Timisoara

Saptamana TESZT continua

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 4 ani si 11 luni
Vizualizari
377

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Săptămâna TESZT continuă

(Timișoara, mai 2015) Cea de-a opta ediție a Festivalului Euroregional de Teatru TESZT este în toi la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara. După patru zile de maraton teatral, discuții cu artiști și oameni de teatru, seri de slam poetry și muzică, pasionaților de teatru le mai rămân încă patru după-amiezi pentru a vedea spectacole unice pe scena din România.

Ce rămâne de văzut
Miercuri, 27 mai, de la ora 18:00, publicul va fi martorul unei povești cutremurătoare despre asasinarea Aleksandrei Zec în timpul războiului croat de independență. Regizat de Oliver Frljić, spectacolul Aleksandra Zeceste o producție a Teatrului HKD și Festivalul Internațional al Teatrelor Mici din Rijeka, Croația. Se asigură traducere în română, engleză și maghiară.

Don Quijote se joacă – desigur – cu casa închisă. Spectacolul începe la ora 21:00, în Sala Mare și este o coproducție a celebrei companii Arta Spectatorului S.R.L și a TeatruluiSzkéné din Budapesta. Bazat pe romanul lui Miguel de Cervantes, spectacolul îi are în rolurile principale pe Katona László, Kovács Krisztián, Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Parti Nóra și Vámos Veronika, trupă a cărei prezență la Timișoara este întotdeauna un megaeveniment.. Jucat în limba maghiară, spectacolul este tradus în română și engleză.

Joi, 28 mai, de la ora 17:00, are loc spectacolul Banul Bánk montat de Urbán András la Teatrul din Novi Sad, o dramă despre istorie și despre iubire, plină de uneltiri și intrigi. Apoi, la ora 21:00 este iar vremea clasicilor reimaginați: Vrăjitorul lui Fedor Šili în regia lui Boris Liješević, un spectacol despre tumultoasa viață personală și cea literară a lui Thomas Mann.

Urmează un spectacol de lectură colectivă – Moartea lui Ivan Ilici – vineri, 29 mai, de la ora 17 :00. Sâmbătă, 30 mai, Reunificarea celor două Corei, în regia lui Radu Alexandru Nica, se joacă de la ora 17 şi este urmată de coproducția Teatrelor Maghiar şi German din Timişoara, Moliendo cafe, la ora 21.

După fiecare spectacol, publicul este invitat la discuții cu regizorii și membrii trupelor invitate, în foaierul Teatrului.

Cum a început

Premiera spectacolului Manipulări, coproducție-eveniment realizată de Via Negativa (Slovenia), Teatrul Maghiar Csiky Gergely (România), Asociația MASZK (Ungaria) și Teatrul Kosztolanyi Dezso (Serbia) a iscat discuții aprinse pe tema salvării actorului de la autodistrugere pe scenă și încrederea că totul se va încheia cu bine; a urmat o seară de duminică în familie cu probleme: Ernella la Lupi, în regia lui Hajdu Szabolcs. Mai târziu, publicul spectacolului Crimă și pedeapsăa fost martorul unui rechizitoriu sever, montat de regizoarea Ana Tomović pe baza capodoperei dostoievskiene.

Actorii Teatrului Național Sloven de Dramă din Ljubliana au câștigat luni râsetele şi aplauzele publicului încă din primele minute, înainte chiar ca Locomotiva nebună să pună delirul existențial în mișcare. Mai apoi, în nocturnă, nebunia s-a cuibărit intim în Casa din copac, în Atelierul de pictură, cu trupa Auăleu.

Comedia neagră și muzica au fost ingredientele de bază ale zilei de marți, 26 mai. Enciclopedia timpului risipit montat de Lidija Dedović cu trupa Teatrului Regal Zetski dom din Cetinje, Muntenegru a etalat o adevărată colecție de imagini suprarealiste.
În Opera cerșetorilor, trupa Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely‟ din Timișoara a cântat corupția înrădăcinată în societate.

Toate spectacolele sunt traduse la cască sau prin supratitrare. Biletele sunt disponibile la casieria Teatrului Maghiar de Stat din Timișoara, strada Alba Iulia nr.2, zilnic de la ora 11:00 și pănă după începerea ultimului spectacol din program. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de bilete la jumătate de preț.