Timisoara

NOMADE AU SAHARA cu Cristian Raduta la Galeria Calina

NOMADE AU SAHARA cu Cristian Răduţă la Galeria Calina

Detalii expozitie

Categorie
Expozitii
Modificat
acum 8 ani si 7 luni
Vizualizari
1141

Reprezentari

DataOraLocatie
Luni 10 iunie 2013 - Miercuri 10 iulie 2013

Voteaza & Distribuie

Prezentare expozitie

Expozitia va fi deschisa intre 10 iunie si 10 iulie 2013, de luni pana vineri intre 10 si 18, sambata intre 11 si 15.

NOMADE AU SAHARA

Cristian Raduta a fost elevul lui Mircea Spataru, unul dintre cei mai influenti sculptori din Romania. Cristian Raduta face parte din structura determinata de Mircea Spataru.

Sculptura este traditionala si inovativa. Sculptura este conservatoare si nedisciplinata. Intuitia este fundamentala in sculptura. Obiectul aduce idei si ideile aduc obiecte. Sculptura este auto reprezentare. Sculptura este un set mental pentru forme fara nici un loc.

Cristian Raduta a invatat de la Mircea Spataru notiunea de sculptura de la monument la forma de arta. Sculptura aliata cu monumentul are un loc specific si vorbeste simbolic despre insemnatatea si folosirea lui. Dar, cand logica interioara a monumentului se sparge, sculptura isi pierde site-ul, locul. Monumentul devine abstract, sculptura devine nomada. Esentialmente nomada, sculptura inventeaza un mediu in functie de suportul tehnic si isi declara statutul, insemnatatea si functia. Logica spatiului exploreaza zona ideala.

Aproape de descrierea seminala de tip Mircea Spataru, reprezentarile propuse de Cristian Raduta sunt aproape impropriu numite sculpturi. Corect ar putea fi numite manifestari fizice fixate de emotional si intelectual. Manifestari fizice care prescriu forma, explorand intuitia si dinamica.

Forma si conceptul deriva dintr-o imagine / rinocerul / deja familiara, la care putem lua parte. Nici un animal nu a exercitat o influenta asa de profunda in arta ca rinocerul. A. Durer, J.B.Oudry, Niki de Saint Phalle au fost fascinati de misterul intunecat. Bizar, reprezentarea rinocerului nu a fost niciodata acurata, a fost mereu mai mult o reprezentare puternica, populara.

Vazute limpede si raportate cu onestitate reprezentarile lui Cristian Raduta pastreaza acel ‘eye-catching’ neobisnuit. Senzatia vizuala este dublata de o senzatie tactila. Calma, anonima reprezentarea / rinocer a lui Cristian Raduta este undeva intre poezie si vis. Poti sa o atingi, dar nu poti sa o descri. Visele au puterea sa imagineze diferit viitorul.

Prin aceste reprezentari / rinoceri, Cristian Raduta are abilitatea de a genera asociatii cu alte locuri, cu alte vise. Nomazi rinocerii lui mediteaza in tacere; cunosc praful si zapada, cunosc esenta aerului si a apei. De fapt cunosc esenta lumii: un obiect perfect familiar poate sa contina cea mai radicala idee.

Dezarmant de precisa reprezentarea / rinocer te duce spre un alt context, spre un alt sfirsit, dar niciodata un sfirsit in sine.

Curator Liviana Dan

Cristian Raduta, 17 aprilie 1982.

Traieste si lucreaza in Bucuresti, este reprezentat de 418 Gallery.
A absolvit Universitatea de Arta din Bucuresti sub indrumarea profesorului Mircea Spataru. In 2005 participa la Summer Academy in Salzburg. Solo show (selectie): ZOOMANIA, Muzeul National de Arta Contemporana Bucuresti 2010 / RINOCER PE CALEA MELCILOR, Atelier 030202, Bucuresti 2010 / Terraferma, 418 Gallery Bucuresti 2010. Are doua sculpturi expuse in spatiul public la Bucuresti si Timisoara si lucrari in colectiile Muzeul National de Arta Contemporana Bucuresti, Canadian Clay si Glass Museum Waterloo.