Timisoara

Prima premiera din stagiunea 2014 / 2015 la Teatrul German

Prima premiera din stagiunea 2014 / 2015 la Teatrul German

Detalii

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 4 ani si 1 saptamana
Vizualizari
477

Voteaza & Distribuie

Descriere

Prima premieră din stagiunea 2014 / 2015 la Teatrul German

Prima premieră a Teatrului German de Stat Timișoara (TGST) din această stagiune va fi spectacolul „Nepal” de Urs Widmer, în coordonarea și interpretarea lui Franz Kattesch și Konstantin Keidel. Scenografia este semnată de Zsolt Fehérvári, iar dramaturgia de Andrea Reisz. Premiera va avea loc
vineri, 17 octombrie 2014, ora 19,30
în sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat Timișoara.

Dramaturgul elvețian Urs Widmer s-a născut în 1938, abordând de-a lungul timpului diverse genuri și specii literare precum piese de teatru, romane, eseuri sau proză scurtă. Critica îl consideră un semnificativ talent al literaturii de expresie germană, talent confirmat și prin câștigarea unor premii precum Premiul Bertolt Brecht pentru literatură în 2001 sau Premiul Friedrich Hölderlin în 2013.

Franz Kattesch
a fost angajat al TGST atât în perioada 1992-1996, cât și din nou din 2011, remarcându-se în spectacole semnate de regizori precum Alexandru Dabija, Yuri Kordonsky sau Răzvan Mazilu. Konstantin Keidel a studiat actoria la Schauspielschule Mainz și a colaborat cu Teatrul de Stat din Wiesbaden sau cu Schauspiel Frankfurt, jucând și în numeroase scurt-metraje. Din stagiunea 2012 este actor al TGST.

Nepal” evocă povestea lui Hans şi Heinz, doi bărbați care se ascund într-un teatru. Cei doi îşi petrec timpul cu jocuri și povestiri, îşi reînscenează fanteziile și coşmarurile. Teatrul este pentru ei un refugiu faţă de pericolele lumii exterioare. Nepal este invocat ca destinație îndepărtată și deopotrivă ca ideal de libertate. Autorul Urs Widmer izbutește, inclusiv prin jocuri de cuvinte şi umor negru, să formuleze o atitudine critică la adresa societății. Adaptarea piesei de către Franz Kattesch și Konstantin Keidel pentru TGST a fost realizată în concordanţă cu dorinţa autorului: „Piesa este adaptabilă şi trebuie rescrisă pentru fiecare oraş.” Astfel, au fost luate în considerare în special aluziile la nume şi evenimente locale.

Spectacolul beneficiază de traducere în limba română.

Biletele pot fi achiziționate într-unul din următoarele moduri:
- la casieria Teatrului German (str. Alba Iulia, nr. 2)
Orar: Marţi – Vineri: 10-15 şi 17-19; Sâmbătă: 10-15
precum şi cu o oră înainte de începerea spectacolelor
- online pe paginile teatrulgerman.ro şi biletmaster.ro. Interfața online oferă și posibilitatea cumpărării și tipăririi biletelor la calculatorul personal.