Timisoara

Salvați Copiii România dotează, pentru a cincea oară, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Louis Țurcanu” din Timișoara

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 3 ani si 5 zile
Vizualizari
651

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Salvați Copiii România dotează, pentru a cincea oară, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Louis Țurcanu” din Timișoara


Spitalul de Urgență pentru copii ”Louis Țurcanu” din Timișoara va avea, începând de miercuri, echipamente medicale necesare salvării și îngrijirii nou-născuților, în urma unei donații în valoare totală de 15.000 de euro a Organizației Salvați Copiii România. Secția de neonatologie-prematuri a spitalului este una extrem de importantă pentru regiune, aici fiind transferați nou-născuții cu patologii grave din întreg județul Timiș, precum și din județele vecine, 900 de copii nou-născuți fiind tratați anual în unitatea spitalicească. De când derulează amplul program de reducere a mortalității infantile, a cărei incidență rămâne una îngrijorătoare, Salvați Copiii a donat echipamente medicale în valoare de 83.500 de euro acestei unități spitalicești.

În județul Timiș, rata mortalității infantile a fost, în 2016, de 7,5 la mia de copii născuți vii, dublă față de media raportată la nivelul Uniunii Europene.
Astfel, în cadrul programului de combatere a mortalității infantile, Salvați Copiii România, cu sprijin de la Fornetti, a donat, miercuri, spitalului din Timișoara o masă radiantă, un monitor de funcții vitale, două infuzomate și două perfuzomate, indispensabile unui act medical imediat și adecvat tratării copiilor născuți înainte de termen. Acesta este cel de-al cincilea an în care Organizația Salvați Copiii ajunge cu donații în județul Timiș la Spitalul de Urgență pentru copii ”Louis Țurcanu”, Spitalul Municipal de Urgență și Spitalul Județean de Urgență din Timișoara, valoarea totală a donațiilor din această perioadă ridicându-se la suma de 130.000 de euro.

Profesor Dr. Mărioara Boia, șeful secției de neonatologie-prematuri de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Louis Țurcanu”, a menționat cât de important este pentru un medic să aibă la îndemână aparatură medicală de calitate, care să îi permit o intervenție imediată: ”Mulțumim Salvați Copiii pentru donațiile generoase pe care le primim constant. Masa de reanimare va fi folosită în terapie intensivă, penru reanimarea rapidă a nou-născuților, procedură mai mult decât utilă în perioada critică. Monitorul de funcții vitale este atașat tututor nou-născuților cu patologii grave, mai ales în crizele de apnee, când trebuie monitorizați în permanență, pentru a se putea interveni terapeutic promt. ”

Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvați Copiii privind situația maternităților din România - 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a reiterat urgența ca autoritățile române să conceapă un program național complex, destinat reducerii mortalității infantile: ”În România, nou-născuții încă mor, pentru că maternitățile sunt precar dotate cu aparatură medicală vitală. Dotarea maternităților cu aparatură medicală, care să îi ajute pe medici să îi țină în viață și să îi îngrijească pe acești copii mai vulnerabili este o prioritate care ar trebui asumată de orice guvernare responsabilă. Programul Salvați Copiii, un program în spatele căruia se află un efort colosal, conjugat, al echipei organizației, dar și al medicilor cu care lucrăm, este un exemplu că se poate, acolo unde există consecvență și mai ales obiective urmărite pe termen mediu și lung”.

Toth Csaba, Directorul General al Fornetti România, a vorbit despre necesitatea unei responsabilități sociale asumate, din partea companiilor: ”Cred că scopul unei companii ajunsă la maturitate este să dea ceva înapoi comunitătii, să ajute și să spijine societatea.Asta încercăm și noi să facem prin parteneriatul cu Salvați Copiii: să ajutăm acolo unde este nevoie. Avem deja un parteneriat de doi ani de zile cu organizația, ani în care am încercat să sprijinim dotarea maternităților din Timișoara și suntem onorați că putem fi parte dintr-un proiect atât de mare și important.”

Dotarea făcută secției de neonatologie a Spitalului de Copii ”Louis Țurcanu” este parte a amplului program pe care Organizația Salvați Copiii România îl derulează în beneficiul maternităților, din anul 2012. Numai în 2017, Salvați Copiii a dotat 38 de maternități din 32 de localități, cu echipamente medicale în valoare totală de 720.000 de euro. În cei șase ani de când organizația a transformat într-o prioritate salvarea copiilor născuți prematur, prin dotarea maternităților, trei milioane de euro au fost investite pentru achiziționarea de aparatură medicală indispensabilă.

Amalia Năstase, Ambasador Salvați Copiii, a amintit efortul pe care medicii îl fac pentru ca nou-născuții prematuri să supraviețuiască și să recupereze decalajul: ”Este vital ca toate maternitățile să fie dotate corespunzător, pentru a-i putea îngriji pe copiii vulnerabili. Nou-născuții nu pot vorbi pentru ei înșiși, dar au o extraordinară forță de a lupta. Au nevoie de sprijin, la fel ca medicii, pentru a putea câștiga toate bătăliile pentru viață”.