Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Giroc

Euroinstal Giroc - boilere, centrale termice, sisteme de incalzire
https://euro-instal.ro

Mehala

Detalii cartier

Adresa
Timisoara
Categorie
Cartiere
Modificat
acum 1 deceniu si 6 luni
Vizualizari
2166

Voteaza & Distribuie

Prezentare cartier

Denumirea de MEHALA, comuna a primit-o de la turci, în timpul ocupaţiei între anii 1552-1716. Comuna Mehala a aparţinut din punct de vedere administrativ judeţului Timiş, dar fiind foarte aproape de oraşul regal liber Timişoara, o despărţea doar câmpul de instrucţie al armatei, majoritatea populaţiei din comună aveau locuri de muncă în oraş, astfel au trăit avantajele vieţii citadine fără a suporta greutăţile impuse locuitorilor din oraşul Timişoara. La 1 ianuarie 1910 în urma hotărârii comunale şi a con­ducerii Municipiului Timişoara, cu aprobarea guvernului, comuna Mehala a fost anexată oraşului Timişoara ca cir­cumscripţia a V-a cu denumirea Franzstadt.
În jurul anului 1900 în Mehala s-au format mai multe colonii, în direcţia gării era colonia Anheuer, Weisz, Blaş­covici şi Ronaţ, care era cea mai depărtată. Din aceste colonii, la momentul anexării, erau deja construite peste 300 de case familiale; cu etaj era numai una în piaţă, unde au fost călugăriţe. Această casă cu etaj (pro­prie­tatea oraşului) găzduieşte o şcoală de stat şi un cămin pentru copii. Celelalte clădiri publice sunt tot în centrul cartierului, în piaţă, este vorba de biserica românească, ortodoxă sârbească şi biserica romano-catolică. Primăria construită în 1902 a fost cedată pentru şcoala statului.
Pe teritoriul cartierului Mehala nu au fost străzi sau şosele pavate, nici chiar drumurile dintre colonii, la data anexării. Din acest punct de vedere sanitar serviciul era efectuat de un medic comunal. Serviciul de pază era asigurat de cinci poliţişti şi cinci jandarmi, coordonaţi de un notar. În urma anexării comunei Mehala de oraşul Timişoara, locuitorii cartierului Mehala, au avut numai de câştigat. Imediat s-au înfiinţat grădiniţe de copii şi şcoli, au început pavarea drumurilor şi a trotuarelor, mai întâi drumuri de legătură între oraş şi noul cartier, care imediat a fost şi iluminat. Cea mai mare realizare a fost intro­ducerea tramvaiului electric, ast­fel populaţia Mehalei a beneficiat de dotările civilizaţiei oraşului.
Pe terenul cartierului Mehala în spatele gării se afla poligonul de tir, Parcul de distracţii LUNA PARC şi stadionul de fotbal.

Unele denumiri vechi şi populare
Carterul Mehala s-a format la început sub formă de comună, cu numele Mehala, în timpul ocupaţiei turceşti, iar din anul 1910, odată cu anexarea la oraşul Timişoara a devenit cir­cum­scripţia a V-a Mehala.
Alte denumiri:
Suburbia Rasciană (cartierul istoric Mehala)
Suburbia Ortodoxă Mehala; Nowaja Warosch (oraşul nou)

Octavian LEŞCU

Sursa informatii: www.primariatm.ro

Anunt Diamant Timisoreni.ro - publicitate online

Oferim publicitatea online prin intermediul site-urilor: timisoreni.ro, ​bucuresteni.ro, ​aradeni.ro, ​roportal.ro, ​clujeni.com, ​ghid-constructii.ro etc, medicina-umana.ro si constanteni.ro suport clientului pentru o promovare de calitatea in mediul online.
https://www.timisoreni.ro/site/publicitate/