Timisoara

Anunt Diamant Claudia Nastacă

Claudia Nastacă - organizator de cursuri din Timisoara pentru copii, ateliere pentru copii

Polistiren sau vată minerală pentru izolațiile exterioare - Avantaje și Dezavantaje

Polistiren sau vată minerală pentru izolațiile exterioare - Avantaje și Dezavantaje

Detalii stire

Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
875

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Vata minerală și polistirenul sunt materialele folosite cel mai des pentru izolarea termică a locuințelor, având un raport bun calitate-preț. Inevitabil, mulți proprietari care doresc să-și izoleze locuințele își încep proiectul având această dilemă legată de cel mai bun material pentru lucrare. Pentru a te ajuta să faci alegerea cea mai potrivită, îți prezentăm principalele avantaje și dezavantaje ale utilizării vatei minerale și a polistirenului.

Vom începe cu vata minerală, care se împarte în două categorii:

Vata minerală de sticlă

Materiile prime de bază sunt sticla reciclată și cuarțul, care sunt topite la temperaturi înalte, iar fibrele rezultate sunt comprimate și apoi tăiate sub formă de plăci și rulouri. Calitățile care o recomandă sunt rezistența la foc, flexibilitatea, greutatea redusă, ușurința instalării și faptul că nu permite dezvoltarea de ciuperci, bacterii și alți dăunători. Este ideală pentru izolarea acoperișurilor înclinate, a pereților de compartimentare, pardoselilor, fațadelor ventilate și plafoanelor.

Vata minerală bazaltică

Are la bază bazalt, amestecat cu cocs și calcar, care se prelucrează la temperaturi de peste 1.500 de grade. Plăcile de vată bazaltică sunt mai dense și mai dure decât cele din vată de sticlă, ceea ce face acest material ideal pentru izolarea spațiilor ce necesită o rezistență mecanică mai mare, cum ar fi pardoselile. De asemenea, mai poate fi folosită pentru izolarea pereților exteriori, mansardelor, fațadelor ventilate sau a pereților de compartimentare.

Polistirenul


Pentru izolațiile exterioare se folosește polistiren expandat precum cel de pe https://mathaus.ro/c/polistiren-expandat/1532, având avantajul că este un material foarte ușor, nu își modifică forma la compresiune și nici la temperaturi ridicate, nu absoarbe apa, având totodată o permeabilitate ridicată la vapori. Nu în ultimul rând, este vorba de un material cu un preț foarte accesibil, având și avantajul că este ușor de manevrat și instalat.

În magazinele de materiale de construcții se găsește și polistiren extrudat, însă acesta nu se utilizează pentru izolațiile exterioare, neavând calitățile necesare. Este un material cu o consistență mai densă, mai rezistent la compresiune, ceea ce îl face ideal pentru izolarea pardoselilor, a fundațiilor, pereților de la subsol, a grinzilor și stâlpilor din beton.

Caracteristici comune

Atât vata minerală cât și polistirenul au capacitatea de a asigura confortul termic necesar în locuință, atât în sezonul rece, cât și în cel cald. Ambele materiale generează economii importante la facturile pentru gaze și electricitate și rezistă foarte bine în timp.

Ce deosebește vata minerală de polistiren?

  • Dacă vorbim de rezistența la foc, vata minerală este mai eficientă, având capacitatea de a rezista la temperaturi ridicate și de a nu întreține flacăra. Temperatura de ardere a polistirenului este mai mică, iar odată aprins, acesta va întreține flacăra. Din această cauză, nu se instalează pe clădirile înalte, pentru că se consideră că prezintă risc de incendiu, iar accesul pompierilor la nivelurile superioare ar fi dificil.
  • Ambele materiale lasă pereții să respire, permițând transferul vaporilor, doar că, în cazul polistirenului, trebuie asigurată o aerisire continuă a spațiului interior izolat.
  • Vata minerală asigură și o bună izolare fonică a locuinței. O locuință izolată cu polistiren nu se va bucura de acest beneficiu, calitățile antifonice ale acestui material fiind mult sub nivelul celor ale vatei minerale.
  • Polistirenul este mai rentabil atunci când vine vorba de costuri, fiind cel mai ieftin material de pe piață și surclasând clar vata minerală la acest capitol.

Prin urmare, alegerea materialului potrivit se face în funcție de caracteristicile locuinței, fiecare prezentând avantaje în cazul unor anumite aplicații, iar în cazul altora fiind contraindicate.

Sursa foto: pixabay.com/photos/facade-insulation-the-fatade-of-the-978999/

Anunt Diamant Brol Medical Center

Brol Medical Center este o clinica privata situata in centrul orasului Timisoara cu o experienta de peste 21 ani in chirurgia estetica, infiintata in 1996.
https://www.brol.ro