Timisoara

Traditii si obiceiuri de iarna din satul banatean la serbarea grupei Mare B din cadrul Gradinitei P.P. Nr. 28

Detalii articol

Categorie
Articole divertisment
Modificat
acum 6 ani si 8 luni
Vizualizari
1492

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Tradiţii şi obiceiuri de iarnă din satul bănăţean la serbarea grupei Mare B din cadrul Grădiniţei P.P. Nr. 28 (structură a Liceului Teoretic „Vlad Ţepeş)

Iarna nu este numai anotimpul zăpezii şi al frigului, ci şi acela al bucuriilor prilejuite de atâtea datini şi obiceiuri legate de Naşterea Domnului. În pragul sărbătorilor de iarnă, “albinuţele” din grupa Mare B, din cadrul Grădiniţei cu Program Prelungit Nr. 28, structură a Liceului Teoretic “Vlad Ţepeş” ne-au arătat că încă de la această vârstă fragedă, au o conştiinţă a neamului din care fac parte, că îşi cunosc şi îşi apreciază cultura tradiţională.
Sub îndrumarea doamnelor educatoare Gubandru Emina şi Magheţ Alina, şi-au propus să aducă în faţa spectatorilor frumoasele obiceiuri şi tradiţii de Crăciun din satul bănăţean. Astfel, decorul a fost unul specific unei case de la ţară, unde o familie de bănăţeni îşi aşteaptă cu drag colindătorii. Pe lângă urăturile şi colindele specifice, copiii ne-au arătat că asemeni unor bănăţeni veritabili, iubesc şi muzica şi dansul. Astfel, către finalul serbării au dansat hora bănăţeană şi un dans de doi. Surpriza pe care prichindeii au pregătit-o părinţilor a venit chiar la final, când pe scenă a apărut o voce deosebită a folclorului bănăţean, doamna Dana Ivan care a cântat în duet cu fiica sa Iulia, colinde şi cântece din folclorul banatean.
Serbarea a fost apreciată atât de copii şi părinţi, cât şi de Moş Crăciun, care în drumul său a auzit colindele şi urăturile noastre şi a hotărât să intre să aducă daruri minunaţilor colindători.