Timisoara

10 lucruri interesante pe care nu le știai despre Creta, insula Zeilor

Detalii

Categorie
Oferte / Pachete Turistice
Modificat
acum 1 an si 1 luna
Apartine de
DWF
Vizualizari
262

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Una dintre cele mai îndrăgite destinații de vacanță, Grecia este un tărâm plin de frumusețe și mister, de aceea turiștii vizitează tot timpul anului această țară frumoasă și diversă, unde găsești mereu ceva nou și inedit. Îți prezentăm în continuare cele mai interesante lucruri despre Creta, Insula Zeilor, un loc unde ești mereu binevenit în concediu:

1. Creta este cea mai mare insulă grecească
Cea mai mare insulă din Grecia, Creta are o suprafață de peste 8000 de km2 , fiind a cincea ca mărime din Marea Mediterană, după Sicilia, Sardinia, Cipru și Corsica. Cuprinde patru regiuni: Chania, Heraklion, Lasithi, Rethymno și are o linie de coastă cu o lungime totală de peste 1000 de km, fiind considerată o adevărată perlă turistică a Greciei.

2. Insula Creta este leagănul civilizației minoice
Aici s-a dezvoltat prima civilizație europeană avansată, cea mionică, iar despre Heraklion, capitala Cretei, se spunea că este inima regiunii mediteraneene, fiind un creuzet de civilizații: miceniană, bizantină, venețiană, otomană și greacă.

3. Creta este locul unde mitologia spune că s-a născut Zeus
Istoria și mitologia se împletesc în povești fascinante pe meleagurile elene, iar Creta este considerată insula unde s-a născut marele Zeus, într-o peșteră ascunsă, numită Dikteon Andron, unde mama sa, Rhea, l-a protejat de amenințările lui Cronos.

4. Relieful cretan este parte dintr-un lanț muntos străvechi
Deși este o insulă, Creta se află pe crestele unui lanț de munți submarini, care leagă Asia Mică de Africa, de aceea relieful ei este deosebit de celelalte regiuni grecești, fiind un muzeu în aer liber cu peste 300 de peșteri spectaculoase, stânci bizare, cascade repezi și lacuri alpine cu peisaje pitorești.

5. Creta este locul naștere al marelui pictor El Greco
Insula Zeilor se mândrește cu o istorie bogată și o natură superbă, dar este faimoasă și în lumea artelor, fiind locul de naștere al marelui pictor El Greco, pe numele său real Domenikos Theotokopoulos, o personalitate misterioasă și un creator de excepție, un spirit cu mult înaintea timpului său.

6. Celebrul scriitor Nikos Kazantzakis este originar din Creta
Creta este celebră nu doar pentru iubitorii de pictură, ci și pentru pasionații de literatură, pentru că marele scriitor grec Nikos Kazantzakis, autorul celebrului roman Zorba grecul, este originar din aceste locuri, unde valurile dansează în ritm de sirtaki și filosofii locali ies în fiecare seară la o vorbă și-un pahar de grapa.

7. Faimoasa cântăreață Nana Mouskouri s-a născut în Creta
Muzica nu putea lipsi dintre detaliile interesante pentru turiștii care vizitează Creta: aici s-a născut faimoasa cântăreață Nana Mouskouri, vocea inconfundabilă a ritmurilor mediteraneene, care a combinat influențele folclorice din regiune în melodii îndrăgite în lumea întreagă.

8. În Creta cresc crinii de nisip, o specie rară de plante cu flori
Insula de piatră albă scăldată de ape azurii găzduiește specii inedite de floră marină, cea mai cunoscută dintre acestea fiind crinii de nisip. Aceste flori rare, care au formă de stea, cresc în zona Elafonisi, unde culoarea lor albă proiectată pe nisipul roz creează peisaje mirifice.

9. Tradiția arhitecturii tradiționale este unică în Creta
O vacanță în Creta fascinează turiștii prin tradițiile unice pe care le regăsesc aici: insula este singura regiune din Grecia unde se mai construiesc și acum clădiri cu arhitectură vernaculară, după modelul caselor țărănești de acum trei secole.

10. Creta a devenit teritoriu grecesc în anul 1913
Un detaliu interesant de știut atunci când mergi în vacanță în Creta este acela că insula a devenit teritoriu grecesc de-abia în anul 1913, după ce timp de două veacuri a făcut parte din imperiile roman, bizantin, otoman și s-a aflat peste patru sute de ani sub dominația republicii venețiene.

Așa cum arată și aceste lucruri mai puțin cunoscute, Creta este o insulă fascinantă, un loc potrivit pentru concediu pe toată durata anului, pentru că întâmpină turiștii cu atracții deosebite, peisaje de vis și oameni ospitalieri.

Filtre

Destinatii oferite: Grecia