a culorii

Când vrei să cumperi o mochetă pentru living sau pentru camera copiilor, poți alege imprimeuri cât mai neobișnuite, inedite, în nuanțe jucăușe. Pe de altă parte, dacă zona care urmează să fie acoperită cu mochetă este intens circulată, zi de zi, de zeci sau chiar sute de persoane, criteriile ar trebui să fie diferite.

În acest ultim caz, experții recomandă să alegi o mochetă cu un design cât mai simplu. Astfel, indiferent de decorul din jur și de schimbările de design care intervin pe parcurs, mocheta va rămâne potrivită oricărui context. Indiferent dacă alegi o abordare clasică, elegantă, casual, minimalistă sau extravagantă, o mochetă simplă va fi mereu ideală.

De asemenea, este recomandat să alegi o mochetă în nuanțe neutre, de preferat cât mai închise: bleumarin, maro, gri închis. Astfel, petele care nu pot fi îndepărtate sau semnele de uzură nu vor ieși în evidență și vor putea fi „camuflate” în culoarea pardoselii.

Ușurința de întreținere

Indiferent ce model și ce culoare alegi, asigură-te că produsul achiziționat este ușor de curățat și de întreținut. Tocmai de aceea, nuanțele deschise, precum crem, alb, bej nu sunt deloc indicate spațiilor cu trafic intens. Acestea vor căpăta un aspect uzat în cel mai scurt timp, spre deosebire de mochetele de culoare închisă.

În plus, și materialul din care sunt confecționate firele este important. Alege o mochetă cât mai simplă, a cărei curățare să nu implice mai mult de câteva elemente: aspirare și curățare cu peria și soluții speciale pentru mochetă.

De asemenea, mochetele moderne sunt tratate și împotriva razelor UV. Acest lucru înseamnă cu nuanțele nu se vor altera, în urma expunerii îndelungate la lumina soarelui. Alege o astfel de mochetă mai ales dacă ea va fi utilizată într-un spațiu deschis.

Rezistența la foc

Ultimul factor de care ar fi bine să ții cont, dar cu siguranță nu cel din urmă, este siguranța. Alege o mochetă rezistentă la flăcări, care să nu întrețină arderea în cazul nefavorabil al unui incendiu. Chiar dacă o astfel de mochetă va fi mai costisitoare, nu face compromisuri când vine vorba de siguranța celor ce frecventează spațiul.

În final, îți recomandăm să vizitezi cât mai multe magazine și showroom-uri, pentru a vedea cât mai multe produse diferite. Astfel, te vei convinge că mocheta aleasă de tine este cea mai bună!

Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/aspirator-aspirarea-cur%C4%83%C5%A3are-268179/