Timisoara

LitVest - Vestivalul National de Literatura

Detalii

Categorie
Festivaluri
Modificat
acum 10 luni si 3 saptamani
Vizualizari
1600

Voteaza & Distribuie

Descriere

LitVest este primul festival major care se desfășoară după desemnarea Timișoarei drept Capitală Europeană a Culturii. Ca instituție care a transformat orașul în Capitala lecturilor publice, Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel” va puncta...ca la carte momentul.
Manifestarea va integra, de o manieră cel puțin inedită, portdrapelele aflate la intrarea în Parcul Central. Ce vor conține „manuscrisele” de 4mp care vor fi de-rulate în deschidere? În ce fel vor sublinia ele contribuția bibliotecii la dezvoltarea orașului și a orașulului la dezvoltarea conceptului de bibliotecă? Sunt doar câteva dintre întrebările care își vor primi răspunsul miercuri, 21.09.16, ora 12:00, în Parcul Central.
Se va citi alternativ: invitații la festival, din creația proprie; reprezentanții instituțiilor partenere, din poeții trecuți dincolo ai Timișoarei. Dezvăluim doar o surpriză: în cazul lui Ion Monoran (1953-1993) lectura va fi efectuată de către fiul acestuia, Paul Monoran.
Totodată, Rectilinia deschide o nouă pledoarie a B.J.T.: ne dorim ca pe Aleea Personalităților să fie amplasat și un bust al lui Sorin Titel, cel mai important romancier bănățean și personalitatea tutelară a instituției.
La eveniment sunt așteptați cca. 500 de participanți. În cazul, puțin probabil, de vreme nefavorabilă, Rectilinia se va desfășura la Secția de Arte „Deliu Petroiu”, Bastion Theresia, corp A.


Program
(selecție)

Miercuri, 21 septembrie
  • Ora 1200Rectilinia, spectacol urban de lectură. (Parcul Central, Aleea Personalităților).
  • Ora 1800 Dialog despre o carte de dialoguri,Exerciții de apropiere, de Eugen Bunaru, Editura Universității de Vest, 2016. (Secția de Arte Deliu Petroiu, Bastion Theresia, corp A).
Joi, 22 septembrie
  • Ora 1200Literatura intră-n joc. Premieră absolută: experiment public de lectură la Liceul Pedagogic „Carmen Sylva”, (terenul de sport).
  • Ora 1800Sesiune Institutul Blecher. Despre revista Poesis International și proiectele Casei de editură Max Blecher. Prezintă Claudiu Komartin. (Secția de Arte Deliu Petroiu, Bastion Theresia, corp A).
Vineri, 23 septembrie
Ora 1200Ion Pop, o retrospectivă...la zi.Moderator: Cornel Ungureanu. (Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Timișoara, Piața Sf. Gheorghe nr. 3).
  • Ora 1800 „Degustare” foto:Ion Barbu,Sticle pentru minte, inimă și literatură. (Secția de Arte DeliuPetroiu, Bastion Theresia, corp A).