Timisoara

Terapia prin muzica pentru copiii cu dizabilitati continua la Fundatia de Abilitare ”Speranta” din Timisoara

Detalii stire

Categorie
Stiri social
Modificat
acum 4 ani si 10 luni
Vizualizari
818

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Fundația de Abilitare ”Speranța”, prin programul MOL pentru Sănătatea Copiilor, le oferă copiilor cu dizabilități din județul Timiș șansa de a continua gratuit un program terapeutic revoluționar, demarat în urmă cu un an.

Recent, Fundația de Abilitare ”Speranța” din Timișoara a fost desemnată printre câștigătorii unei finanțări oferite prin Programul pentru Sănătatea Copiilor 2015, în parteneriat cu Fundația pentru Comunitate. Finanțarea obținută vine să sprijine în continuare programul de muzicoterapie inaugurat anul trecut, în premieră pentru zona de vest a României.

Proiectul, coordonat de psih. Sebastian Bilanin – psiholog specialist, psihologie clinică și muzicoterapeut Monica Rotaru – muzician, interpret instrumentist şi psiholog, sub supervizarea organizaţiei Music as Therapy din Marea Britanie, are ca scop dezvoltarea capacității de comunicare, control intențional și autocunoaștere prin intermediul muzicii, ritmului și dansului pentru copiii cu dizabilități.

Psih. Sebastian Bilanin, coordonatorul proiectului:

”Rezultatele deosebite obținute în recuperarea copiilor prin intermediul muzicoterapiei, ca urmare a programului desfășurat până în acest moment, justifică necesitatea continuării programului și ne încurajează să continuăm gratuit această terapie cu sprijinul valoros pe care îl putem primi prin program pentru sănătatea copiilor, fiind singurii din zona de vest a României care aplică această terapie respectând modalităţile eficiente, bazate pe studii de specialitate. Prin proiectul de față, ne dorim să continuăm în mod gratuit intervenţia terapeutică prin muzică pentru copii cu dizabilități sau întârzieri în dezvoltare din judeţul Timiş și să extindem numărul de copii incluși în programul terapeutic față de ediția trecută, având ca argument solicitarea părinților, ca răspuns la efectele benefice ale terapiei”.

Statisticile realizate la finalul proiectului au arătat o îmbunătățire de până la 31% a comportamentului general, a atenţiei, a abilităţilor de ascultare şi răspuns la sunet, comunicare și limbaj, interacţiune, a răspunsurilor instrumentale din partea copiilor, a abilităţilor cognitive, motrice şi emoţionale.

Anul acesta, proiectul se va adresa unui grup format din minim 30 de copii mici cu sindrom Down, autism, deficienţe auditive, neurologice, mentale, emoţionale, sociale sau motorii, cu vârste cuprinse între 1 şi 6 ani, din judeţul Timiş. Ca și până acum, copiii vor beneficia de sesiuni de terapie individuală, prioritate având cei cu afecţiuni severe, cu nevoi multiple, asupra cărora terapia prin muzică îşi va manifesta utilitatea şi beneficiile.

Indirect, de beneficiile programului se vor bucura minim 200 de copii și părinți din cele 3 grădinițe partenere, centre de plasament și publicul larg, care vor avea ocazia să ia parte la evenimentele de promovare a terapiei prin muzică, organizate pe parcursul desfășurării proiectului.

Despre terapia prin muzică (muzicoterapie)

Terapia prin muzică este un remediu eficient în afecțiuni psihice, cognitive, emoționale și motrice, cu rezultate demonstrate în cazul copiilor cu dizabilităţi în învăţare, autism sau tulburări comportamentale. Muzicoterapia este benefică și adulţilor cu depresii sau traume de anxietate, dar și persoanelor vârstnice cu Parkinson sau demenţă.

Fundaţia de Abilitare “Speranţa” este singura organizaţie din zona de vest a României unde se desfăşoară terapia prin muzică pentru copiii cu diverse dizabilităţi.

Coordonator proiect Muzicoterapeut
psih. Sebastian Bilanin Monica Rotaru
Fundaţia de Abilitare “Speranţa”