Timisoara

„Moldova independenta. Erata” si „Fuchsiada” in ultima zi a Festivalului European de Teatru EUROTHALIA

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 4 ani si 1 saptamana
Vizualizari
396

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Moldova independentă. Erată” și „Fuchsiada” în ultima zi a Festivalului European de Teatru EUROTHALIA
Festivalul European de Teatru EUROTHALIA, organizat de Teatrul German de Stat Timișoara (TGST), se încheie joi, 15 octombrie 2015, cu două spectacole:
Moldova Independentă. Erată”, o producție Teatru-Spălătorie, Chișinău, în sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara,la ora 18
și
Fuchsiada”, o instalație teatrală imaginată de Helmut Stürmer, asistat de Silviu Purcărete, o producție a TGST,în sala Teatrului German, la ora 20,30.

Moldova independentă. Erată” este o creație colectivă semnată de Ion Borș, David Schwartz, Dumitru Stegărescu, Doriana Talmazan și Irina Vacarciuc. Regizorul de teatru David Schwartz trăiește și lucrează la București și este interesat de teatrul și filmul documentar, de teatrul bazat pe istorii personale și de artă ca mijloc de emancipare socială. Lucrează la proiecte de teatru politic ce implică vârstnici instituționalizați, comunități de mineri și alți muncitori sau refugiați. Despre spectacolul „Moldova independentă. Erată”, echipa artistică declară: „Într-un context în care liderii politici, agenții capitalului și intelectualii publici fac front comun împotriva cetățenilor, propunem o sumă de erate necesare la istoria oficială, care este scrisă, ca întotdeauna, de cei puternici, și utilizată ca simplu instrument al puterii.
Spectacolul „Fuchsiada” după Urmuz a avut premiera la TGST în septembrie 2015. Versiunea germană utilizată la montarea acstui spectacol, i se datorează lui Oskar Pastior, care, pe lângă propria sa creație literară, a transpus în limba germană opere de căpătâi ale avangardei românești, cum sunt de pildă cele ale lui Tristan Tzara ori Gellu Naum.
Scenograful Helmut Stürmer, asistat de regizorul Silviu Purcărete, aduce cu această punere în scenă a „Fuchsiadei” un omagiu scriitorului Urmuz, un reprezentant esențial al avangardei românești și europene. Muzica spectacolului este compusă de Vasile Șirli, decorul este conceput de Helmut Stürmer, iar costumele de Corina Grămoșteanu. Proiecțiile video sunt creația scenografului Andu Dumitrescu, iar măștile sunt realizate de Ilona Varga-Járó. Coregrafia este semnată de Florin Fieroiu. În numeroasa distribuție se regăsesc aproape toți actorii Teatrului German, precum și actori invitați, dintre care patru actrițe ale Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara.
Pentru Festivalul „Eurothalia”, biletele pot fi achiziționate într-unul din următoarele moduri:
- la casieria Teatrului German (str. Alba Iulia nr. 2)
Orar: Marţi – Vineri: 10-15 şi 17-19; Sâmbătă: 10-15
- cu o oră înainte de începerea spectacolelor, la sălile de spectacol.
- online pe paginile teatrulgerman.ro şi biletmaster.ro. Interfața online oferă și posibilitatea cumpărării și tipăririi biletelor la calculatorul personal.