Timisoara

Nume mari si fete noi in noua stagiune a Teatrului Maghiar din Timisoara

Nume mari si fete noi in noua stagiune a Teatrului Maghiar din Timisoara

Detalii

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 4 ani si 1 luna
Vizualizari
583

Voteaza & Distribuie

Descriere

Regizori de renume precum Silviu Purcărete sau Radu Afrim, cinci premiere ce promit pulicului timișorean reacții puternice, șase noi actori angajați - iată câteva dintre coordonatele stagiunii 2014/2015 la Teatrul Maghiar de Stat 'Csiky Gergely' din Timișoara.
În acest an, echipa Teatrului Maghiar de Stat 'Csiky Gergely' din Timișoara s-a bucurat de o vară activă. În cursul lunii august, actorii Teatrului au participat, timp de o săptămână, la tradiționalul workshop de mișcare, ținut în acest an de către Katharina Seyferth, elevă a marelui regizor polonez Jerzy Grotowski. Au urmat, la finele lunii, Zilele Sportive, care i-au antrenat pe actorii Teatrului în competiții de ping-pong, atletism sau fotbal.
Reîncărcat cu energii proaspete, odată cu începutul lunii septembrie, Teatrul Maghiar 'Csiky Gergely' a dat oficial startul stagiunii 2014/2015. La debutul noii stagiuni, trupa Teatrului Maghiar s-a îmbogățit cu patru absolvenţi ai facultăţilor de teatru din Cluj-Napoca şi Târgu-Mureş: Simó Emese, Puzsa Patrícia, Csata Zsolt şi Molnár Bence, precum și cu doi tineri artiști păpuşari: Nagy Dóra şi Szilasi Eszter.
În ceea ce privește oferta noii stagiuni, scena Teatrului Maghiar 'Csiky Gergely' va găzdui spectacole regizate de nume cu greutate ale dramaturgiei din Europa Centrală și de Est. "Vom începe cu un spectacol pus în scenă de regizorul Silviu Purcărete, cu scenografia lui Dragoş Buhagiar. Este vorba despre o coproducţie cu Teatrul German, unde vom împărţi în mod egal totul, atât financiar cât şi artistic. Nu am cunoştinţe să fi existat ceva similar în istoria celor două teatre", precizează Balázs Attila, directorul Teatrului.
Katarzyna Raduszyńska, din Polonia, va semna următorul spectacol, atât ca regizor, cât şi scenarist. Spectacolul va avea un subiect specific est-european, cu personaje alegorice, iar muzica va fi compusă de Cári Tibor. Numele regizorului sârb Kokan Mladenović este deja cunoscut iubitorilor de teatru din Timişoara și din regiune, unde a montat spectacole remarcabile, cu un mesaj puternic, curajos şi de multe ori incomod la adresa puterii. El va pune în scenă un text clasic, în cheia specifică „marca Kokan Mladenović”. Un alt proiect incitant va cuprinde artişti din patru ţări (România, Ungaria, Bulgaria, Serbia şi Slovenia), coordonaţi de regizorul Bojan Jablanovec, directorul teatrului Via Negativa din Ljubljana. Ultima premieră a stagiunii se va concretiza sub bagheta regizorală a lui Radu Afrim, cu decorurile şi costumele Iulianei Vîlsan. "Radu Afrim ne surprinde de fiecare dată cu ceva inedit în spectacolele sale. Oriunde montează, găseşte un limbaj comun cu actorii, din care rezultă acel inefabil pentru care venim la teatru", mărturisește Balázs Attila. De asemenea, Teatrul Maghiar pregătește surprize frumoase și pentru cei mici, adică două noi spectacole de teatru de păpuși, proiecte ale regizorilor Csilla Bereczki și Ioan Brancu.
O altă noutate a stagiunii 2014/2015 o constituie abonamentul KULT Card, care, sub sloganul "Pune-ți amprenta pe kultura orașului!", asigură intrarea la toate cele cinci premiere ale stagiunii și reduceri de 50% la toate celelalte spectacole. Fondul rezultat din vânzarea acestor abonamente se va constitui, la sfârșitul stagiunii, în premii pentru cel mai bun actor și cea mai bună actriță, beneficiarii acestor abonamente fiind invitați să își voteze actorii îndrăgiți.
Cu energii și idei prospete, Teatrului Maghiar de Stat 'Csiky Gergely' din Timișoara vă provoacă să vă bucurați, și în această stagiune, de teatru de cea mai bună calitate, cu un suflu tânăr și provocator. Reamintim publicului nevorbitor de limba maghiară că toate spectacolele sunt traduse în limba română, fie simultan, fie cu supratitrare, făcând astfel accesibilă tuturor timișorenilor diversitatea de expresie culturală a orașului.