Timisoara

Intalnire cu scriitoarea Nina YARGEKOV, Premiul FLORE 2016

Intalnire cu scriitoarea Nina YARGEKOV, Premiul FLORE 2016

Detalii

Categorie
Manifestari culturale
Modificat
acum 2 ani si 3 luni
Vizualizari
392

Reprezentari

DataOraLocatie
Marti 13 iunie 201719:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare

AUTOAREA FRANCO-MAGHIARĂ NINA YARGEKOV,
LAUREATA PREMIULUI FLORE 2016, ÎNTÂLNEȘTE PUBLICUL DIN ROMÂNIA
Timișoara: MARȚI 13 IUNIE, ora 19.00
(Institutul Francez, bd.C.D.LOga, nr.46)
MODERATOR : VASILE POPOVICI


Autoarea Nina YARGEKOV, laureată a premiului Flore 2016, va veni în România, între 7 și 14 iunie, pentru a prezenta Double nationalité, ultimul său roman, apărut la editura P.O.L.
Invitată de Institutul Francez din România, autoarea franco-maghiară va efectua un turneu, timp de o săptămână, la București, Cluj-Napoca, Timișoara și Arad, pentru a lua parte la evenimente cu publicul român, precum și la întâlniri cu liceeni și studenți.
Nu este vorba despre primul său sejur în România : laureată, în 2012, a programului Misiunea Stendhal (numit în prezent Hors leș murs Stendhal) al Institutului Francez de la Paris, a petrecut o perioadă în Cluj-Napoca pentru a se documenta în vederea scrierii romanului Double nationalité.
Nina Yargekov este născută în 1980 în Franța. Are origini maghiare și trăiește acum la Budapesta. Este traducătoare-interpretă și titulară a unui doctorat în sociologie juridică. A scris trei romane, toate apărute la editura P.O.L: Tuer Catherine (2009), Vous serez mes témoins (2011) și Double nationalité (2016). Această ultimă lucrare, plină de umor și chestionări identitare, a obținut premiul Flore, premiu care recompensează un tânăr autor talentat, considerat a fi promițător de către un juriu de jurnaliști.
Nina spune despre ea însăși că « îi plac tarta de lâmâie cu bezea, cutiile de depozitare și mai ales Codul civil, cartea ei de ficțiune preferată ».
Double nationalité:
„ Vă treziți într-un aeroport. Nu știți cine sunteți, nici unde mergeți. Aveți în poșetă două pașapoarte și un șervețel umed. Purtați o bentiță lucioasă și sunteți machiată ca o paparudă. Știți pe de rost toate cântecele lui Enrico Macias. Sunteți o tânără rațională. Ce faceți?
Pornind de la această amnezie putem să inventăm oare o viață? Să o reconstituim? Și, dacă este vorba, de fapt, de două vieți? Căci, după cum o arată chiar titlul, acesta este subiectul noului roman al lui Nina Yargekov : cum să te descurci cu două culturi, două limbi, două sensibilități, cum să duci, de fapt, o viață dublă chiar și atunci când ți-ai dori mult de tot, chiar glumeț și nedisciplinat, să fie doar una? Și invers, cum să suporți ca țara în care ți se pare că trăiești să adopte o lege care interzice dubla naționalitate? ”