Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Calea Aradului

Euroinstal Timisoara - boilere, centrale termice, sisteme de incalzire
https://euro-instal.ro

18 riscuri la care te predispun fumatul și obezitatea

18 riscuri la care te predispun fumatul și obezitatea

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
480

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Deși multe persoane nu vor să recunoască încă acest lucru, fumatul și obezitatea sunt doi factori de risc importanți pentru sănătate, care favorizează apariția multor afecțiuni. Există o listă lungă de consecințe asupra sănătății asociate cu fumatul și obezitatea. Bineînțeles că atunci când acești factori coexistă, riscurile pentru sănătate sunt semnificativ mai mari. Este important de știut că și fumatul pasiv, adică inhalarea fumului emanat prin arderea țigării, este toxic. Atât dependența de tutun, cât și obezitatea, sunt greu de tratat, însă nu imposibil. Primul pas în tratarea acestor probleme este să conștientizezi consecințele acestora.

Prin urmare, iată la ce riscuri te expui, dacă fumezi sau dacă ești obez.
1. Boli cardiovasculare
Fumatul îngroașă sângele și deteriorează pereții vaselor de sânge, în timp ce obezitatea îngreunează circulația sangvină. Acestea favorizează apariția bolilor cardiovasculare, în special a aterosclerozei (depunerea de grăsimi pe pereții vaselor de sânge), factor de risc pentru accidentul vascular cerebral și infarctul de miocard. Ateroscleroza necesită angioplastie cu balon și stent, pentru a fi tratată eficient.
2. Diabet zaharat de tip 2
Obezitatea și fumatul favorizează rezistența organismului la insulină. Prin urmare, controlul glicemic va deveni din ce în ce mai slab. După ce glicemia pe nemâncate depășește 126 mg/dL, vorbim despre diabet zaharat. Diabetul zaharat este asociat, la rândul său, cu complicații neurologice, cardiovasculare și oculare.
3. Cancer
Fumatul este un factor de risc pentru toate tipurile de cancer, nu doar pentru cancerul pulmonar, deoarece substanțele din țigară ajung în toate țesuturile. Fumatul favorizează formarea de radicali liberi și afectează materialul genetic, ceea ce duce la apariția cancerului. De asemenea, fumatul împiedică organismul să lupte cu cancerul. Studii recente au demonstrat că și obezitatea crește riscul de cancere, prin mecanisme incomplet cunoscute.
4. Afecțiuni respiratorii
Fumatul cauzează în principal BPOC (boala pulmonară obstructivă cronică), care reprezintă o combinație între emfizem pulmonar și bronșită cronică. Pe de altă parte, fumatul este asociat cu un risc crescut de infecții respiratorii și o vindecare greoaie a acestora. Obezitatea crește riscul de apnee în somn (sforăit cu oprirea respirației) și dispnee (dificultăți de respirație).
5. Osteoartrită
Din cauza greutății care pune presiune pe articulații, obezitatea este asociată cu osteoartrita (deteriorarea cartilajelor articulare). Fumatul accelerează procesele de deteriorare ale articulațiilor.
6. Dislipidemie
Dislipidemia reprezintă un dezechilibru al grăsimilor din sânge. Mai exact, aceasta este reprezentată de creșterea colesterolului total, colesterolului LDL (rău), trigliceridelor și scăderea colesterolului HDL (bun). Dislipidemia este un factor de risc pentru ateroscleroză și steatohepatită.
7. Complicații în sarcină și afecțiuni ale fătului
Fumatul în timpul sarcinii poate duce la malformații congenitale, pierderea sarcinii, naștere prematură și alte afecțiuni ale fătului (sindromul de moarte subită a sugarului). Fumatul în preajma sugarilor este, de asemenea, periculos pentru sănătatea acestora. Obezitatea este asociată cu nașterea unui făt cu greutate prea mare, defecte congenitale, preeclampsie, diabet gestațional, avort spontan.
8. Tulburări mentale
Fumatul și obezitatea sunt asociate cu depresia, anxietatea și tulburări de comportament. De asemenea, fumatul scade eficiența medicamentelor utilizate în tratarea bolilor psihice.
9. Afecțiuni dentare
Fumatul afectează structura dinților și cauzează îngălbenirea acestora. De asemenea, fumatul favorizează afecțiunile gingivale și îngreunează vindecarea leziunilor la acest nivel.
10. Afectarea sistemului imun
Fumatul și obezitatea afectează imunitatea organismului, ceea ce înseamnă că ești mai expus la diferite infecții, cum ar fi cele fungice sau respiratorii.
11. Infertilitate
Atât fumatul, cât și obezitatea sunt asociate cu scăderea fertilității sau chiar infertilitate, prin consecințele pe care le au asupra sistemului endocrin.
12. Osteoporoză
Fumatul afectează metabolismul calciului și este asociat cu scăderea densității osoase și afectarea turnoverului osos, ceea ce duce la apariția osteoporozei. Obezitatea, la rândul său, crește riscul de osteoporoză.
13. Afecțiuni oculare
Fumatul crește riscul de a dezvolta cataractă sau degenerescență maculară legată de vârstă. Obezitatea este asociată cu glaucomul, cataracta, degenerescența maculară și retinopatia diabetică.
14. Afecțiuni ale sistemului nervos
Nicotina este o substanță neurotoxică, ceea ce înseamnă că favorizează apariția și evoluția rapidă a unor boli ale sistemului nervos central, cum ar fi scleroza multiplă.
15. Scăderea performanței sexuale
Obezitatea și fumatul pot afecta lubrifierea naturală, libidoul, satisfacția sexuală și abilitatea de a obține orgasmul.
16. Afectarea pielii, unghiilor și părului
Fumatul duce la îmbătrânirea prematură a pielii, iar obezitatea provoacă apariția vergeturilor. De asemenea, fumatul favorizează infecțiile unghiilor și afectează structura acestora. Fumatul este asociat și cu pierderea definitivă a părului.
17. Afecțiuni ale vezicii biliare
Obezitatea este asociată cu litiaza biliară (pietre la fiere), din cauza creșterii colesterolului, precum și cu creșterea în volum a vezicii biliare.
18. Afecțiuni endocrine
De asemenea, atât obezitatea, cât și fumatul afectează glandele endocrine, cum ar fi tiroida, glanda pituitară, paratiroidele și glandele genitale.

Așadar, este important să iei măsuri pentru stoparea fumatului și pentru scăderea în greutate, apelând la medici și nutriționiști. Trebuie să știi că uneori obezitatea apare din cauza unor afecțiuni hormonale, situație în care este nevoie de tratament medical.

Anunt Diamant Alexandru Mușătoiu Cabinet de Avocat

Alexandru Mușătoiu Cabinet de Avocat Timișoara - Alexandru Mușătoiu este membru al Baroului Timiș. Cabinetul de avocat a fost fondat în anul 2006, poziționându-se în segmentul cu cei mai buni și serioși avocați din Timișoara.
https://musatoiu.com