Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Sever Bocu

Euroinstal Timisoara - instalatii sanitare, centrale termice
https://euro-instal.ro

7 factori de risc ai spondilozei cervicale

7 factori de risc ai spondilozei cervicale

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 1 an si 5 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
316

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Spondiloza cervicala este o patologie asociata in special varstei inaintate, care afecteaza articulatiile si discurile de la nivelul coloanei vertebrale cervicale. Unii oameni prezinta manifestari severe (precum durerea sau rigiditatea cefei) ce ii impiedica sa isi desfasoare activitatile zilnice obisnuite [1]. Citeste in continuare si afla care sunt factorii de risc ce ar putea favoriza aparitia spondilozei cervicale.

Varsta


Unul dintre cei mai importanti factori de risc asociati cu spondiloza cervicala este reprezentat de varsta. Odata cu inaintarea in varsta, cartilajele, articulatiile si celelalte structuri responsabile de sustinerea coloanei vertebrala isi pierd din functionalitate si imbatranesc. Hernierea discurilor, deshidratarea si aparitia ciocurilor osoase sunt cauzate de inaintarea in varsta.

Ridicarea greutatilor

Pozitia corpului in momentul in care ridici o greutate este foarte importanta pentru a-ti proteja coloana vertebrala. Astfel, ridicarea unor greutati foarte mari poate exercita o presiune mare asupra coloanei vertebrale, inclusiv asupra coloanei cervicale, cu afectarea structurilor sale. Persoanele al caror loc de munca presupune ridicarea unor greutati mari sunt mai predispuse la a dezvolta spondiloza cervicala [1].

Pozitia

Mentinerea gatului intr-o pozitie inconfortabila pentru perioade lungi poate favoriza aparitia spondilozei cervicale. De asemenea, executarea repetitiva a acelorasi miscari ale gatului in efectuarea anumitor activitati profesionale poate avea acelasi efect negativ asupra coloanei cervicale [2]. Printre meseriile asociate cu un risc crescut de spondiloza cervicala se numara cea de pictor (uitatul frecvent in sus) si cea de instalator (uitatul frecvent in jos) [3].

Factorii genetici


Daca un membru al familiei a fost diagnosticat cu spondiloza cervicala, riscul tau de a dezvolta aceasta afectiune poate fi mai mare [1].

Fumatul

Pe langa efectele negative pe care fumatul le are asupra sanatatii cardiovasculare si asupra starii generale a organismului, acest obicei a fost incriminat si in aparitia spondilozei cervicale. Fumatul a fost asociat cu boala degenerativa a discurilor de la nivelul coloanei vertebrale cervicale, in special din cauza impactului negativ al fumatului asupra vaselor de sange mici responsabile de irigarea structurilor intervertebrale [4].

Traumatismele de la nivelul gatului

Istoricul personal de traumatisme la nivelul gatului poate fi corelat cu aparitia spondilozei cervicale. Traumatismele pot fi responsabile de lezarea sau slabirea anumitor structuri prin exercitarea unor presiuni mari, favorizand astfel spondiloza cervicala [1].

Greutatea corporala


O greutate corporala excesiva exercita o presiune suplimentara asupra coloanei vertebrale, conducand treptat la afectarea structurilor de sustinere. Pentru a scadea presiunea resimtita de coloana cervicala, este importanta mentinerea unei greutati corporale normale prin adoptarea unui stil de viata sanatos care sa incorporeze activitatea fizica si alegerea unor alimente nutritive [5].

În concluzie, aparitia spondilozei cervicale poate fi corelata cu factor de risc ce tin de activitatea de zi cu zi, de stilul de viata sau de istoricul medical personal sau familial. Daca te confrunti cu dureri cronice la nivelul cefei, ia legatura cu medicul pentru a afla care este cea mai buna modalitate de gestionare a factorilor de risc implicati in aparitia spondilozei cervicale.

Surse informative:
  1. Delgado, Amanda “Cervical Sponylosis.” Healthline, 7 March 2019, healthline.com/health/cervical-spondylosis
  2. “Cervical sponylosis.” Mayoclinic, 14 June 2022, mayoclinic.org/diseases-conditions/cervical-spondylosis/symptoms-causes/syc-20370787
  3. “Cervical Spondylosis: Symptoms, Causes, Treatments.” Cleveland Clinic, 13 May 2020, my.clevelandclinic.org/health/diseases/17685-cervical-spondylosis.
  4. “Smoking linked to cervical spine disease.” British Journal of Family Medicine, bjfm.co.uk/smoking-linked-to-cervical-spine-disease
  5. “Cervical Spondylosis: Medlineplus Medical Encyclopedia.” MedlinePlus, U.S. National Library of Medicine, medlineplus.gov/ency/article/000436.htm.

Sursa foto: pexels.com/photo/a-woman-doing-a-neck-massage-5793703/

Anunt Diamant Claudia Nastacă

Claudia Nastacă - organizator de cursuri din Timisoara pentru copii, ateliere pentru copii