Timisoara

Amplasarea unei "pietre de poticnire" in Timisoara

Amplasarea unei "pietre de poticnire" îin Timisoara

Detalii

Categorie
Manifestari culturale
Modificat
acum 2 luni si 2 saptamani
Apartine de
Centrul Cultural German
Vizualizari
1070

Reprezentari

DataOraLocatie
Vineri 23 mai 201417.00

Voteaza & Distribuie

Prezentare

La iniţiativa membrilor proiectului „Istoria altfel” va fi amplasată în data de 23 mai 2014, la ora 17, prima “piatră de poticnire” din România, în cartierul Fabric, pe strada Piața Romanilor 8, din Timişoara, de către artistul german Gunter Demnig. Un grup de tineri din Germania şi Timişoara au lansat în vara anului 2013 proiectul „Istoria altfel”.

În perioada 2 – 9 august 2013 aceştia au făcut cercetări în Arhivele Naţionale ale României din judeţul Timiş, au realizat un interviu cu supravieţuitori ai Holocaustului şi au vizitat comunitatea şi sinagoga evreilor. Pentru reflectarea asupra istoriei Holocaustului în România s-a realizat un film care a fost prezentat publicului larg.

Acum, membrii proiectului doresc să amplaseze prima „piatră de poticnire” din România. “Piatra de poticnire”, numită „Stolperstein“, este un proiect de artă realizat de Gunter Demnig. Prin amplasarea “pietrei de poticnire” în Timişoara, se doreşte păstrarea vie a amintirii victimelor Holocaustului. În Germania au fost amplasate până în prezent peste 500 de astfel de pietre de către Gunter Demnig.

Cu această ocazie, membrii proiectului „Istoria altfel“ invită în data de 22 mai 2014, la ora 19 la un simpozion, în sala Orpheum a Facultății de Muzică din Timișoara (Piața Libertății 1). În cadrul simpozionului se va discuta despre modalităţi de amintire ale istoriei, despre ce se poate învăţa din istorie şi ce legătură are Holocaustul din România cu Timişoara. La simpozion vor participa membrii Comunității Evreiești din Timișoara precum și invitaţi din domeniul ştiinţei.

Centrul Cultural German Timişoara este partener la cele două evenimente şi vă invită cu drag, să participaţi la acestea.