Timisoara

Nu uitati adultii cu autism

Detalii stire

Categorie
Stiri social
Modificat
acum 2 ani si 3 luni
Vizualizari
417

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire


„ NU UITAȚI ADULȚII CU AUTISM!

Naţiunile Unite au declarat ziua de 2 aprilie ca fiind Ziua Mondială a Conştientizării Autismului, sărbătorită în fiecare an începând din 2008, cu scopul creşterii nivelului de conştientizare a publicului larg privind nevoile de suport ale persoanelor cu autism şi ale familiilor lor, dar şi a profesioniştilor care se ocupă de îngrijirea persoanelor cu autism.

Timp de 10 ani, „Pentru Voi” a organizat în 2 Aprilie acțiuni de conștientizare, sub genericul: Light it up blue! : iluminarea în albastru a clădirilor Operei, Filarmonii și Primăriei vechi din Timișoara, derularea unui festival de film despre autism, organizarea unor concerte.

Astăzi,, Fundația „Pentru Voi” a desfășurat acțiunea: „NU UITAȚI ADULȚII CU AUTISM!”. În cadrul acestei campanii, am fost mesagerii unei mame singure, cu probleme grave de sănătate, care i-a scris o scrisoare doamnei Prim Ministru Viorica Dăncilă. Misiunea noastră a fost să înmânăm această scrisoare doamnei PrefectEva Georgeta Andreaș și să discutăm cu Domnia Sa situația disperată a persoanelor adulte cu autism și a familiilor lor, o categorie vulnerabilă, extrem de defavorizată.

În cadrul întâlnirii de astăzi, am prezentat odată cu scrisoarea și o listă cu solicitări adresate doamnei Prim Ministru, privind adoptarea de urgență a unor măsuri concrete, care să vină în sprijinul persoanelor cu dizabilități intelectuale din România.
Am primit asigurări din partea doamnei Prefect ca cele doua documente vor ajunge astăzi la doamna Prim Ministru.

„10 ani am organizat marsuri, concerte, proiectii de filme, am iluminat in albastru cladirea Operei, a Primariei, a Filarmonicii, a Primariei Vechi, am lansat baloane albastre. Prea putin s-a schimbat in acesti ani in viata persoanelor adulte cu autism si a familiilor lor. Nu o spunem noi, o spun statisticile guvernamentale.
În România sunt 116.549 de persoane adulte cu dizabilități intelectuale.
Dintre acestea: doar 829, adica 0,7% beneficiază de servicii de tip locuință protejată (0,71%), 50, adica 0,04% beneficiază de servicii de tip centru respiro și
2.182, adica 1,87% beneficiază de servicii de tip centru de zi.
Ce sa faca restul de 99% care nu au acces la servicii sociale comunitare?!. Doamna Prefect ne-a promis ca va trimite chiar azi doamnei Prim Ministru, scrisoarea mamei lui Catalin si lista cerintelor noastre.”, a declarat Laila Onu, directorul general al Fundatiei” Pentru Voi”.